ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες αποκάλυψης στον Βόλο: Drone κατέγραψε τον κόκκινο χείμαρρο από το αίμα των ψαριών – Παρέμβαση Αρείου Πάγου, έξαλλος ο Κουρέτας με Μπέο

Απόκοσμες εικόνες κατέγραψαν σήμερα drone στον χείμαρρο του Ξηριά, ο οποίος έχει γεμίσει ασφυκτικά από τα νεκρά ψάρια στο σημείο όπου τοποθετήθηκε το δίχτυ για την προστασία του Παγασητικού. Παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο και πρωτοβουλίες από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα μετά το θέατρο του παραλόγου από Μπέο, «από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός».

Τα εναέρια πλάνα του gegonota.news δείχνουν ότι τα νεκρά ψάρια φθάνουν σε μήκος περίπου 500 μέτρων και το πλέγμα με δυσκολία πλέον τα συγκρατεί.

Στο σημείο βρίσκονται μηχανήματα που φορτώνουν τα ψάρια σε μεγάλα φορτηγά, για να τα μεταφέρουν στον χώρο συγκέντρωσης, στο λιμάνι του Βόλου.

Ωστόσο, κάθε φορά που τα «μαχαίρια» απομακρύνουν μια ποσότητα ψαριών από τον χείμαρρο, αποκαλύπτεται το χρώμα του νερού που έχει βαφτεί κόκκινο από το αίμα τους. Τα gegonota βρέθηκαν στο σημείο στις 7:00 σήμερα το πρωί και μέχρι τις 10:00 είχαν γεμίσει δυο φορτηγά με νεκρά ψάρια.

Παρέμβαση από Άρειο Πάγο

Νωρίτερα, σε παρέμβαση για τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό προχώρησε ο Άρειος Πάγος, ο οποίος ζητά κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Αναλυτικά, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζητά κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το φράγμα της Κάρλας και ειδικότερα, για να διερευνηθεί για ποιο λόγο ήταν ανοιχτό και οδηγήθηκαν τα νερά της πεδιάδας προς τον Παγασητικό.

Η παραγγελία της Γεωργίας Αδειλίνη:

«Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.

Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.

Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά). Να ενημερωθούμε σχετικά».

Κουρέτας για Μπέο: Το θέατρο (του παραλόγου) έχασε έναν μεγάλο πρωταγωνιστή – Ή εγώ ή αυτός

«Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός», αναφέρει στην καυστική του δήλωση – απάντηση για τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, σχετικά με το ζήτημα των νεκρών ψαριών, στον Βόλο.

«Ακόμη μια μεγάλη παράσταση θεάτρου είδαμε αυτές τις ημέρες από τον Αχιλλέα Μπέο. Πάντα πίστευα ότι από τύχη βρέθηκε στην αυτοδιοίκηση, αλλά σήμερα πείστηκα ότι το θέατρο έχασε ένα μεγάλο πρωταγωνιστή. Όχι το κανονικό θέατρο όμως, αλλά το θέατρο του παραλόγου. Ο Μπέος αντί να ασχοληθεί με το πρόβλημα που πρόεκυψε και μας αφορά όλους και κυρίως την πόλη του Βόλου, για ακόμη μια φορά επιδόθηκε σε θεατρινισμούς άνευ ουσίας, ευτελίζοντας τον ρόλο του Δημάρχου.

Απορώ πως οι Βολιώτες ανέχονται ακόμη τη διαστρέβλωση της αλήθειας από έναν άνθρωπο που κυκλοφορεί στο σκοτάδι με μπερέ για να μην λάμπει η καράφλα του και τη μέρα ντύνεται Δήμαρχος. Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε υπεύθυνα τη δουλειά μας προσπαθώντας να επιλύουμε προβλήματα που προέκυψαν από άστοχες εκτιμήσεις του παρελθόντος και έλλειψη συνεργασίας των αρμοδίων φορέων.

Για το συγκεκριμένο θέμα που ασχολήθηκε ο Μπέος ξεκαθαρίζω ότι το επίμαχο μηχάνημα δεν μπορεί να σκάψει. Είναι απλώς ένα μηχάνημα που βάζει τα ψάρια στην άκρη. Στη συνέχεια άλλα συνεργεία παίρνουν τα ψάρια σε σακούλες για να τα παραδώσουν στην εταιρεία «ΛΑBIΣ» με την οποία η Περιφέρεια έχει σύμβαση.

Κατόπιν η εταιρεία τα καίει σε ειδικούς κλιβάνους. Άρα δεν τίθεται θέμα ταφής των ψαριών το οποίο άλλωστε αποδεικνύεται και από το εποπτικό υλικό το όποιο κατέθεσε ο εργολάβος στον Εισαγγελέα. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι η μήνυση του Μπέου (εδώ γελάμε…) μιλά για περιβαλλοντικό έγκλημα. Ποιος; Ο μπροστινός του LNG στον Παγασητικό. Απέκτησε ο Μπέος περιβαλλοντική συνείδηση.

Οι ευθύνες για αυτό που προέκυψε από την Κάρλα και στη συνεχεία στον Παγασητικό δεν είναι της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Έτσι απλά και αληθινά.

Τα υπόλοιπα είναι δημιουργία εντυπώσεων και πολιτικά παιχνίδια.

Το παιχνίδι αυτή τη στιγμή για το Βόλο είναι Morto. Δεν μπορεί κανείς να βρίζει, να λέει ψέματα και να δέρνει τον κόσμο. Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός. Αυτά προς το παρόν».

Ύβρεις από τον Μπέο

Να σημειωθεί ότι ο Αχιλλέας Μπέος αρνήθηκε ότι ο Δήμος Βόλου φέρει οποιαδήποτε ευθύνη και κατηγόρησε ευθέως την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπως πάντα με ύβρεις…

«Ρε πολιτικοί απατεώνες, ρε Κουρέτα, δεν ντρέπεσαι λίγο; Ζήτησε λέει ο Κουρέτας να τεθεί η πόλη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ρε νούμερο, ο Βόλος, η Μαγνησία και η Θεσσαλία είναι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με αίτημα δικό μας παίρνει παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου. Ρε δουλεύετε την πόλη; Αριστεροί του κ@λου;», ανέφερε ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος.

«Ποιος έδωσε εντολή από την Περιφέρεια; Αυτή τη στιγμή οφείλετε να τον δώσετε στεγνά. Ξεκινάω σήμερα κιόλας αγωγές, γιατί αυτό το έγκλημα δεν θα σκεπαστεί, θα το τραβήξω μέχρι τέρμα. Αρκετά τα μπαλώσατε και να δω αν θα σας καλύψει και η δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή πρέπει να πάνε φυλακή, αυτοί που έδωσαν την εντολή να θάψουν τα ψάρια στην κοίτη του ποταμού. Σε 20 μέρες που θα ερχόταν τα πρωτοβρόχια τι θα γινόταν; Θα βγαίνανε αυτά τα ψάρια στην επιφάνεια γεμάτα αρρώστιες και θα κινδύνευαν τα παιδιά μας; Λυπάμαι πολύ» προσέθεσε.

Για μπαλάκι ευθυνών για τους τόνους νεκρών ψαριών στον Παγασητικό κάνουν λόγο σε κοινή δήλωση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μ. Ζαμπάρας και ο βουλευτής Μαγνησίας του κόμματος Αλ. Μεϊκόπουλος.

Εδώ και μέρες ο κόλπος του Παγασητικού έχει κατακλυστεί από νεκρά ψάρια με αποτέλεσμα να

έχει δημιουργηθεί σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα τόσο για τους κατοίκους και τη δημόσια υγεία, όσο και για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η κυβέρνηση με καθυστέρηση, μετά την αντίδραση των κατοίκων, ρίχνει το μπαλάκι των ευθυνών από τον ένα φορέα στον άλλον. Ο Οργανισμός Λιμένα Βόλου (που έχει την αρμοδιότητα για το λιμάνι) δεν προέβη άμεσα στην τοποθέτηση προστατευτικού διχτύου στην εκβολή της σήραγγας του χείμαρρου Ξηριάς, με αποτέλεσμα να γεμίσει ο Παγασητικός κόλπος με νεκρά ψάρια. Ενάμιση μήνα αργότερα δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρόλο που είναι διαθέσιμα τα κατάλληλα εργαλεία για την περισυλλογή των ψαριών.

Ανησυχία προκαλείται επίσης, από τον τρόπο της ορθής καταστροφής του όγκου των ψαριών, για τα οποία πρέπει να ακολουθηθεί η ορθή επιστημονική πρακτική, διαφορετικά θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στην δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οφείλει μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, να εξασφαλίσει την προστασία των υδάτων και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τα συναρμόδια Υπουργεία να καθαρίσουν την περιοχή και να εξασφαλίσουν την μη επανάληψη τέτοιων γεγονότων».

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σχεδόν μισό κιλό κάνναβης έκρυβε Γερμανός στο Ρέθυμνο

Σχεδόν μισό κιλό κάνναβης εντόπισαν χθες στο σπίτι 25χρονου Γερμανού οι αρχές μετά από έρευνα…

7 mins ago

Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» στα Χανιά: Επίκαιρη όσο ποτέ η πάλη για τον σοσιαλισμό, τόνισε ο Γιάννης Πρωτούλης

Άνθρωποι κάθε ηλικίας συμμετείχαν, χθες Παρασκευή, στην πρώτη μέρα των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ…

16 mins ago

Νομικός σύμβουλος Κασσελάκη: Μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για ακύρωση των αποφάσεων της ΚΕ και της ΠΓ

Τους λόγους που καθίσταται άκυρο το ψήφισμα για την πρόταση της άρσης της εμπιστοσύνης στο…

27 mins ago

Laser τελευταίας γενιάς για το γλαύκωμα απέκτησε το Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Την απόκτηση ενός τελευταίας γενιάς μηχανήματος Laser (SLT – LASER) για θεραπεία γλαυκώματος για πρώτη…

37 mins ago

Γυναίκες και παιδιά μεταξύ των 51 μεταναστών που διασώθηκαν νότια του Ηρακλείου

Μια ακόμη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στη Νότια Κρήτη και συγκεκριμένα…

47 mins ago

Κουτσούμπας από ΔΕΘ: “Η κυβέρνηση έχει στρατηγικό αντίπαλο της, στο πολιτικό επίπεδο, το ΚΚΕ”

"Παραπλανητική" χαρακτήρισε την άποψη, ότι η κυβέρνηση "παίζει χωρίς αντίπαλο" ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ,…

57 mins ago

This website uses cookies.