Εισήγηση δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, με θέμα: “Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην καταπολέμηση των ναρκωτικών”

Επιστημονικό συνέδριο Ι.Μ. Γουβερνέτου
ΚΑΜ 5/11/2011

Κυρίες και Κύριοι,

Ως Δήμαρχος του «Καλλικρατικού» Δήμου Χανίων χαιρετίζω τη σημαντική πρωτοβουλία της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Κυρίας των Αγγέλων του Γουβερνέτου για τη διοργάνωση του Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: «Προσεγγίζοντας το πρόβλημα των Ναρκωτικών», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Επίσης, στο σημείο αυτό θα ήθελα να χαιρετήσω και την άοκνη προσπάθεια, που καταβάλλει η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, δια του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δαμασκηνού, ο οποίος παρέχει συνεχή σκέπη προστασίας στους νέους της πόλης μας και όχι μόνο.

Φίλες και Φίλοι,

Το θέμα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της χρήσης των ναρκωτικών αποτελεί σημαντικό και κρίσιμο ζήτημα, που απασχολεί σήμερα όλους εμάς: τους γονείς, τους νέους, την εκκλησία μας, τους εκπαιδευτικούς, τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για ένα θέμα, που απασχολεί κάθε σκεπτόμενο πολίτη, που προσδοκά και απαιτεί να ζει σε μια κοινωνία ευνομούμενη, με ποιότητα ζωής. Είναι ένα θέμα, που θέτει επιτακτικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την αναγκαιότητα να αναπτύξει νέες δομές κοινωνικής πολιτικής και να ενισχύσει τις πολιτικές υγείας, που ήδη εφαρμόζει σε τοπικό επίπεδο.

Η εμπειρία μου, ως άνθρωπος, που έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της πρόληψης, της απεξάρτησης και της επανένταξης,  μου έχει δείξει ότι η πρόληψη από τις εξαρτησιογόνες ουσίες είναι μία δράση, που δίνει αποτελεσματικές και ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να παρέμβει στο πρόβλημα της τοξικομανίας, με τη συμμετοχή της στον αγώνα κατά των ναρκωτικών μέσα από την ευρύτερη άσκηση κοινωνικής πολιτικής και τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.

Συμμετέχουμε, λοιπόν, στον αγώνα κατά των ναρκωτικών μέσα από το ύφος και το ήθος, που χαρακτηρίζει τις δράσεις και τις αποφάσεις μας σε όλα τα θέματα, που αφορούν τις τοπικές μας κοινωνίες και τους νέους.

Κυρίες και Κύριοι,

Η χρήση σε μια κοινωνία αντανακλά τον βαθμό έκπτωσης, που υπάρχει σε αξίες, αρχές και στην ποιότητα ζωής και αυτό δεν είναι τυχαίο. Η υπόθεση των ναρκωτικών μας αφορά όλους. Το ερώτημα είναι αν αποδεχόμαστε την ευθύνη μας και αν αξιοποιούμε τις δυνατότητες, που έχουμε να αποτρέψουμε τα παιδιά μας από το αδιέξοδο της χρήσης ουσιών.

Η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα για τη χώρα μας απέναντι στο οποίο δεν μπορούμε να στεκόμαστε απαθείς. Ειδικά όταν  γνωρίζουμε ότι:

Ο μέσος όρος ηλικίας των εξαρτημένων μειώνεται συνεχώς.

Το ποσοστό των νέων που πειραματίζεται, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία του, έστω και αν δεν εξαρτώνται, ολοένα και αυξάνεται.

Η χρήση ναρκωτικών άρχισε να απασχολεί τη χώρα μας από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Το 1983 δημιουργήθηκε η πρώτη θεραπευτική κοινότητα στην Ελλάδα, η γνωστή σε όλους μας, ΙΘΑΚΗ. Από το 1998 μέχρι σήμερα, όσα χρόνια λειτουργούν και τα Κέντρα Πρόληψης υπάρχει μια σαφής συγκράτηση της χρήσης ουσιών, γεγονός, που επιβεβαιώνει ότι η πρόληψη όχι μόνο είναι ουσιαστική αλλά έχει και αποτελέσματα.

Φίλες και Φίλοι,

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχουμε να κάνουμε με μια μάστιγα, που καλπάζει, και η οποία, λόγω των κρίσιμων συνθηκών που χαρακτηρίζουν την παρούσα χρονική περίοδο, γίνεται περισσότερο επικίνδυνη και απειλητική. Η ανεργία, τα αδιέξοδα, ο αποκλεισμός λειτουργούν σε βάρος των νέων μας, που λόγω των πιέσεων, που ζουν καθημερινά, ακολουθούν επικίνδυνα μονοπάτια.

Βέβαια, η κρίση μπορεί να περιορίζει την κυβερνητική πολιτική ως προς το γενικότερο ζήτημα των δημοσίων δαπανών και οφείλουμε να είμαστε πλέον όλοι μας πολύ προσεκτικοί ως προς το τι αποφασίζουμε και πού επενδύεται το δημόσιο χρήμα, όμως, είναι βασική προτεραιότητα, ιδιαίτερα εν μέσω κρίσης, η κοινωνική προστασία.
Πιστεύω ακράδαντα ότι τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης, στις δύσκολες περιόδους, να σταθούμε δίπλα σε όσους έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα.

Με τις σκέψεις αυτές συγχαίρω και πάλι την Ιερά Μονή του Γουβερνέτου για την πρωτοβουλία και σας διαβεβαιώνω ότι ο Δήμος Χανίων θα βρίσκεται μόνιμος αρωγός και συμπαραστάτης των προσπαθειών σας.

Σας ευχαριστώ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

10 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

10 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

10 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

11 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

11 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

13 hours ago

This website uses cookies.