«Χέρι» στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, όπως αποδεικνύουν οι τελευταίες κινήσεις της κι όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι του φορέα.
Για όσους δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με το ΚΕΘΕΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) το βράδυ της Δευτέρας να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του οργανισμού. Σύμφωνα με την ΠΝΠ, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα εκλέγεται πλέον από το προσωπικό του φορέα, τα άτομα που προχωρούν σε θεραπείες απεξάρτησης και τις οικογένειές τους, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Την απόφαση για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη διοίκηση θα τη λαμβάνει μόνο η κυβέρνηση – και συγκεκριμένα το υπουργείο Υγείας.
Οι εργαζόμενοι, η διοίκηση, αλλά και τα άτομα που αξιοποιούν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ δίνουν έναν τεράστιο αγώνα για να μπορέσουν να διατηρήσουν το θεραπευτικό μοντέλο, αλλά και τον ίδιο τον χαρακτήρα του οργανισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, ωστόσο η συνάντηση αυτή επιβεβαίωσε τους φόβους τους ότι η κυβέρνηση είναι αμετακίνητη. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ Γιώργος Μπαρδάνης ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο υπουργός Υγείας δεν θέλει να καταλάβει, δεν θέλει να ακούσει και αλλάζει το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ. Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα ο υπουργός να δείξει κάποια στιγμή κατανόηση.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των συλλόγων του ΚΕΘΕΑ εξέφρασε την ανησυχία που δημιουργήθηκε από την ΠΝΠ. «Αν ο υπουργός ήθελε να αλλάξει κάτι, ας έκανε το σωστό. Δηλαδή ας επεξεργαζόταν ένα νομοσχέδιο» τόνισε.
Με αφορμή την υποψηφιότητα της πρώην εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου – ενός προσώπου που έχει δεχτεί σφοδρή κριτική από την πλευρά της Ν.Δ. για ταύτιση με κυβερνητικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ – για τη θέση της προέδρου του Δ.Σ., ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ Δημήτρης Κολοκάθης υποστήριξε ότι και εξέχουσες προσωπικότητες της Κεντροδεξιάς έχουν υπάρξει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ακόμη εξέφρασε τον φόβο για εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων μέσα από την απόφαση της κυβέρνησης και ισχυρίστηκε ότι η κίνηση αυτή της κυβέρνησης είναι μια προσπάθεια να συσπειρώσει τη διοικητική ομάδα της Ν.Δ.
«Καταστρέφουν τα προγράμματα»
Στο επιχείρημα του υπουργού Υγείας ότι η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο «διασφαλίζει τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση του οργανισμού χωρίς να μειωθεί ούτε ένα ευρώ η επιχορήγησή του», η διοίκηση απαντάει ότι πάντα υπήρχε οικονομικός έλεγχος στον φορέα από ορκωτούς λογιστές του κράτους και ότι το ΚΕΘΕΑ δημοσιεύει επιμελώς τους ετήσιους απολογισμούς για το κλινικό έργο και τη διοικητικο-οικονομική διαχείρισή του.
Εργαζόμενος στο ΚΕΘΕΑ επισήμανε ότι η συγκεκριμένη ΠΝΠ ακυρώνει πλήρως το άρθρο 56. Ακυρώνει τη χρηματοδότηση του οργανισμού, καθώς και την παράγραφο που οριοθετούσε τον σκοπό του οργανισμού.
Η επιστημονική υπεύθυνη του «18 ΑΝΩ», συγγραφέας και ειδική σε θέματα απεξάρτησης Κατερίνα Μάτσα τόνισε ότι η κυβέρνηση καταστρέφει τα προγράμματα για να ελέγξει τον οργανισμό.
«Υπάρχουν φόβοι ότι θα μπει ο ιδιωτικός τομέας στο ΚΕΘΕΑ, φόβοι για αλλαγή στη φυσιογνωμία των προγραμμάτων, φόβοι από τους θεραπευτές, από τα εξαρτημένα άτομα και την κοινωνία» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση θέλει τη νεολαία στις πιάτσες». Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να χαθεί η εμπιστοσύνη στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και με αυτόν τον τρόπο καταδικάζει σε θάνατο τους εξαρτημένους.
Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν, ο Κικίλιας χρησιμοποίησε το επιχείρημα ότι πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του Δ.Σ. για να καταπολεμηθεί η πολιτική που θέλει να εναλλάσσονται ο Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Γεράσιμος Νοταράς στα μέλη της διοίκησης.
Τέλος, ειπώθηκε ότι η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ έχει καταθέσει αίτημα για συνάντηση και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προσθέτοντας ότι θα είναι μεγάλο ατόπημα αν δεν δεχτεί. Επιπρόσθετα το Δ.Σ. κάλεσε την κυβέρνηση με ανακοίνωσή του να μην προχωρήσει στην επικύρωση της απόφασης από τη Βουλή.
Οι ερμηνείες
Δύο είναι οι βασικές ερμηνείες των αποφάσεων της κυβέρνησης.
● Η πρώτη αφορά την αλλαγή του τρόπου διοίκησης του οργανισμού, καθώς εκφράζονται οι φόβοι ότι η κυβέρνηση θα θελήσει να διορίσει «δικά της» άτομα στη διοίκηση, όπως και στο προσωπικό του φορέα. Σύμφωνα, μάλιστα, με ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ, η «εκσυγχρονιστική» παρέμβαση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην αντικατάσταση του αιρετού και άμισθου Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με ένα συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων.
● Η δεύτερη είναι ότι πρόκειται για ένα «βήμα» πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, όπως ανέφεραν και εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ στη συνέντευξη Τύπου.
Πλούσιο έργο επί τρεισήμισι δεκαετίες
Το ΚΕΘΕΑ είναι το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης στην Ελλάδα και ασχολείται με την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, τον τζόγο και το Διαδίκτυο. Βρίσκεται δίπλα στους χρήστες ναρκωτικών και τις οικογένειές τους από το 1983. Όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν και χωρίς λίστες αναμονής.
Το ΚΕΘΕΑ διαθέτει τουλάχιστον 20 προγράμματα που παρέχουν συμβουλευτική και θεραπεία απεξάρτησης, υποστήριξη της οικογένειας, φροντίδα για θέματα υγείας και νομικές εκκρεμότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση, επανένταξη στην κοινωνία και την εργασία. Ωστόσο, αρκετά από τα προγράμματα αναμένεται να «νεκρώσουν» μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Χαρακτηριστικό είναι ένα πρόγραμμα 6,5 εκατ. ευρώ για την κοινωνική επανένταξη, που είχε λάβει το «πράσινο φως» και είχε δημοσιευθεί το αντίστοιχο ΦΕΚ, όμως δεν νομιμοποιείται από το παρόν Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να μπαίνει στον «πάγο».
Ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών, συχνά αναφερόμενος ως «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης, Τζέφρι Χίντον, προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες η…
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιχμάν Αλίγιεφ, είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον…
Ακόμα μία ανθρώπινη ζωή χάθηκε στους δρόμους της Κρήτης, μεγαλώνοντας τη μαύρη λίστα των θυμάτων…
Το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μουσικών Ελλάδος – Παράρτημα Χανίων,…
Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με έντονη βροχόπτωση και δριμύ ψύχος, πλήθος πιστών από όλη…
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2024 ΠΡΟΣ: Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή και φιλόθεο…
This website uses cookies.