Εκατομμύρια τόνοι πυρομαχικων, χημικών και απεμπλουτισμένου ουρανίου πεταμένα στη Μεσόγειο [βίντεο]

Η αλιεία έχει γίνει μία επικίνδυνη δουλειά για τα δύο αδέλφια από την περιοχή της Μολφέτα της Ιταλίας, τον Μισέλ και τον Τζιοβάνι. Ο λόγος η επαφή με επικίνδυνα χημικά και πυρομαχικά που βρίσκονται στη θάλασσα. Στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του Euronews με τίτλο «Χημικά όπλα, η κρυμμένη κληρονομιά», αποδεικνύεται το μέγεθος του προβλήματος με τα χημικά στη θάλασσα της Μεσογείου αλλά και όλης της Ευρώπης.

Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη διαδικτυακή σελίδα του euronews οι ψαράδες λένε: «είχαμε προβλήματα στην αναπνοή, μετά 4 ώρες δουλειάς δε μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Τα μάτια μας καίγανε και είχαμε πρόβλημα με τα δάκτυλά μας, ιδιαίτερα με τις άκρες που χρησιμοποιούμε όταν δουλεύουμε. Στο σώμα μας εμφανίστηκαν κόκκινα σημάδια σα μανιτάρια. Μετά από λίγο στέγνωναν και εξαφανίζονταν».

Τι ευθύνεται γι’ αυτά τα συμπτώματα; Σύμφωνα με τους ψαράδες, το αέριο μουστάρδας που είναι διάσκορπο στις ακτές της Μολφέτα: «Τα δοχεία διαβρώνονται και τα χημικά βγαίνουν από τα δοχεία και γίνονται ένα με το νερό. Έτσι όταν τραβάμε τα δίχτυα τα χημικά καίνε τα χέρια και τα μάτια μας». 

Και συνεχίζει: «Ο πατέρας μου ψάρευε και έβγαζε βόμβες που είχαν ρίξει οι Γερμανοί και οι Άγγλοι κατά μήκος της ακτής. Όταν ο καιρός είναι κακός οι βόμβες παρασύρονται και χάνονται στο βαθύ πέλαγος. Όταν όμως ο καιρός είναι καλός εδώ μπορείς να βρεις συμβατικές και μη συμβατικές βόμβες, μεταξύ αυτών και βόμβες αερίου μουστάρδας».

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, «εδώ και δεκαετίες στις ιταλικές θάλασσες βρίσκονται εκατομμύρια τόνοι πυρομαχικών. Τον Δεκέμβριο του 1943 Γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν συμμαχικά πλοία στο λιμάνι του Μπάρι. Ένα από τα πλοία που βυθίστηκαν, το αμερικανικό JohnHarvey, μετέφερε φορτίο αερίου μουστάρδας. Το αέριο μουστάρδας χύθηκε, μόλυνε και σκότωσε στρατιώτες και πολίτες. Ότι απέμεινε πετάχθηκε στη θάλασσα. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι υπάρχουν 90.000 όπλα που μολύνουν την ακτή του Μπάρι».

Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Σύμφωνα με τον μηχανικό περιβάλλοντος Μασιμιλιάνο Μπισιτέλι στις ιταλικές θάλασσες υπάρχουν και βόμβες διασποράς  απεμπλουτισμένου ουρανίου. Υποστηρίζει ότι τα νατοϊκά αεροσκάφη πέταξαν τις βόμβες κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αυτές οι βόμβες βρίσκονται μόλις 100 μέτρα από τις παραλίες. «Πολλές βόμβες βρίσκονται και στα λιμάνια που οι ψαράδες αγκυροβολούν τα πλοία τους».

Από τη Βαλτική έως τη Βόρεια Θάλασσα εκατομμύρια πυρομαχικά βρίσκονται στον ευρωπαϊκό βυθό. Λίγα μέτρα από την ακτή του Βελγίου βρίσκονται 35.000 τόνοι χημικών πυρομαχικών από τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Η αλιεία και η κολύμβηση απαγορεύονται.

Ο Ζαν Σαβελκόζ ειδικός στο ζήτημα τονίζει ότι κάποια από τα χημικά πυρομαχικά που αποθηκεύτηκαν στη θάλασσα σύντομα θα διαρρεύσουν. «Πολιτικές ηγεσίες και κόμματα πρέπει να πάρουν θέση. Αν αυτά τα πυρομαχικά εκραγούν στο βυθό της θάλασσας οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες. Στη Βαλτική θάλασσα υπάρχουν 1,6 δισεκατομμύριο τόνοι πυρομαχικά ενώ στη Βόρειο Θάλασσα 1,2 δισεκατομμύριο τόνοι».

Ο Ματέο Ντι Τζέο δημιούργησε την Οικολογική Ομάδα Πολιτών της Μολφέτα. 50 μέτρα από την παραλία υπάρχουν πυρομαχικά. Η σύζητηση στην Ιταλία έχει αναζωπυρωθεί μετά τα σχέδια για τα χημικά αποθέματα της Συρίας. «Ανησυχήσαμε όταν μάθαμε ότι τα χημικά θα καταστραφούν κοντά στις ιταλικές ακτές. Κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει κατά πόσο η προτεινόμενη διαδικασία, δηλαδή η υδρόλυση, είναι η καλύτερη επιλογή. Θα τα θάψουν στο βυθό της θάλασσας; Κι αν ναι, τη μία ακούμε για τη Μεσόγειο και την άλλη για τον ωκεανό. Όπου και αν αποθηκευτούν υπάρχει κίνδυνος.»

Ο Μισέλ και ο Τζιοβάνι περιμένουν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων.  Δεν έχουν λάβει κάποιο βοήθημα παρά μόνο συμβουλές. «Μας είπαν να φορέσουμε ειδική φόρμα εργασίας και μάσκα αερίων. Εγώ σκέφτηκα, πού νομίζεις ότι δουλέυω; Στη θάλασσα ή σε εργοστάσιο χημικών;»

Ενώ κυβερνήσεις και στρατός μιλούν πλέον πιο ανοικτά για τα πυρομαχικά στη θάλασσα πολλοί φοβούνται ότι τα επικίνδυνα χημικά είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα έχουμε φανταστεί.

Δείτε εδώ ολόκληρο το ντοκιμαντέρ του Euronews διάρκειας 8 λεπτών:

Χημικά όπλα, η κρυμμένη κληρονομιά

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Νύχτες Πρεμιέρας: Ακυρώθηκαν οι δημόσιες προβολές της ταινίας «Ρώσοι σε πόλεμο»

Επικαλούμενο «λόγους ασφαλείας του κοινού, του προσωπικού του Φεστιβάλ», το Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρες ακύρωσε τις…

53 mins ago

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Η καθολική κάλυψη της στοματικής υγείας δεν είναι πολυτέλεια, είναι βασικό αγαθό»

«Είναι ανάγκη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει αρμοδιότητα στην υγεία. Εμείς δεν περιμένουμε να…

56 mins ago

Συλλυπητήριο μήνυμα του Παναγιώτη Σημανδηράκη για τον θάνατο του Μίμη Πλέσσα

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης σε συλλυπητήριο μήνυμα του αναφορικά με την απώλεια του κορυφαίου…

59 mins ago

Στο Πειθαρχικό στέλνει τον Κασσελάκη πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Ζητά την διαγραφή του

Ο πρώην βουλευτής Κοζάνης Χάρης Μουμουλίδης αναφέρει ότι όποιος βλάπτει τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θέση…

1 hour ago

Δούκας από Χανιά: Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει σελίδα, γιατί θα πρέπει να κάνουμε τη διαφορά

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας, επισκέφθηκε σήμερα τα Χανιά. Συνοδευόμενος από τον…

1 hour ago

Τζάκρη: Κατέθεσα φάκελο Κασσελάκη με 87 υπογραφές, όσοι είναι και αυτοί που τον ανέτρεψαν – Γεροβασίλη: Δεν υπάρχουν υποψήφιοι δια αντιπροσώπων

Εξαιρετικά μεγάλη ένταση επικρατεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν λίγο η Θεοδώρα Τζάκρη κατέθεσε στο…

3 hours ago

This website uses cookies.