12.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Εκατοντάδες Χανιώτες εόρτασαν τα Εισόδια της Θεοτόκου, Πολιούχου των Χανίων | Φωτός

Ημερομηνία:

Mε μεγαλοπρέπεια γιορτάστηκαν και φέτος τα Εισόδια της Θεοτόκου, Πολιούχου των Χανίων.

Ο εορτασμος ξεκίνησε με τον καθιερωμένο όρθρο – πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου, ενώ ακολούθησε δοξολογία για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων και ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής.

Έξω από τον ναό είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Χανιώτες ενώ κατάμεστος ήταν και ο ναός από πιστους.

Μετά το τέλος της Δοξολογίας ακολούθησε η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας στους δρόμους της πόλης.

Πιο συγκεκριμένα η λιτανεία αφού ξεκίνησε από τον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων, διέσχισε τη Χάληδων, μετά πέρασε από την Πλατεία 1866, την Λεωφ. Κυδωνίας όπου έκανε στάση έξω από το Δημαρχείο όπου πραγματοποιήθηκε και η Ακολουθία της Αρτοκλασίας.

Η λιτανεια συνέχισε επί της Ν. Πλαστήρα, την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς όπου πραγματοποιήθηκε Δέηση, και μετά πέρασε από Πλατεία Μαρκοπούλου, Τσουδερών, Ποτιέ, Καραολή Δημητρίου (Δέηση), Χάληδων, για να επιστρέψει εν τέλει στον Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Χανίων.

Η ιστορία του καθεδρικού ναού των Εισοδίων

  

Ο σημερινός καθεδρικός ναός των Εισοδίων χτίστηκε στη θέση παλαιότερου ναού της Θεοτόκου, ο οποίος ανάγεται στον 14οαιώνα. Όταν τα Χανιά κατελήφθησαν από τους τούρκους το 1645, ο ναός μετατράπηκε σε σαπωνοποιείο, χωρίς όμως να αλλάξει η διαρρύθμισή του.

Μέχρι το 1868 ο ναός, ως σαπωνοποιείο, φέρεται να ανήκει στο γνωστό Τούρκο αξιωματούχο Μουσταφά Πασά Γκιριτλή (Κρητικό). Στο χώρο της ελαιοαποθήκης φυλασσόταν εικόνα της Παναγίας με ακοίμητο καντήλι, σύμφωνα με διαταγή του Μουσταφά.

Η παράδοση αναφέρει ότι η επιχείρηση του σαπωνοποιείου ναυάγησε και εγκαταλείφθηκε, ενώ την εικόνα της Θεοτόκου είχε πάρει μαζί του ο τελευταίος τεχνίτης. Όταν ο Μουσταφά έγινε πρωθυπουργός, επί σουλτάνου Μετζίτ, η Χριστιανική Κοινότητα ζήτησε το χώρο για την ανέγερση και πάλι ναού.

Ο Μουσταφά, επηρεασμένος από διάφορα προσωπικά γεγονότα, παραχώρησε το χώρο. Ο σουλτάνος έστειλε 100.000 γρόσια και ο γιος του Μουσταφά, Βελή πασάς (διοικητής της Κρήτης τότε) 30.000 γρόσια. Με την ενίσχυση της Χριστιανικής Κοινότητας και παρά τα προβλήματα που προκαλούσε άλλος Οθωμανός, η εκκλησία ανεγέρθηκε τελικά.

Η κατασκευή του ναού ολοκληρώθηκε το 1860.

 

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πότε ξεκινούν τα δωρεάν χειρουργεία – Τα ραντεβού που έχουν κλειστεί

Ξεκινούν την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου τα πρώτα δωρεάν απογευματινά...

Τρόμος στην Γερμανία: Καταρτίζεται λίστα με καταφύγια εν μέσω εντάσεων με τη Ρωσία – Θα είναι διαθέσιμη και σε app

Η Γερμανία καταρτίζει έναν κατάλογο καταφυγίων που θα μπορούσαν να παρέχουν...

Χάρης Μαμουλάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει τα μάτια στην αύξηση των φόρων

Αναδεικνύοντας τις αστοχίες και τα γκρίζα σημεία του κρατικού...