Εκδήλωση “Ανυπόταχτης Κρήτης” για υδρογονάνθρακες: “H περιοχή της Κρήτης δεν είναι Πρίνος. Μιλάμε για την ελληνική τάφρο, το πιο βαθύ τμήμα της Μεσογείου και το πιο σεισμογενή”
Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 30/3 στα Χανιά το πρώτο μέρος των εκδηλώσεων της περιφερειακής κίνησης “Ανυπόταχτη Κρήτη” (την Κυριακή πραγματοποιείται το δεύτερο μέρος στο Ηράκλειο) με θέμα τις εξορύξεις και τους υδρογονάνθρακες. Τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολούθησε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τοποθετήσεις και ερωτήσεις.
Την εκδήλωση άνοιξε ο υποψήφιος περιφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Πιαγκαλάκης.
«Όραμα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο κεντρικό κράτος και στο περιφερειακό συμβούλιο είναι η Κρήτη να γίνει ενεργειακός κόμβος. Αν κοιτάξουμε στο διεθνές πολιτικό σκηνικό θα δούμε ότι κανένας λαός δεν πλούτισε από αγωγούς και κοιτάσματα, αντίθετα έμπλεξαν στις δίνες πολεμικών ανταγωνισμών και αναμετρήσεων. Είδαμε το ξενοκίνητο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα και το εμπάργκο σε βάρος του λαού της για τη διαχείριση των πλούσιων κοιτασμάτων της, είδαμε και τη διάλυση της Συρίας» είπε ο Γ. Πιαγκαλάκης σημειώνοντας πως «με την υπογραφή των συμβάσεων με τις πολυεθνικές γινόμαστε στην ουσία όμηροι τους».
Ακολούθησε ο υποψ. Διδάκτωρ στο ΕΜΠ, Κώστας Βουρεκάς, που έβαλε μια σειρά ζητήματα επιχειρηματολογώντας ενάντια στις εξορύξεις:
Υπάρχουν σοβαρά θέματα ασφάλειας τα οποία είναι εξαιρετικά υπαρκτά και καθόλου απίθανα όπως θέλουν να μας βεβαιώσουν οι υποστηρικτές των εξορύξεων. Οι τελευταίοι μας λένε κοιτάξτε τι γίνεται στη εξόρυξη του Πρίνου στην Ελλάδα και κοιτάξτε τι γίνεται στο εξωτερικό. Σε ότι αφορά το εξωτερικό όλοι θυμόμαστε τη μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα στον κόλπο του Μεξικό το 2010. Εκεί δε χρησιμοποιούνταν τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας. Στα καθ’ ημάς η περιοχή Δυτικά της Κρήτης δεν έχει καμία σχέση με τον Πρίνο. Μιλάμε για την ελληνική τάφρο, το πιο βαθύ τμήμα της Μεσογείου και το πιο σεισμογενή. Επίσης πολύ ορατός είναι και ο κίνδυνος για ατύχημα κατά τη μεταφορά των υδρογονανθράκων.
Οι μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εκπονούν οι εταιρείες και εγκρίνουν οι διάφοροι δημόσιοι φορείς μου θυμίζουν στρατευμένη τέχνη παρά προϊόν επιστημονικής έρευνας . Οι υπηρεσίες των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος είναι απίστευτα υποστελεχωμένες και δεν είναι σε θέση να κάνουν τους αναγκαίους ελέγχους.
Η καύση υδρογονανθράκων είναι η βασική αιτία για την κλιματική αλλαγή. Κλιματική αλλαγή δεν σημαίνει μόνο λιώσιμο των πάγων και άνοδο της στάθμη του νερού αλλά μια σειρά από ακραία καιρικά φαινόμενα. Η Κυβέρνηση και η δήθεν αντιπολίτευση ενώ επικαλούνται την κλιματική αλλαγή για τις φυσικές καταστροφές εφαρμόζουν τα επενδυτικά σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων.
Υπάρχει ένα ζήτημα για το ποιος κερδίζει από τους υδρογονάνθρακες. Ας κοιτάξουμε τη διεθνή κατάσταση. Βλέπουμε στα κράτη του κόλπου τα αυταρχικά καθεστώτα και στα κράτη της Αφρικής πχ. Νιγηρία τις περιβαλλοντικές καταστροφές και τη βία σε βάρος των τοπικών πληθυσμών. Υπάρχουν και άλλα παράδειγμα όπως πχ. η Νορβηγία που έχει ένα εθνικοποιημένο μοντέλο διαχείρισης των υδρογονανθράκων της και η οποία διαθέτει ένα μεγάλο μέρος των κερδών από τις εξορύξεις στα ασφαλιστικά της ταμεία. Αντίθετα στην Ελλάδα την πλήρη διαχείριση θα την έχουν ιδιωτικές εταιρείες. Σίγουρα δεν θα γίνουμε Νιγηρία, σίγουρα όμως δεν θα γίνουμε και Νορβηγία.
Αυξάνονται οι κίνδυνοι για γεωπολιτικές συγκρούσεις στην περιοχή. Οι δύο αστικές τάξεις σε Ελλάδα και Τουρκία θα εντείνουν τους ανταγωνισμούς τους και οι κίνδυνοι για πολεμικές συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται.
"google ad"
Αγώνας της Κρήτης
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.