Εκδήλωση παρουσίαση της πρότασης του ΚΚΕ «Για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων» οργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πολυτεχνείο Κρήτης, με ομιλητή τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, στην αίθουσα Β.1007 της σχολής ΜΠΔ, την Παρασκευή 10/12 στη 13:00.
Οι περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριες μοιραζόμαστε κοινούς στόχους και όνειρα. Να πάρουμε όσο γίνεται περισσότερη γνώση σε αυτό που σπουδάζουμε, να έχουμε μία καλή επαγγελματική προοπτική, να έχουμε δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα που αρμόζουν στην 21ο αιώνα, για να έχουμε μία κανονική ζωή και όχι επιβίωση. Να αξιοποιήσουμε ότι μάθουμε στην σχολή μας ώστε να προσφέρουμε στην κοινωνία, να συμβάλουμε στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, στην βελτίωση της ζωής του λαού και την δική μας.
Το Πανεπιστήμιο όπως πάντα έτσι και τώρα προσαρμόζεται στις ανάγκες της «αγοράς» δηλαδή της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματιών ομίλων. Γι’ αυτό το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο προχωράνε τις κατευθύνσεις:
Οι συνέπειες όλης αυτής της διαδικασίας, της προσαρμογής των πανεπιστημίων στις ανάγκες του κεφαλαίου έχουν αποδειχθεί τραγικές για την γνώση που παίρνουμε από την σχολή μας, για το πόσο εύκολα τα βγάζουμε πέρα, για το τί προοπτική έχουμε σε αυτό που σπουδάζουμε.
Με την ύπαρξη πολλών προγραμμάτων σπουδών στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο που διαμορφώνει απόφοιτους πολλών ταχυτήτων, με την αποσύνδεση πτυχίου – επαγγέλματος που οδηγεί σε ένα αιώνιο κυνήγι γνώσεων μέσα από πιστοποιήσεις και σεμινάρια, με την αξιολόγηση με τα κριτήρια της αγοράς που οδηγεί σε υποβάθμιση και όχι αναβάθμιση των σπουδών, μας προετοιμάζουν για να είμαστε φθηνοί εργαζόμενοι, με όσο γίνεται λιγότερες γνώσεις ώστε να μπορούν εύκολα να μας «ανακυκλώνουν» από την μία δουλειά στην άλλη, από τον έναν κλάδο στον άλλον, ανάλογα το που υπάρχουν περισσότερα κέρδη κάθε φορά.
Ταυτόχρονα η έρευνα «στενάζει» μέσα στα ασφυκτικά δεσμά του κέρδους, όπως και οι ίδιοι οι παραγωγοί της, οι ερευνητές, οι υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί. Πόσες ιδέες που θα έλυναν κοινωνικά προβλήματα έχουν «κοπεί» γιατί δεν συμφέρουν οικονομικά, ή πόσες ιδέες έχουν προσαρμοστεί αποκλειστικά στα στενά όρια του κέρδους.
Βέβαια η λύση δεν είναι να αμφισβητήσουμε την σχέση οικονομίας – πανεπιστημίου, καθώς είναι αντικειμενική. Αλλά στο να αμφισβητήσουμε ακριβώς αυτήν την οικονομία που διαμορφώνει έτσι σήμερα το πανεπιστήμιο.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σήμερα έχουν την σύγχρονη και ρεαλιστική πρόταση για να σπουδάσουμε απρόσκοπτα στο αντικείμενό μας, για να πάρουμε όλη την γνώση που μπορούμε, για σύγχρονες σπουδές με υποδομές και παροχές. Για να έχουμε επαγγελματική προοπτική στο αντικείμενό μας και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα που αρμόζουν στους εργαζόμενους του 21ου αιώνα!
Παλεύουμε για να ανοίξει ο δρόμος ώστε τα Πανεπιστήμια να συνδεθούν με τη ζωή, χωρίς να μεσολαβεί το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους στη λειτουργία τους. Με κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή και κοινωνικές υπηρεσίες, με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και με την εργατική τάξη, το λαό στην εξουσία.
Για να έχουμε ένα πτυχίο ανά επιστημονικό αντικείμενο, με όλη την γνώση σε αυτό. Με αυτό το πτυχίο θα μπορούμε να έχουμε δουλειά καθώς η ίδια η κοινωνία γεννάει τόσες θέσεις εργασίας όσες είναι και οι ανάγκες, δεν περισσεύει κανείς στην πραγματικότητα! Σήμερα η ανεργία υπάρχει ακριβώς γιατί «ανάγκες» για θέσεις εργασίας υπάρχουν μόνο όπου υπάρχει η «ανάγκη» για κέρδος.
Πάλεψε μαζί μας για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατότητων, για την κοινωνία και το πανεπιστήμιο της πραγματικής ελευθερίας, του σοσιαλισμού!
Απρόσμενη τροπή πήρε η προσπάθεια μιας 66χρονης γυναίκας από την Κίσσαμο να βοηθήσει ένα ζευγάρι…
«Τρεις εβδομάδες χωρίς κινητό» αυτό κλήθηκαν να κάνουν μια ομάδα από έφηβους μαθητές στη Μεγάλη…
Αναστάτωση επικρατεί στη Σούδα, μετά τη βεβήλωση τάφων στο κοιμητήριο της περιοχής, όπως έγινε γνωστό…
Της Στέλλας Αλφιέρη * Ο Σημίτης ήταν γνωστός ως ο πιο νεοφιλελεύθερος πολιτικός του ΠΑΣΟΚ,…
Την επιδημιολογική εικόνα της αθηροσκλήρωσης στην Ελλάδα αποτυπώνει πρόσφατη μελέτη με τίτλο «Επιπολασμός και παράγοντες…
Της Κατερίνας Μποτζάκη «COPELI» είναι η φιλανθρωπική οργάνωση που δημιούργησε ο Ηρακλειώτης Γιάννης Σλήμαν για να βοηθήσει…
This website uses cookies.