Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση στα Χανιά για τα 25 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 1 Ιουλίου στα Χανιά, όπως και σε μια σειρά άλλες πόλεις, και στην πλατεία πίσω από το Βενιζέλειο Ωδείο η πολιτική εκδήλωση – συζήτηση και το γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για τα 25 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω που διοργάνωσαν οι πυρήνες του ΣΕΚ στην πόλη. Ομιλητής ήταν ο Τάσος Αναστασιάδης, από τον Συντονισμό ενάντια στα Μνημόνια, ενώ ακολούθησε πλούσια πολιτική συζήτηση όπου άνοιξε όλα τα σημαντικά ζητήματα της περιόδου.

Ο ομιλητής στην εισήγηση του με θέμα «Από το “τέλος” της Ιστορίας στην κρίση του καπιταλισμού: που βαδίζει η Αριστερά σήμερα;» τόνισε γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη συζήτηση για τα 25 χρόνια από την πρώτη έκδοση του περιοδικού προχωρώντας σε μια περιγραφή εκείνης της περιόδου όπου και μέσα στην Αριστερά κυριαρχούσαν οι ιδέες για την επέλαση του καπιταλισμού στην Δύση κι ύστερα από την πτώση της ΕΣΣΔ, για την παντοδυναμία του καπιταλισμού και για τον υποτιθέμενο βαρύ νεοσυντηρητικό χειμώνα κάνοντας αναφορά στην ιμπεριαλιστική εκστρατεία που εγκαινίασε ο Τζορτζ Μπους το 1991 με τον πόλεμο στο Ιράκ αλλά και στο ελληνικό παράδειγμα με τη νίκη του Μητσοτάκη το 1989, στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση, και με το ξεκίνημα της σκληρότερης μέχρι τότε επίθεσης στην εργατική τάξη, μαζί με την επένδυση στον εθνικισμό της άρχουσα τάξης την ίδια περίοδο (συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας).

Μπροστά στον μηδενισμό που επικρατούσε εκείνη την εποχή υπενθύμισε τους αγώνες, με προμετωπίδα εκείνους στην ΕΑΣ, που έριξαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ συνέχισε παρουσιάζοντας τις εξελίξεις των επόμενων χρόνων με την τραγική διάψευση των ιδεών που ήθελαν την οριστική επικράτηση του καπιταλισμού και την ανάγκη για αγώνες οπισθοφυλακής από την Αριστερά αναδεικνύοντας τους αγώνες εντός κι εκτός της Ελλάδας, την ανάπτυξη των νέων αντικαπιταλιστικών κινημάτων από το 2001 και μετά, την εμφάνιση του αντιπολεμικού κινήματος ενάντια στις επεμβάσεις των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ και καταλήγοντας στην σημερινή, ανεξέλεγκτη λ καπιταλιστική κρίση, στην ανάδειξη των νέων ιμπεριαλιστικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Στη συνέχεια της εισήγησης του, υπενθυμίζοντας τους αγώνες των τελευταίων ημερών που αποδεικνύουν ότι η εργατική τάξη μπορεί να παίρνει νίκες, όπως στην απεργία των συμβασιούχων στους Δήμους, ανέδειξε τον ρόλο και την σημαντική παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής Αριστεράς, όπου το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω, αποτελεί τμήμα της, όλα τα προηγούμενα χρόνια σε μια κατεύθυνση σύγκρουσης με την καταπίεση και όχι σε μια κατεύθυνση συμβιβασμού και υποχώρησης.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι σε διάφορους χώρους, και οι οποίες ενίσχυσαν την πολιτική συζήτηση και τον προβληματισμό για τον ρόλο της Αριστεράς σήμερα που άνοιξε η εισήγηση. Ακολουθεί ένα πολύ μικρό δείγμα: πρώτος μίλησε ο Νίκος εστιάζοντας στο ότι είναι αναγκαίο να μην εφησυχάσουμε ότι θα πέσει αυτόματα ο καπιταλισμός αλλά ότι χρειάζεται να ενταθεί το αίσθημα της επανάστασης μέσα στον κόσμο ενώ ο Μιχάλης που μίλησε στη συνέχεια ανέδειξε ότι η παρέμβαση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς με το δικό της ψηφοδέλτιο σ’ ένα χώρο όπως το Νοσοκομείο οδήγησε αρκετό κόσμο να συμμετέχει στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία αλλά και να εκφράσει την διάθεση του για την συνέχεια. Η Δώρα μίλησε για τις πρόσφατες μάχες στην εκπαίδευση ενάντια στη νέα αξιολόγηση που θέλει να εφαρμόσει ο Τσίπρας αλλά και για τις αμέσως προηγούμενες ενάντια στις κάθετες διαθεσιμότητες και ενάντια στο φασισμό με αφορμή τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ενώ ο Χρήστος, σημείωσε ότι η επαναστατική Αριστερά στήριζε πάντα τους αγώνες για τους ΛΟΑΤ ανθρώπους, για τα δικαιώματα των γυναικών και ενάντια σε κάθε επίθεσης αστικής τάξης στα εργασιακά δικαιώματα. Αυτές και όλες οι άλλες εισηγήσεις που ακολούθησαν εστίασαν στον ρόλο της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς μέσα σε αυτές τις μάχες που είναι να προχωρά σε πολιτική σύγκρουση αντιπαραθέτοντας την πολιτική της πρόταση απέναντι στις ιδέες του συμβιβασμού και της ήττας.

Η πολιτική συζήτηση συνεχίστηκε και μετά το τέλος της κεντρικής ομιλίας ενώ ακολούθησε κρητικό γλέντι οικονομικής ενίσχυσης για το περιοδικό όπου έπαιξαν οι μουσικοί: Λευτέρης Παναγιωτάκης στο βιολί, Γιώργος Κατράκης στο λαούτο – φωνή και ο Πάνος Καλφάκης επίσης στο λαούτο, ξεσηκώνοντας τους συμμετέχοντες με τις μελωδίες τους.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

27 στις 50 επέστρεψαν στη βίαιη σχέση λόγω… φτώχειας και έλλειψης δομών φιλοξενίας

Ελλείψει υποστήριξης, οι κακοποιημένες γυναίκες επιστρέφουν στην πλειονότητά τους στην βίαιη σχέση από την οποία…

54 seconds ago

Η δικαστική απόφαση που ξεμπροστιάζει τις απάτες εταιρίας διαχείρισης κόκκινων δανείων – Πώς αρπάζουν περιουσίες

Υπότροπος για κακομεταχείριση δανειοληπτών – Η κυβέρνηση δεν έχει προβλέψει την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας…

4 mins ago

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή για το τραγικό δυστύχημα στον ΒΟΑΚ στο ύψος του Γαλατά

Το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στον κόμβο…

42 mins ago

Νέο αίτημα Μαλανδράκη για δημιουργία Λιμενικού Σταθμού στο λιμάνι Κολυμπαρίου

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, επανέρχεται με νεότερο έγγραφο του, που απέστειλε στον Υπουργό…

45 mins ago

Γνωριμία με τον Κρητικό Λαβύρινθο

Προβολή και συζήτηση αφιερωμένη στον κρητικό Λαβύρινθο, μυθολογικό και πραγματικό, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη…

53 mins ago

Κρήτη: 19 χρόνια κάθειρξη στον παππού που «έβλεπε» σεξουαλικά τα τέσσερα εγγόνια του – Το έριξε στο αλκόολ

Ακόμα και τα ίδια του τα εγγόνια, τέσσερα στον αριθμό, «έβλεπε» σεξουαλικά ηλικιωμένος, ο οποίος…

54 mins ago

This website uses cookies.