Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ, συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ), οργανώνει την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, στις 6μμ, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) εκδήλωση-συζήτηση για τη Γερμανική Επανάσταση του 1918 με τίτλο «Γερμανία 1918- η Επανάσταση που τελείωσε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο»
Ομιλητές θα είναι ο Κώστας Βλασόπουλος (πανεπιστημιακός, Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου) και ο Πέτρος Κωνσταντίνου (συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στις γειτονίες της Αθήνας)
Στο χώρο του φουαγιέ θα υπάρχει έκθεση- αφιέρωμα στον Τζορτζ Γκρος και εκθετήριο του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση
«Στις 9 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την επανάσταση στη Γερμανία που ανέτρεψε τον Κάιζερ, έβαλε τέλος στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε την προοπτική ότι η εργατική επανάσταση που είχε ήδη νικήσει στη Ρωσία μπορούσε να απλωθεί σε όλη την Ευρώπη.
Η Γερμανική επανάσταση ήταν η πιο κρίσιμη γιατί εκεί από το 1918 μέχρι το 1923 παίχτηκε το μέλλον της ανατροπής του καπιταλισμού και της επικράτησης του σοσιαλισμού. Εκείνη η διαδικασία σημάδεψε την επαναστατική αριστερά της εποχής, τα νεαρά κομμουνιστικά κόμματα της Τρίτης Διεθνούς και βέβαια το ΣΕΚΕ που ιδρύθηκε τις μέρες της ανατροπής του Κάιζερ.
Αποδείχθηκε στην πράξη ότι οι εργάτες γίνονται επαναστάτες μέσα στην καρδιά του πιο αναπτυγμένου καπιταλισμού και ότι η εργατική επανάσταση δεν είναι υπόθεση μιας “νύχτας των οδοφραγμάτων” αλλά μια γιγάντια κοινωνική διαδικασία με στροφές και γυρίσματα που απαιτούν αποφασιστική δράση της εργατικής πρωτοπορίας.
Η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, η Κλάρα Τσέτκιν, ο Ευγένιος Λεβινέ και πολλοί άλλοι σπουδαίοι ηγέτες συγκρότησαν το Σπάρτακο σαν ρήξη με τη Σοσιαλδημοκρατία και ίδρυσαν το ΚΚ Γερμανίας το Δεκέμβρη του 1918. Αλλά ήδη το Γενάρη του 1919 μια πρόωρη εξέγερση κόστισε τη ζωή της Ρόζας και του Λίμπκνεχτ. Το Μάρτη του 1919 χάθηκε και ο Λεβινέ όταν η απόπειρα για εργατική δημοκρατία της Βαυαρίας πνίγηκε στο αίμα.
Το πιο μεγάλο δίδαγμα της Γερμανικής επανάστασης ήταν ο καθοριστικός ρόλος του επαναστατικού κόμματος. Οι επαναστάτες μπήκαν στις μάχες χωρίς να έχουν το δικό τους κόμμα. Η εργατική τάξη έκανε άλματα προς τα αριστερά και οι ευκαιρίες ξαναήρθαν τα επόμενα χρόνια με αποκορύφωμα το 1923, αλλά η συγκρότηση επαναστατικής ηγεσίας αποδείχθηκε καθυστερημένη, με λάθη άλλοτε αριστερίστικα και άλλοτε δεξιά.
Στα πλαίσια του αφιερώματος στη Γερμανική Επανάσταση, το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο κυκλοφορεί σε 2η έκδοση το βιβλίο του Κρις Χάρμαν «Γερμανία 1918-1923: Η Χαμένη Επανάσταση».