Εκδήλωση με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για την 4η Βιομηχανική επανάσταση» οργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πολυτεχνείου Κρήτης της ΚΝΕ, την Παρασκευή 23 Νοέμβρη στις 13:00, στην αίθουσα Β 107 στο χώρο της σχολής του Μ.Π.Δ.
Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Δημήτρης Κοιλάκος, μέλος της Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ
Στην ανακοίνωση των Οργανώσεων μεταξύ άλλων αναφέρεται:
«Μπορούν τα ρομπότ να πάρουν τη θέση των εργαζομένων;
Τι αλλαγές φέρνει στην παραγωγή η επικράτηση νέων επιστημονικών ανακαλύψεων;
Τι είναι η “4η Βιομηχανική Επανάσταση”;
Ποιος ωφελείται από την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας;
Οι ενεργειακοί όμιλοι επενδύουν στην καινοτομία και την ίδια στιγμή διευρύνεται η ενεργειακή φτώχεια για το λαό. Η τεχνολογική πρόοδος ανοίγει νέες δυνατότητες στην Υγεία κι όμως επανεμφανίζονται ασθένειες που είχαν εκλείψει. Ολόκληρα κτίρια κατασκευάζονται μέσα σε λίγα 24ωρα ενώ οι άστεγοι στην ΕΕ και στον κόσμο πληθαίνουν.
Μπροστά μας είναι η μεγάλη αντίφαση: Ενώ με τις επιστημονικές ανακαλύψεις και τεχνολογικές δυνατότητες μπορεί να μειωθούν αισθητά οι βαριές σωματικές εργασίες, οι εργασίες ρουτίνας, να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος και να απελευθερωθεί ελεύθερος χρόνος για τον εργαζόμενο με αυξήσεις μισθών από τον υπερπαραγόμενο πλούτο, οι εργαζόμενοι βιώνουν, αντίθετα, συνθήκες γαλέρας, με τσάκισμα δικαιωμάτων και δουλειά μέχρι τελικής πτώσεως, με άθλιους μισθούς.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ επιμένουν ότι η μοναδική διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος. Μόνο με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, με την επιστημονικά κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία με υπαγωγή της στα συμφέροντα της ικανοποίησης των ολοένα διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, υπάρχει ασφαλής δρόμος για να τεθούν οι επιστημονικές και τεχνικές ανακαλύψεις σε όφελος της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, της φτωχομεσαίας αγροτιάς.
Αυτός ο δρόμος μπορεί να ανοίξει μέσα από την Κοινωνική Συμμαχία και την πάλη για μια κοινωνία όπου η οικονομία θα αναπτύσσεται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, όπου ο λαός θα μπορεί να απολαύσει πραγματικά τα τεχνολογικά επιτεύγματα, όπου η επιστήμη θα τον απελευθερώνει και δεν θα τον σκλαβώνει