Η Ελλάδα βιώνει σήμερα μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της. Ανεργία, πείνα, εξαθλίωση, αυτοκτονίες και γενικευμένο ξεπούλημα της γης, των φυσικών πόρων, του αρχαιολογικού και πολιτιστικού πλούτου.
Παράλληλα, με «δούρειο ίππο» την Πράσινη Ανάπτυξη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι πολυεθνικές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους προχωρούν με διαδικασίες φάστ τράκ (επιτάχυνση αδειοδότησης) στη μεγαλύτερη λεηλασία γης και περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας.
Με πρόσχημα την σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, όλες σχεδόν οι κορυφογραμμές, πλαγιές, κάμποι, ακόμα και προστατευόμενες περιοχές, παραχωρούνται στους επενδυτές των αιολικών, υβριδικών, φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών σταθμών.
Χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης βλάστησης, αποψιλώνονται για να καλυφθούν με εκατομμύρια κυβικά μπετόν και σίδερα.
Όπου υπάρχουν επιφανειακά και υπόγεια νερά θα κατασκευασθούν αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας εκατομμυρίων κυβικών, με εικαζόμενο στόχο τον έλεγχο του πολυτιμότερου κοινού αγαθού, του νερού.
Προφανώς, οι επενδυτές-κατακτητές της χώρας θεωρούν ότι μπορούν να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στα σκανδαλώδη σχέδιά τους. Ο λαός που μεθοδευμένα σύρθηκε στην ανεργία και στην φτώχεια, εκβιάζεται κάτω από το βάρος των φόρων και των χαρατσιών να συναινέσει σε όσους του τάζουν τα ψίχουλα της δήθεν Ανάπτυξης: θέσεις εργασίας με μισθούς πείνας.
Δυστυχώς η σχεδιαζόμενη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων, δεν εξαιρεί το Σέλινο. Αντιθέτως, όπως διεξοδικά αναλύθηκε από τους ομιλητές, στην σχετική εκδήλωση της ΟΜ.Α.Σ. στις 27 Ιούλη στην Παλαιόχωρα, το πλούσιο φυσικό ανάγλυφο, η μεγάλη ηλιοφάνεια, και η ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων νερού στο Αποπηγάδι, σε συνδυασμό με την μεγάλη εγκατάλειψη της υπαίθρου, το καθιστούν βορά στα αρπακτικά της “πράσινης ανάπτυξης”.
Σύμφωνα με τον χάρτη αδειών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), για το Σέλινο έχουν δοθεί οι παρακάτω άδειες παραγωγής:
Στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.
30 ΜW (10 α/ν) στη θέση «Μονόπρινος – Βάρδιες» ∆ήμου Καντάνου – Σελίνου
39 ΜW (13 α/ν) στη θέση «Ανεμόμυλος – Σελάδα» ∆ήμου Καντάνου – Σελίνου
Σύμφωνα με τις συντεταγμένες της άδειας, η αναφερόμενη τοποθεσία “Σελάδα” είναι στον γνωστό “Αρμό” με το πανέμορφο και μοναδικό πευκοδάσος, ενώ η τοποθεσία “Ανεμόμυλος” στο Κακοδίκι. Η “Μονόπρινος – Βάρδιες” είναι πάνω από Λισό και κάτω από το Προδρόμι. Και οι δυο αυτές άδειες της ΤΕΡΝΑ στο Σέλινο είναι σε προστατευόμενες περιοχές νατούρα.
Και στην ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ / ΕΛΙΚΑ
11,5 ΜW (5 α/ν) στη θέση «Στρογγυλή Κορυφή» πρώην Δήμου Ανατολικού Σελίνου του Νομού Χανίων,
34,5 ΜW (15 α/ν) στη θέση «Γουργούθα» πρώην Δήμου Ανατολικού Σελίνου
20,7 ΜW (9 α/ν) στη θέση «Χασιού Κορυφή» πρώην Δήμου Πελεκάνου
36.2 ΜW (16 α/ν) θέση «Μετερίζι» πρώην Δήμων Ινναχωρίου και Πελεκάνου
Η θέση «Γουργούθα» είναι πάνω από το Κουστογέρακο, περιοχή νατούρα και Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ), όπως το ίδιο ισχύει και για την θέση «Μετερίζι», που βρίσκεται νότια της κορυφής “Άγιος Δίκαιος”
Τα παραπάνω έργα, αποτελούν τμήματα αιολικών σταθμών, διάσπαρτων σε όλη την Κρήτη, που θα συνδέονται με το σύστημα της ηπειρωτικής χώρας με υποβρύχια καλώδια. Κάθε εταιρία θα εγκαταστήσει το δικό της υποβρύχιο καλώδιο μεταφοράς ρεύματος που θα εξάγει για δικό της όφελος.
Το σημαντικότερο όμως είναι τα έργα αυτά, εντάχθηκαν με απόφαση (ΦΕΚ αρ. 1787 Β/ 6-6-12), που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως πολιτικό και οικονομικό πραξικόπημα, στο φάστ τράκ, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να ολιγωρούμε, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε πολύ σύντομα προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
Στις 30-7-2012, μετά από αίτημα του συλλόγου περιβάλλοντος Σελίνου, τα “ Λευκά Όρη”, πραγματοποιήθηκε δημοτικό συμβούλιο, του δήμου Καντάνου – Σελίνου, με μοναδικό θέμα τις ΑΠΕ.
Το παγκρήτιο δίκτυο αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ και ο σύλλογος περιβάλλοντος Σελίνου (μέλος του παγκρήτιου δικτύου), έχουν προσφύγει στο ΣΤΕ κατά της απόφασης ένταξης των παραπάνω έργων στο φαστ τρακ και ζήτησαν από το δημοτικό συμβούλιο να συνυπογράψει και να συνεισφέρει οικονομικά στην προσφυγή, που αφορά και τον δήμο μας.
Ο δήμαρχος είπε ότι θα “δει το θέμα”, μόνο μετά από έλεγχο του δικογράφου, παρόλο που αυτό θα συνταχθεί από το δικηγορικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται και ο δήμος μας.
ΑΠΟΠΗΓΑΔΙ
Ο πολύχρονος αγώνας των κατοίκων του Αποπηγαδιού και των πολιτών που τους συμπαραστέκονται, πέτυχε να καθυστερήσει, για την ώρα, την επέλαση των ανεμογεννητριών και των υβριδικών – αντλησιοταμιευτικών στην περιοχή. Μόνο τρεις ανεμογεννήτριες έχουν εγκατασταθεί.
Βέβαια, η ύπαρξη στην περιοχή μεγάλων αποθεμάτων νερού (που τροφοδοτούν και τις πηγές του Σελίνου), την εντάσσει στους σχεδιασμούς των πολυεθνικών που, εκτός από την υφαρπαγή της γης, στοχεύουν και στην υφαρπαγή και τον έλεγχο των νερών μας μέσω των γιγάντιων υβριδικών – ανλησιοταμιευτικών συστημάτων.
Ο άδειες παραγωγής που έχουν δοθεί από τη ΡΑΕ στο Αποπηγάδι είναι:
Υβριδικός σταθμός ισχύος 5,1ΜW, (δεξαμενές 80.000 &70.000 κ.μ.) στη θέση «Στρογγυλή Κορυφή», στην εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ Α.Ε.» (Έχει πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) και οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο ΣΤΕ)
Υβριδικός σταθμός ισχύος 90,1ΜW , στις θέσεις «Κουτρούλια & Άνω Λίμνη» του Δήμου Μαλίων του Νομού Ηρακλείου, «Καλή Συκιά» του Δήμου Φοίνικα του Νομού Ρεθύμνου, «Σπίνα» (34 α/ν) του Δήμου Βουκολίων και Καντάνου του Νομού Χανίων, «Λαμπινή» του Δήμου Φοίνικα και Λάμπης του Νομού Ρεθύμνου, «Πλακάκια» των Δήμων Βουκολίων, Πλατανιά και Μουσούρων, στην εταιρεία «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ»
Υβριδικός σταθμός ισχύος 16,15 ΜW στη θέση «Δίστρατα» (δεξαμενές 330.000 & 300.000 κ.μ.) του Δήμου Καντάνου-Σελίνου του Νομού Χανίων στην εταιρεία «Leontio Aiolos Α.Ε.»
Υβριδικός σταθμός ισχύος 2,55 ΜW, στις θέσεις «Στρογγυλή Κορυφή» και «Αγ. Ιωάννης» (δεξαμενές 80.000 & 75.000 κ.μ.) του Δήμου Πλατανιά, στην εταιρεία «Ανεμόπετρα Α.Ε.»
Αιολικός σταθμός ισχύος 11,5 ΜW (5 α/ν) στη θέση «Στρογγυλή Κορυφή» του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, στην εταιρεία «Κ. ΣΑΡΡΑΣ & ΣΙΑ» (είναι στο φαστ τρακ)
Πέρα όμως από τις άδειες παραγωγής που έχουν ήδη δοθεί, έχουμε και αιτήσεις για άδειες στη ΡΑΕ που εκκρεμούν:
30 MW (10 α/ν) αιολικά στη θέση «Τσουνάρα», πρώην δήμου Πελεκάνου και Ινναχωρίου, από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε
66 MW (22 α/ν) αιολικά στη θέση «Αλκυρόκαμπος», πρώην δήμου Πελεκάνου και Ινναχωρίου, από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε
45 MW (15 α/ν) αιολικά στη θέση «Βιτσιλοχάρακο», πρώην δήμου Πελεκάνου, από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε
Ακόμη η εταιρεία “Παγκρήτια Ανανεώσιμες” προγραμματίζει (έχει αιτηθεί στη ΡΑΕ) μια μεγάλη μονάδα φωτοβολταϊκών στη θέση «Λιμνάκια», πρώην δήμου Πελεκάνου (περιοχή νατούρα).
Θυμίζουμε την από 3-2-2012 επιστολή του προέδρου της Παγκρήτιας τράπεζας, που ζητούσε από όλους τους δημάρχους της Κρήτης να συμμετέχουν και να συνεργαστούν, υποδεικνύοντας δημοτικές εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων, «άγονες και μη αποδοτικές», για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών υποσχόμενοι «σημαντικά έσοδα»! Η επιστολή αυτή συνοδευόταν από επιστολή του Περιφερειάρχη προς τους Δημάρχους, με την οποία τους παρακινούσε σε συμμετοχή.
Το γεγονός το είχε καταγγείλει δημόσια, με ανακοίνωση του (22/2/2012), το παγκρήτιο δίκτυο αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ.
Οι ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΤΕΡΝΑ θα είναι των 3 MW και της Σάρρας των 2,3 MW, έκαστη, με διάμετρο ρότορα (φτερωτής) τα 90 και 71 μέτρα αντίστοιχα, ενώ της ΔΕΗ των 3 MW με διάμετρο ρότορα 112 μέτρα, όταν αυτές που έχουν μπει στο Αποπηγάδι, έχουν διάμετρο 52 μέτρα.
Θα χρειαστούν δρόμοι πρόσβασης “αεροδρόμια”. Θα χρειασθούν τόννοι μπετόν για να θεμελιωθούν αυτά τα σιδερένια τέρατα στα βουνά μας, καθένα από αυτά πάνω σε μια πλατεία ανέγερσης, διαστάσεων “γηπέδου ποδοσφαίρου”.
Αυτή η ασύλληπτων διαστάσεων η καταστροφή, θα συντελεσθεί με την «νομότυπη» υφαρπαγή πατρογονικών περιουσιών. Οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες την σχετική επί του θέματος άγνοια των κατοίκων – ιδιοκτητών, τους προσεγγίζουν μυστικά και τους υπόσχονται “λαγούς με πετραχήλια”.
Ίσως κάποιοι ιδιοκτήτες πιστεύοντας πως θα εξασφαλίσουν ένα καλό εισόδημα υπογράφουν συμφωνητικά μίσθωσης της γης τους στις εταιρείες. Συμφωνητικά αμφίβολης νομικής εγκυρότητας τα οποία θεωρούν, αφελώς, ότι τους εξασφαλίζουν.
Κατ αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες εξασφαλίζουν την συναίνεση, μέρους των κατοίκων της περιοχής, για την εγκατάσταση του έργου. Όταν πλέον έχουν ολοκληρώσει τις απαιτούμενες για την αδειοδότηση του έργου ενέργειες χαρακτηρισμού της περιοχής σε δασική, οι εταιρείες σταματούν να πληρώνουν τους «πρώην» ιδιοκτήτες (αν τους έχουν πληρώσει ποτέ) αφού η γη έχει περάσει στη διαχείριση του Δημοσίου. Γνωστή “τεχνική” που εφαρμόστηκε και στο Αποπηγάδι.
Η Ομάδα Αντίστασης Σελίνου, είναι μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου αγώνα κατά των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συνυπογράφει:
« Ας μάθουν οι επίδοξοι κατακτητές ότι, αυτόν το τόπο, την Κρήτη, το Σέλινο, που ακόμη μυρίζει φωτιά και μπαρούτι, ιδρώτα και αίμα, δεν τον διαπραγματευόμαστε, δεν τον παραχωρούμε, δεν τον χαρίζουμε.
-Είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε με επιτυχία και να εξαντλήσουμε κάθε νομικό και ένδικο μέσο για τον αγώνα μας, αλλά δεν αρκούμαστε σε αυτό.
– Συνεχίζουμε με αποτελεσματικότητα τη μάχη της ενημέρωσης. Κάθε χωριό, κάθε συνοικία θα γίνει εστία αντίστασης ώστε να ακυρωθούν, με κάθε τρόπο, τα σχέδια των επίδοξων “επενδυτών” και των ντόπιων εκπροσώπων τους.
Ο αγώνας μας είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα που δίνει ο λαός για την ανατροπή του καθεστώτος επιτήρησης και της μνημονιακής πολιτικής.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα τραπεζίτη και δοτό ή και εκλεγμένο Πρωθυπουργό, να βαφτίζει εν ονόματι του ελληνικού λαού, την ληστρική επιδρομή ΑΠΕ, ως “εθνική προτεραιότητα”, σε κανένα Υπουργό ΠΕΚΑ , να προδιαγράφει δικτατορικά το μέλλον της Κρήτης και της Ελλάδας! Όσες υπογραφές και να βάλλουν, όσες αποφάσεις και να πάρουν, είναι άκυρες.
Γιατί κανένας δεν τους έδωσε το δικαίωμα να συναποφασίζουν με ξένα κέντρα εξουσίας για θέματα που αφορούν τον λαό, ερήμην του λαού. Γιατί αντιδημοκρατικά και παράνομα ψηφίζουν και εφαρμόζουν αντισυνταγματικά νομοθετήματα που παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις, ακόμα και ανθρώπινα δικαιώματα.
Έχουμε Χρέος – το μοναδικό χρέος που αναγνωρίζουμε – και βαριά κληρονομιά να συνεχίσουμε τον αγώνα των προγόνων μας, που θυσιάστηκαν για να μας ελευθερώσουν.
Η Κρήτη και το Σέλινο έχει αποδείξει ιστορικά ότι ξέρει να αντιστέκεται, να πολεμά, να ανατρέπει και να νικά!»
Καλούμε όλους τους Σελινιώτες και Σελινιώτισες, για ενεργό συμμετοχή σε αυτό τον αγώνα.
Υ.Γ. (1) Στο τέλος της εκδήλωσης για τις ΑΠΕ από την ΟΜ.Α.Σ, στις 27/7/2012 στην Παλαιόχωρα, συντάχθηκε από τους παρευρισκόμενους το παρακάτω ψήφισμα: «Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκεια μας για την αποδοχή της χορηγίας της εταιρείας “Υδροαιολικής Κρήτης”, από τους διοργανωτές του τουρνουά σκακιού, δήμο Καντάνου – Σελίνου (οικοδεσπότης) και τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης. Μια τέτοια αποδοχή αποτελεί ύβρις και περιφρόνηση για την τοπική κοινωνία και δημιουργεί ερωτηματικά. Θα θέλαμε να υπάρξει διαφάνεια ως προς το ποσό και το λόγο της προβολής – διαφήμισης της εταιρείας.»
Υ.Γ. (2) Μπορείτε να βρείτε τις παρουσιάσεις της Β. Σφακιανάκης και του Κ. Καράτζη, σε επισυναπτόμενα pdf στο http://www.kandanos.eu/node/1971
Ομάδα Αντίστασης Σελίνου
Τα γεγονότα στα γηροκομείο Άγια Σκέπη έχουν συνταράξει την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία…
Οι χειμερινές εκπτώσεις 2025 αναμένεται να ξεκινήσουν στις 13 Ιανουαρίου, ημέρα Δευτέρα, ενώ θα διαρκέσουν…
Ζήτημα που εγείρει προβληματισμούς και αγανάκτηση στους πολίτες φέρνει στο φως με επιστολή του ο…
Σε βαρύ πένθος βρίσκεται η οικογένεια του Ράδιο Ταξί Ερμής στα Χανιά, μετά την είδηση…
Στα… ψιλά πέρασε μια σημαντική παράμετρος της αυξητικής τάσης των καταγγελιών για ενδοοικογενειακή βία στην…
Σε απεργία πείνας βρίσκεται η Τζένη Χειλουδάκη, γνωστή persona που τα τελευταία χρόνια ζει στη…
This website uses cookies.