Mεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις και οι παρελάσεις για την «Ημέρα της Νίκης» και τα 70 χρόνια από την ήττα του Ναζισμού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σε πόλεις της Ρωσίας, με «ναυαρχίδα» την πρωτοφανών διαστάσεων, παρέλαση στη Μόσχα.
Πάνω από 16.000 στρατιώτες, 200 αμυντικά συστήματα και περίπου 140 ελικόπτερα και αεροσκάφη συμμετείχαν στους εορτασμούς, παρελαύνοντας στην Κόκκινη Πλατεία, με υψηλής τεχνολογίας τεθωρακισμένα να επιδεκνύονται για πρώτη φορά. Στο φινάλε της, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πέταξαν στον ουρανό της ρωσικής πρωτεύουσας. Πάνω από 20 ηγέτες κρατών βρίσκονται στη Μόσχα, ωστόσο πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι «μποϊκόταραν» την παρέλαση, εξαιτίας του ρόλου της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι εξοπλίζει τους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ευχαρίστησε τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για τη συμβολή τους στη νίκη επί των Ναζί. «Ευχαριστώ τους λαούς της Βρετανίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη συμμετοχή τους στη νίκη. Ευχαριστώ τις διάφορες αντιφασιστικές χώρες που πήραν μέρος στις μάχες εναντίον των Ναζί από τις τάξεις της αντίστασης και την παρανομία», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος πριν τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πολέμου.
Ενώπιον πολλών εκατοντάδων χιλιάδων θεατών, οι Ρώσοι στρατιωτικοί παρουσίασαν ένα αντίγραφο της σοβιετικής σημαίας που υψώθηκε τον Μάιο του 1945 στο Βερολίνο και στη συνέχεια ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επιθεώρησε τους περισσότερους από 16.000 στρατιώτες που συμμετέχουν στην παρέλαση. Ο υπουργός έφθασε στην Κόκκινη Πλατεία επιβαίνοντας σε ένα ανοιχτό Zil της σοβιετικής εποχής.
Στη Μόσχα, ο πρόεδρος Πούτιν υποδέχθηκε τους ηγέτες αναδυόμενων δυνάμεων όπως τους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Ινδίας Πρανάμπ Μουχέρτζι, τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ή τον κουβανό πρόεδρο Ραουλ Κάστρο, καθώς και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν.
Μετά τη στρατιωτική παρέλαση, περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι θα συμμετάσχουν στο κέντρο της Μόσχας σε μια γιγάντια πορεία κατά την οποία οι Μοσχοβίτες θα κρατούν πορτρέτα των πατέρων και των παππούδων τους που πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βράδυ θα δοθούν συναυλίες και θα ακολουθήσει ένα σόου πυροτεχνημάτων, τα οποία θα εκτοξεύονται από δέκα σημεία στη ρωσική πρωτεύουσα.
Οι λίγοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που είναι παρόντες σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα -ο Τσέχος πρόεδρος και ο Σλοβάκος πρωθυπουργός- δεν παρίστανται στην παρέλαση, όπως και ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν αναμένεται στη Μόσχα παρά την επομένη των εορτασμών, για συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Εορτασμοί έλαβαν χώρα και σε άλλα μέρη της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, όπως το Γκντανσκ, όπου έπεσαν οι πρώτες βολές του πολέμου, την 1η Σεπτεμβρίου 1939. Επίσης, εκδηλώσεις έλαβαν χώρα και στην Ουάσινγκτον, με πτήσεις αεροσκαφών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από την αμερικανική πρωτεύουσα, βετεράνους και στρατιωτικές στολές της περιόδου.
Τα ηχητικά ντοκουμέντα του 112 που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν την κοινή γνώμη, όχι…
Από τις πρώτες μόλις ώρες της νέας του θητείας ο Ντόναλντ Τραμπ αποδεικύνει ότι το δόγμα «Νόμος…
Την ιδέα να εξαγοραστεί το TikTok από τον Ίλον Μασκ, αν ο επικεφαλής του X, της SpaceX και της…
Ντολμάδες με λάπαθα Αγοράζετε λάπαθα από την λαϊκή, τον μανάβη σας ή τα βρίσκεται στους…
Για «βαθιά παλαιοκομματική αντίληψη» και «εξόχως αλαζονική συμπεριφορά» εκ μέρους του Κωνσταντίνου Τασούλα κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,…
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού MATKA 2025, η οποία έλαβε χώρα από…
This website uses cookies.