Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΕΚΛΕΚΤΑ ΒΙΒΛΙΑ: «Προσωπείον και προσωπικότης», του Αρχιμανδρίτη π. Ιγνάτιου Χατζηνικολάου

Χαιρετίζουμε με χαρά το νέο βιβλίο του φίλτατου, πολύ αγαπητού και αξιοσέβαστου πατρός Ιγνατίου «Προσωπείον και Προσωπικότης».

Με την ίδια χαρά χαιρετίζουμε την αφιέρωση του εν λόγω βιβλίου στο μεγάλο δάσκαλο, σοφό ιεράρχη και πολυσέβαστο επίσκοπό μας, μακαριστό μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Μεγάλο Ειρηναίο.

Ταυτόχρονα καμαρώνουμε το παραγωγικό και πλούσιο συγγραφικό έργο του π. Ιγνατίου, θαυμάζουμε τις εμπνεύσεις του καθώς και τη δύναμή του και την τόσο πυκνή και συχνή συγγραφή ηθικοπλαστικών, θεολογικών βιβλίων του.

Στεκόμαστε μια στιγμή στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου «μεγαλοϊδεατισμός» που  πραγματεύεται με γνώση και χάρη, με παραδείγματα από την καθημερινότητα αλλά και από την πείρα των αγίων πατέρων το ζήτημα της μεγάλης ιδέας για τον εαυτό μας, την υπερηφάνεια που απολυτοποιεί και θεοποιεί τον άνθρωπο και φυσικά αρνείται και απορρίπτει τον Θεό.

Προσθέτουμε στα σοφά λόγια του συγγραφέα με τα οποία κυριολεκτικά καυτηριάζει τον εγωκεντρισμό ότι αυτή η προβολή της μεγάλης ιδέας για τον εαυτό μας, δείχνει και μειωμένο δείκτη νοημοσύνης.

Είναι αστοχία η αυτοεκτίμηση και η αυτοαξιολόγηση του εαυτού μας από μας τους ίδιους. Καλό είναι να αφήνουμε ή να προκαλούμε άλλους να εκτιμούν και να αξιολογούν το πρόσωπο και τη ζωή μας.

Προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς την ανάγνωση του περί ου ο λόγος βιβλίου του πατρός Ιγνατίου και η ματιά μας πέφτει στο δεύτερο κεφάλαιο «ο υπεράνθρωπος», και ο νους μας άμεσα ξετρέχει στο Νίτσε που πρόλαβε εκείνος να τοποθετήσει στη  θέση του Θεού ή όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε το θάνατο του Θεού, αυτό είναι το έλλατον, το μείζον είναι η άρνηση της αξίας του ανθρώπου και ο διασυρμός του ανθρώπινου προσώπου.

Ο υπεράνθρωπος του Νίτσε και ως άτομο, δηλαδή χωρίς πρόσωπο και ως εξουσία, δηλαδή εξουσία του ενός, είναι ξεπερασμένη και ξεφτισμένη υπόθεση στη σημερινή πραγματικότητα.

Χαιρόμαστε τις ευαίσθητες προσεγγίσεις του π. Ιγνάτιου σχετικά με αυτή την εκτροπή του υπερανθρώπινου στα άτομα και τις εξουσίες των εθνών και των λαών της γης.

Οι φιλοσοφικές εκτιμήσεις από τον κλασικό μας ελληνικό πολιτισμό και η ευαγγελική αποτύπωση των αξιών που λαμπρύνουν το πρόσωπο και το καθιστούν ικανό να προχωρεί στην τελείωση και την ολοκλήρωσή του  ως εικόνας του δημιουργού δείχνουν ακριβώς τη διαφορά από το έκτρωμα της φιλοσοφίας του Νίτσε και τον υπεράνθρωπό του γενικότερα.

Με περισσότερη χαρά αντικρίζουμε τα τελευταία λόγια του βιβλίου της πρόληψης και της θεραπείας, της απελευθέρωσης από τη δυναστεία του κακού και την επανένταξη στη ζωή  της ελευθερίας που μπορούμε να πετύχουμε με τη μετάνοια και να τη ζήσουμε με την ταπείνωση.

Φυσικά θαυμάζουμε όπως προβάλλεται στο βιβλίο τη δύναμη της πίστης μας στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού για τη ζωή είτε ως πρόσωπο είτε ως κοινωνία.

Είναι χιλιοειπωμένο ότι «οι δοκούντες άρχειν των εθνών κατακυριεύσουσιν αυτών».

Στην πίστη και την παράδοσή μας πρυτανεύει, η διακονία, η προσφορά, η θυσία, η  αγάπη «ουκ ήλθον διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι».

Η υποκρισία, ο φαρισαϊσμός, η διπροσωπία, δεν ανήκουν στις αξίες και δεν καταξιώνουν το πρόσωπο, το διαβάλλουν και το κακοποιούν και μάλιστα μερικές φορές το καθιστούν αποτρόπαιο, έως και τρομακτικό και επικίνδυνο για τους ίδιους αλλά και για όλους τους άλλους.

«Καρδίαν καθαράν κτίσον εν ενί ο Θεός και πνεύμα ευθές εγκαίνισον εν της εγκάτης μου».

Είναι η προφητική ευθεία κίνησης και διακίνησης της αρμονικής συμπόρευσης όλων των υπαρκτών δυνάμεων του ανθρώπου που όσο βρίσκονται σε τούτη την ευθεία τροφοδοτούν το πρόσωπο ως αυτό που είναι, εικόνα του Θεού, δηλαδή το πρόσωπο των αγίων, που είναι και η υπερτελής αξιολόγηση και καταξίωση του κάθε πιστού.

Το όραμα της αγιότητας είναι ταυτόσημο με το όραμα της ανάστασης και της αιώνιας ζωής «γίνεσθαι άγιοι ότι άγιος εγώ ημίν», και «άγιοι μάρτυρες οι καλώς αθλήσαντες και στεφανωθέντες».

Είναι αγιοευαγγελικά τραγούδια ζωής και σωτηρίας με πρόσωπο και πολιτισμό.

Ευχές θερμές και πολλές στον πατέρα Ιγνάτιο να είναι δυνατός και δημιουργικός σε έτη πολλά και ευλογημένα

Με την αγάπη μου

π. Στυλιανό Θεοδωρογλάκης

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αντώνης Σαμαράς: «Αλαζονεία και έλλειψη ψυχραιμίας δείχνει η διαγραφή μου – Αποκομμένος ο Μητσοτάκης από τη βάση»

Με βαριές εκφράσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχολίασε τη διαγραφή του από τη ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς. Κατηγορεί…

11 hours ago

Ξέσπασε η μητέρα της Εμμας που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: «Η πόλη που αγάπησες, θέλει να σε ξεχάσει»

Η Κέλλυ Καμπάκη, η μητέρα της Εμμας Καρυωτάκη που σκοτώθηκε από παράσυρση αυτοκινήτου στη Θεσσαλονίκη πριν δύο χρόνια, ξέσπασε…

11 hours ago

Αλλάζουν όλα στη Δημοτική Αστυνομία

Τον ανασχεδιασμό και αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας προωθεί με ταχείς ρυθμούς το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με…

13 hours ago

Ηράκλειο: Η απίστευτη ιστορία του σκύλου που έσωσε τη ζωή ενός γείτονα

Μια απίστευτη ιστορία... διάσωσης που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, σε περιοχή δυτικά της πόλης…

13 hours ago

Τουρκία: Έντονη αντίδραση για χάρτη της Κομισιόν με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Ελλάδας

Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε μια δημοσίευση της Κομισιόν, ενός χάρτη που απεικονίζει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) της…

13 hours ago

Ξανά Μητσοτάκης διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά – «Έθεσε εαυτόν για 2η φορά εκτός της ΝΔ»

Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τις «βόμβες» του πρώην πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ της…

13 hours ago

This website uses cookies.