Στον απόηχο της συμφωνίας των Βρυξελλών για το νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, ο διεθνής Τύπος στρέφει πλέον την προσοχή του στη διενέργεια των εκλογών στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για καθυστέρησή τους, καθώς υπάρχουν «διαφορές των κομμάτων, που θα δυσχεράνουν ιδιαίτερα το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού».
Η υπουργός της Δανίας Margrethe Vestager, αναφερόμενη στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το δεύτερο δανειακό πακέτο, το οποίο δημιούργησε πανικό στους Ευρωπαίους ηγέτες και οδήγησε τον Γιώργο Παπανδρέου σε παραίτηση, σημειώνει ότι θα μπορούσε να είχε διενεργηθεί δημοψήφισμα αν πραγματικά το ήθελαν.
Μιλώντας στο EuObserver, επισημαίνει: «Κάθε πολιτικός πρέπει να αποφασίζει ο ίδιος διότι περνάμε δύσκολους καιρούς. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν με βάση τις δικές τους ζωές, ότι όταν βρίσκεσαι στη θέση να πάρεις ένα τεράστιο δάνειο, αυτός που θα σου δώσει το δάνειο θα θέσει τους όρους. Το ίδιο γίνεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Επιπλέον, σύμφωνα με την Vestager, ο σκεπτικισμός που έχει εκφραστεί στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Αυστρία, και τη Φινλανδία, για το αν οι Έλληνες πολιτικοί θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, είναι αβάσιμος. «Απορρίπτω την αντίληψη ότι μόνο και μόνο επειδή έχουμε εκλογές τα πράγματα δεν θα λειτουργήσουν. Ως πολιτικός έχεις πάντα επιλογή. Η αδράνεια συνιστά επίσης επιλογή. Και αν οι Έλληνες ψηφοφόροι απορρίψουν ό,τι έχει λεχθεί και πραχθεί, και όλους τους πολιτικούς που έχουν αναλάβει την ευθύνη, τότε οι νέοι πολιτικοί πρέπει να παρουσιάσουν μια λειτουργική λύση».
Της απόφασής του για το δημοψήφισμα υπεραμύνεται ξανά ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο BBC, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι το ερώτημα θα ήταν (περίπου) εάν συμφωνείτε με τα μέτρα λιτότητας που θα μας κρατήσουν στο ευρώ ή όχι. Πάντως, σημείωσε ότι δεν μετανιώνει για τίποτα και ότι αισθάνεται ότι έκανε το χρέος του απέναντι στο λαό και την πατρίδα του, λαμβάνοντας τις σωστές αποφάσεις χωρίς να σκέφτεται το προσωπικό του πολιτικό όφελος ή τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.
«Καθυστερούν οι εκλογές»
«ΟΙ Έλληνες θα ψηφίσουν αργότερα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της ολλανδικής εφημερίδας De Telegraaf, ενώ η έγκυρη αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung, σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη αλλαγή στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό μετά τη Μεταπολίτευση.
«Η ελληνική κυβέρνηση σκέπτεται σοβαρά να καθυστερήσει τις εθνικές εκλογές, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο», γράφει η De Telegraaf, που παραπέμπει σε συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα Die Zeit. Στη συνέντευξη αυτή, ο Έλληνας υπουργός εκτιμά πως «θα είναι καλό, εάν η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Λουκά Παπαδήμου, κερδίσει περισσότερο χρόνο. Ο λαός θα πρέπει να θεωρήσει ότι τίποτα δεν άλλαξε».
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η καθυστέρηση εξαρτάται από την Νέα Δημοκρατία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε, νωρίτερα, ότι θα ήταν καλύτερα να καθυστερήσουν οι ελληνικές εκλογές, για να μη θέσουν σε κίνδυνο την εκτέλεση των μεταρρυθμίσεων.
Αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, μιλώντας στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, σημειώνει: «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που είναι κόμματα καταδικασμένα να κυβερνήσουν μετά τις πρόωρες εκλογές είναι σαν τον σκύλο με τη γάτα. Όσο για τη Δημοκρατική Αριστερά δεν προτείνει κάποια αξιόπιστη εναλλακτική. Σε αυτό το περιβάλλον μία τόσο κοντινή χρονικά εκλογική αναμέτρηση έχει όλες τις πιθανότητες να βυθίσει τη χώρα στο χάος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα έπρεπε να καθυστερήσουμε τις εκλογές και να αφήσουμε στο Λουκά Παπαδήμο τη δυνατότητα να συνεχίσει το έργο του. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά. Θα αγωνιστώ για να μην είναι ο επόμενος Π/Θ. Είναι απαραίτητο οι ψηφοφόροι να μην διαταράξουν την ισορροπία της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα προκύψει από τις κάλπες αποδυναμώνοντας υπερβολικά το ΠΑΣΟΚ».
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Wiener Zeitung με τίτλο «Οι Έλληνες γίνονται ριζοσπαστικοί», αναφέρεται στα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν υποστεί απώλειες στην πρόθεση ψήφου, ενώ αντίθετα η αριστερά βρίσκεται σε άνοδο, και η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 3% θα μπορούσε να εισέλθει στη Βουλή, όπως επισημαίνεται.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό από το 1974, σχολιάζει η εφημερίδα και προσθέτει ότι είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής λιτότητας, που έχει κοστίσει στα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ενώ όσο περισσότερο αποστασιοποιείται ένα κόμμα, τόσο μεγαλύτερα τα ποσοστά προτίμησης.
Στη συνέχεια εξηγείται γιατί θα καταστεί πολύ δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές και καταδεικνύονται οι διαφορές των κομμάτων, που θα δυσχεράνουν ιδιαίτερα το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
Με την συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων σωματείων και μαζικών φορέων πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή στο «Σπίτι…
Στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking.com και εν γένει από τις πλατφόρμες κρατήσεων που είναι ευρύτερα γνωστές…
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
This website uses cookies.