Εκλογές φόβου και ελπίδας

Ο ελληνικός λαός ψήφισε. Με τα μάτια όλου του κόσμου να έχουν στραφεί προς το μέρος του, ψήφισε. Κι όμως, μετά το πέρας των εκλογών, αφού ξεκίνησε η καταμέτρηση και άρχισαν να αχνοφαίνονται τα αποτελέσματα, δεν υπήρχε κανείς να ζητωκραυγάσει. Όλοι, ήταν, κάπως απογοητευμένοι.

Ο ελληνικός λαός ψήφισε. Περισσότερο με φόβο και λιγότερο με ελπίδα. Η εκστρατεία τρόμου που εξελίχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες εντός και εκτός της χώρας απέτρεψε μεν το ενδεχόμενο μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή νομιμοποίησης για την εφαρμογή επιπλέον μέτρων λιτότητας. Δεν υπάρχει αυτοδυναμία. Ο φόβος μιας επικείμενης καταστροφής, που συνεχώς επαναλαμβανότανε μέχρι και την ημέρα των εκλογών επέδρασε στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους σε ηλικία. Άλλωστε, όπως έδειξαν αναλύσεις του πώς «κινήθηκε» το εκλογικό σώμα ανά ηλικιακή κατηγορία, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συντριπτική υπεροχή πλέον του 10% στις παραγωγικές ηλικίες από 18 έως 50 ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε το προβάδισμα στις ηλικίες άνω των 55. Οι συνταξιούχοι, λοιπόν, καθόρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο «φόβος» για τις συντάξεις σταμάτησε την «ελπίδα» των νεότερων για Αλλαγή. Η εκλογική μάχη ήταν και μια μάχη γενεών.

Ο ελληνικός λαός ψήφισε. Για δεύτερη φορά σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αντιμνημονιακά. Και η ψήφος του αυτή ήταν δύο φορές αντιμνημονιακή. Μια φορά, ψήφισε αντιμνημονιακά δίνοντας την κυριαρχία των ποσοστών στα κόμματα που λογίζονται ως αντιμνημονιακά. Ψήφισε δεύτερη φορά αντιμνημονιακά ακόμα και όταν ψήφισε τα κόμματα που λογίζονται μνημονιακά (κατά πρώτο λόγο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), αφού αυτά στην πορεία του προεκλογικού αγώνα αναγκάστηκαν ν’ αποδεχτούν  – εφόσον ήθελαν να έχουν μια οποιαδήποτε ελπίδα διεκδίκησης αξιοπρεπών ποσοστών στις εκλογές – την αποτυχία των πολιτικών του μνημονίου, εντάξανε την επαναδιαπραγμάτευση ως αναγκαίο στοιχείο του πολιτικού τους λόγου και υποσχέθηκαν ανάπτυξη και όχι επιπλέον λιτότητα. Ναι!

Ο ελληνικός λαός ψήφισε. Και οι αναλυτές έπεσαν πάλι έξω. Ενώ υποστήριζαν πως η ΝΔ θα υπερισχύσει στην επαρχία και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κυριαρχήσει στα μεγάλα αστικά κέντρα, συνέβη το αντίθετο. Η Νέα Δημοκρατία υπερδιπλασίασε τα ποσοστά της στην Α’ και Β’ Αθήνας όπως και στη Θεσσαλονίκη, στα μεγάλα αστικά κέντρα δηλαδή που οι άνθρωποί τους βιώνουν πιο βάναυσα την κρίση και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την υπέρβαση σε περιφέρειες, όπως στην Κρήτη. Η Κρήτη που έχει ιδιαίτερη σημασία ως περιφέρεια αφού φαίνεται να βγάζει κυβερνήσεις και πρωθυπουργούς.

Ο ελληνικός λαός ψήφισε. Και ανέδειξε την Αριστερά και το ΣΥΡΙΖΑ ως ισχυρή αντιπολίτευση. Με το 27% ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε το ποσοστό που είχε πάρει η ΕΔΑ το 1958. Και βεβαίως, αυτό είναι το ποσοστό ενός κομματιού μονάχα της Αριστεράς. Η δυναμική επιπλέον που έχει διαμορφωθεί, αν κάτι δεν αλλάξει ριζικά, οδηγεί μαθηματικά το ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες εκλογές, που μπορεί να έρθουν πιο σύντομα απ’ ότι αναμένονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ο νικητής των εκλογών αν δεν είχαν δημιουργηθεί τόσο υψηλές προσδοκίες, για ακόμα και αυτοδύναμη εκλογική νίκη. Η ανατροπή δεν ολοκληρώθηκε. Κι αυτό, απογοήτευσε πολλούς.

Ο ελληνικός λαός ψήφισε. Κράτησε τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ αλλά και της Χρυσής Αυγής σταθερά στις δυνάμεις τους. Κι αν για τη ΔΗΜΑΡ είχαν αναπτυχθεί μεγαλύτερες προσδοκίες, στο ΠΑΣΟΚ, πιθανότατα, θα είναι ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα. Όπως και στη Χρυσή Αυγή, που κρατά τα ποσοστά της δίχως όμως να τα αυξάνει. Η διατήρηση των ποσοστών αποδεικνύει πώς η ψήφος προς την Χρυσή Αυγή δεν είναι απλά ψήφος αγανάκτησης, είναι ψήφος υποστήριξης ιδεών και πρακτικών ενός φασιστικού μορφώματος. Γιατί, αν στις 6 του Μάη υπήρχε η δικαιολογία της μη γνώσης πρακτικών και θέσεων, αυτή η δικαιολογία πλέον δεν υπάρχει.

Ο ελληνικός λαός ψήφισε. «Κόντυνε» το ΚΚΕ κατά κύριο λόγο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Κι αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κράτησαν την τέταρτη θέση  βλέποντας πάντως τις δυνάμεις τους να υποχωρούν από ένα ποσοστό από το 10,6% στο 7,5% με ψηφοφόρους του να κατευθύνονται κυρίως προς Νέα Δημοκρατία αλλά και ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ μετά την απογοήτευση της 6 του Μάη όπου οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν με το ποσοστό του τότε να φτάνει το 8,8%, τώρα, με τις δυνάμεις του να υποχωρούν στο 4,5%, σίγουρα ο προβληματισμός εντός του κόμματος και η κριτική προς την ηγεσία για τη στάση που έχει τηρήσει όλη αυτή την περίοδο, θα κορυφωθεί. Η επιλογή για σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε όχι απλά αναποτελεσματική αλλά καταστροφική αφού εκτιμήθηκε ακόμα και από τους φίλους του ΚΚΕ ως στάση που στήριζε τις μνημονιακές δυνάμεις, δηλαδή, επιλογή αντιλαϊκή. Το ΚΚΕ, θα έχει ξανά να λέει πως το μήνυμα του δεν έγινε κατανοητό από τα λαϊκά στρώματα; Πιθανόν..

Ο ελληνικός λαός ψήφισε και έφερε στην πρώτη θέση τη Νέα Δημοκρατία. Και δεν ξέρω αν πανηγυρίζουν στη Νέα Δημοκρατία όμως τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης πανηγύρισαν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Μεταφέρουν μια εικόνα μεγάλης ανακούφισης για τους Γερμανούς. Ο Αντ. Σαμαράς δήλωσε: «Θα σεβαστούμε τις υπογραφές. Η χώρα θα κυβερνηθεί». Και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνέχισε: «Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί το αποτέλεσμα αυτό ως την απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων να συνεχιστεί η εφαρμογή των βαθιών οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα»

Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε. Κόμματα τα οποία στην προηγούμενη εκλογική μάχη έφτασαν πολύ κοντά στο όριο του 3% όμως δεν εισήλθαν στη Βουλή. Οι Οικολόγοι Πράσινοι περιορίζονται στο 0,88%, το ΛΑΟΣ αποτυγχάνει για άλλη μια φορά να εισέλθει στη Βουλή, όπως και η Δημιουργία Ξανά του Θ. Τζήμερου, για το οποίο κόμμα είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες, κυρίως μέσω της δημοσκοπικής καταγραφής του.

Ο ελληνικός λαός απείχε. Δε συμμετείχε όσο ήταν αναμενόμενο σε μια τόσο κρίσιμη εκλογική μάχη. Το ποσοστό της αποχής (39%) μοιάζει αδικαιολόγητο και θ’ αποτελέσει αντικείμενο μελέτης. Ποιοι ήταν αυτοί που δεν ψήφισαν;

Ολική ανατροπή στην Κρήτη
Στην Κρήτη τώρα, η ανατροπή ολοκληρώθηκε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα σε όλους τους νομούς με συνολικό ποσοστό στην περιφέρεια 32,08%.  Το μεγαλύτερο ποσοστό του καταγράφεται στα Χανιά με 33,75% από 17,19% που ήταν στις εκλογές της 6 του Μάη. Στο Ηράκλειο το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε το 33,16% έναντι 15,90 % στις προηγούμενες εκλογές. Διπλασιασμός των δυνάμεων και στο Ρέθυμνο όπου από το 14,58% φτάνει το 28,35% ενώ στο Λασίθι έγινε ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. στο οποία επικρατεί οριακά ο ΣΥΡΙΖΑ με 27,02 % όταν στις προηγούμενες εκλογές είχε 14,03%.

Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη είναι δεύτερο κόμμα στην Κρήτη με συνολικό ποσοστό σε όλους τους νομούς 21,55%. Ποσοστό πολύ ψηλότερο από το 10,11% που είχε καταγράψει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση και το οποίο φαίνεται να προκύπτει από την κοινή κάθοδο της ΔΗ.ΣΥ. της κ. Μπακογιάννη μαζί με τη Ν.Δ.

Σταθερό στις δυνάμεις του το ΠΑΣΟΚ, μικρή πτώση για τη ΔΗΜΑΡ, μικρή άνοδος για τη Χρυσή Αυγή, πτώση για Ανεξάρτητους Έλληνες και ΚΚΕ, αλλά και Οικολόγους Πράσινους που περιορίζονται στο πενιχρό 1,31% σε σχέση με το ποσοστό που κατέγραψαν στις εκλογές της 6 του Μάη (4,27%).

Στα Χανιά τώρα, όπως είπαμε και νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα με 33,75% ενώ ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία με 20,43%, το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 13,77%. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παίρνουν ένα ποσοστό της τάξεως του 8,41% και στη συνέχεια ακολουθεί η Δημ.Αρ. με 6,93% και η Χρυσή Αυγή με 5,49% από  4,28% στην προηγούμενη εκλογική μάχη. Μεγάλη πτώση για το ΚΚΕ στα Χανιά από 7,47% στο 3,71%.

Οι βουλευτές που εκλέγουν τα Χανιά (και με τις «καραμπόλες» που προκαλεί ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου) είναι ο κ Σταθάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Μαρκογιαννάκης – Βολουδάκης από τη Ν.Δ. και ο κ. Καπαρουδάκης από τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Όμως, εξαιτίας του ανισόρροπου νόμου Παυλόπουλου, είναι πιθανόν οι έδρες της Νέας Δημοκρατίας να γίνουν 3. Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, την τρίτη έδρα της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά καταλαμβάνει ο πρώην δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης.

Το σίγουρο πάντως είναι πως πλέον η χώρα μας θα έχει κυβέρνηση. Ποιες όμως θα είναι οι αντοχές της; Αυτό είναι άγνωστο αφού εξαρτάται από τις αντοχές του λαού, τις αντιστάσεις και τους αγώνες του.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Όπως με τον Ανδρουλάκη, θα δώσει η Κρήτη την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στον Πολάκη από την 1η Κυριακή;

Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…

4 hours ago

Συγκλονίζει η μητέρα της Έμμας: «Δεν έχω δει ούτε φωτογραφία από το τροχαίο»

Πέρασαν μόλις δύο χρόνια, από τη μοιραία εκείνη νύχτα όπου ένας ασυνείδητος οδηγός που έτρεχε…

4 hours ago

Ο συνδυασμός Ροκάκη καταλαμβάνει 25 από τις 31 έδρες του νέου Δ.Σ. στο ΕΒΕΧ

Ο συνδυασμός του Αντώνη Ροκάκη σημείωσε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου…

4 hours ago

Στα νότια του νομού Χανίων δομή βραχύβιας διαμονής μεταναστών;

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα καθημερινά για το σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης να δημιουργηθούν στην Κρήτη, δομές…

4 hours ago

Ξανά στο προσκήνιο τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά – Έρευνα ΕΟΔΥ και Πολυτεχνείου αναζητά την πηγή μόλυνσης

Απαντήσεις για το κύμα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά τον περασμένο Οκτώβριο αναζητά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ζητώντας…

4 hours ago

Ενημερωτική δράση του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ για τη μείωση των βιοαποβλήτων στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Συνεχίζονται οι δράσεις του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής…

4 hours ago

This website uses cookies.