Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, μια ημέρα μετά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας πως η σύνθεση της Βουλής είναι σε απόλυτη δυσαρμονία με τη λαϊκή βούληση. Σημείωσε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία, ωστόσο σε περίπτωση που αυτή δεν επιτευχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει σε κυβερνητικές συνεργασίες, αλλά σε καμία περίπτωση όπως είπε δεν θα γίνει «πλυντήριο», αποκλείοντας οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με όσους μας οδήγησαν εδώ. Συγκυβέρνηση με Σαμαρά και Βενιζέλο δεν θα κάνουμε. Δεν θα υπογράψουμε εμείς συμφωνητικά για να γευτούμε ορισμένες ώρες τη γλύκα της εξουσίας. Εμείς είμαστε από άλλο ανέκδοτο», είπε.
Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για ένα ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές, οι οποίες προέβλεψε πως θα είναι πρόωρες. «Η κυβέρνηση έχει περιορισμένο χρόνο ζωής μέχρι τον Μάρτιο», δήλωσε και ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από την επόμενη Βουλή. «Το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα πρέπει να είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», σημείωσε και πρόσθεσε πως «στο κυβερνητικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν σίγουρα εκπλήξεις». Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητάμε εκλογές γιατί μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή μπορεί να έχει ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη. «Είναι σίγουρο πως μια κυβέρνηση Σαμαρά θα ακολουθήσει ό,τι πουν οι πιστωτές», τόνισε και πρόσθεσε «για αυτό ζητάμε εκλογές… χτες».
Τσίπρας: Να που θα βρούμε τα λεφτά
Σχετικά με το μέτρα που παρουσίασε το Σάββατο και περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης δήλωσε πως «το πρόγραμμά μας δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης». Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο. Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως οι έξι βασικοί στόχοι της διαπραγμάτευσης είναι:
- Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
- «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
- Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
- Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
- Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό NewDeal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
- Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων».
Όταν δημοσιογράφος σε ερώτησή του αναφέρθηκε στην κριτική που γίνεται για τις «παροχές» που εξήγγειλε το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Είναι πράγματι προσβλητικό που ο λαός σήμερα υποφέρει κάποιοι να μιλάνε για παροχές. Είναι παροχή να έχουμε έγνοια και σχέδιο ώστε να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι γύρω μας; Το πρόγραμμα σίτισης είναι παροχή; Το πρόγραμμα για παροχή ρεύματος για αυτούς που πεθαίνουν είναι παροχή; Ή είναι παροχή να ξεφύγουμε από αυτή την ζούγκλα του ΕΝΦΙΑ; Είναι παροχή να λες ότι θα αντικαταστήσουμε αυτόν τον φόρο με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας; Μήπως είναι παροχή να πάρουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να κλείσουν οι τρύπες και να ενισχύσουμε την απασχόληση; Που είναι οι παροχές;».
«Δεν μοιράζουμε υποσχέσεις», είπε «δώσαμε ένα σχέδιο που έχει αναπτυξιακή προοπτική. Ας μας πουν όσοι μας κατηγορούν για παροχές πως θα αντιμετωπίσουν την ύφεση, την ανεργία. Εμείς δεν διατυπώσαμε το πρόγραμμα που θα θέλαμε αλλά αυτό που μπορούμε κοστολογημένα υπολογίζοντας τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αφορούν την πραγματική οικονομία». Επιπλέον σημείωσε ότι «δεν θα βρέξει κάποια στιγμή ανάπτυξη και προκαλώ τους πολιτικούς μας αντιπάλους με ποιο διαφορετικό τρόπο πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να βγει από τη δεινή θέση που βρίσκεται σήμερα». Παράλληλα επισήμανε πως το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που παρουσίασε «δεν στηρίζεται στον δανεισμό αλλά προέρχεται από υπάρχοντες πόρους. «Δεν είναι η λογική μας ότι κάπου υπάρχουν τα λεφτά και θα τα βρούμε. Η λογική μας είναι ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί νέος πλούτος από την επιστροφή στην ανάπτυξη. Μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από την κρίση», είπε, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις ξεκαθάρισε: «θα επανεξετάσουμε κάθε σύμβαση δεν θα διστάσουμε να ακυρώσουμε όποια έρχεται σε σύγκρουση με το δημόσιο συμφέρον».
Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας «αποτυχημένης διαπραγμάτευσης» και «εξόδου από το ευρώ», ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «ο ελληνικός λαός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα». «Κανείς δεν μας έχει πει για έξοδο από το ευρώ. Εγώ τα ίδια λέω παντού και κανείς δεν μου έδειξε το δρόμο της εξόδου. Αντίθετα οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για τις οποίες είναι όλοι ενήμεροι, αποτελούν την αιχμή του δόρατος ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές». «Η σημερινή κυβέρνηση επιμένει να ντροπιάζει τον ελληνικό λαό, παίρνοντας θέση ενάντια στα συμφέροντά μας. Η επιθετική διαπραγμάτευση θα έπρεπε να απασχολεί όχι μόνο εμάς αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση (…) Ερχόμαστε να δώσουμε ένα σχέδιο ρεαλιστικό που διατυπώνουμε σε όλα τα διεθνή φόρα. Η μονότονη απάντηση της κυβέρνησης που επιλέγει να είναι ουραγός της κυρίας Μέρκελ στην Ευρώπη είναι ένα επιχείρημα που αφορά το χθες και όχι το σήμερα. Όπως έλεγε μια διαφήμιση “lastyear”. Οι κινδυνολογίες δεν είναι ούτε για τα μικρά παιδιά προκειμένου να φάνε το φαγητό τους».
Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο της πρώτης συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ ως πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν ξέρω ποιος θα γοητευτεί… Πάντως δεν πρόκειται να παίξω το ρόλο του κ. Σαμαρά ζητώντας της να δείξει επιείκεια. Στη Σύνοδο Κορυφής όλοι οι ηγέτες είναι ισότιμοι. Δεν θα της αναγνωρίσω τη δυνατότητα να δείξει επιείκεια και οίκτο για την Ελλάδα. Δεν θεωρούμε ότι έχουμε ιδιοκτήτες και ενοικιαστές στην Ε.Ε. που θα μας κάνουν και έξωση. Δεν θα είναι μια αντιπαράθεση Ελλάδας-Γερμανίας στο εθνικό στάδιο του Βερολίνου, με στημένο διαιτητή, τον κ. Σόιμπλε. Θα είναι μια αντιπαράθεση που στη μία πλευρά θα είναι οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας και στην άλλη αυτοί που επιμένουν σε αυτές τις πολιτικές. Ανοίγουν πόρτες της συζήτησης και του διαλόγου. Πώς θα λειτουργήσουμε αν υπάρξουν δυσκολίες, θα πράξουμε με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού».
Σε ερώτηση για τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή της τη χαρακτήρισε «συγκλονιστική», μίλησε για «μαφία» και παρατήρησε: «Παρόμοιες απειλές, δέχθηκα και εγώ το 2012, όταν μου είπαν «έλα να μας βρεις για να μας φορολογήσεις», βέβαια αυτός που το είπε βρέθηκε στη φυλακή». Το λόμπι των επιχειρηματιών με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει, ανέφερε και σημείωσε πως όσοι νομίζουν ότι θα βρίσκονται σε ασυλία και το απυρόβλητο, γελιούνται, δεν μπορούν κάποιοι να συνεχίζουν ανενόχλητοι να κερδίζουν βγάζοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό. «Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν», είπε.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ΕΡΤ. Όπως είπε «έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο το οποίο θα είναι στις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης». «Δεν θα είναι μια ΕΡΤ που θα ελέγχεται από την κυβέρνηση, αλλά από τον ελληνικό λαό που θα κρίνει και το παραγόμενο προϊόν. Μια ΕΡΤ στα ξένα πρότυπα. Ταυτόχρονα δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε τις επιλογές που έξω από κάθε λογική έχει κάνει η κυβέρνηση του κυρίου Σαμαρά. Σε αυτόν τον σχεδιασμό, τον βασικό πυρήνα των ανθρώπων που αντιστέκονται όχι απλά θα τον συνυπολογίσουμε, αλλά θα είναι συμμέτοχος και θα λάβει μέρος στην ευθύνη και στη συναπόφαση», δήλωσε.