ΘΕΣΕΙΣ

ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΧΑΝΙΩΝ 2024: Γιατί Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων;

Του Νίκου Βουρλάκη *

Στις 26 και 27 Ιουνίου τα μέλη του εμπορικού συλλόγου Χανίων θα προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν νέα  διοίκηση . Ο εμπορικός σύλλογος Χανίων έχει έτος ίδρυσης το  1908  και είναι από τους μαζικότερους σε συμμετοχή συλλόγους πανελλαδικά.

Οι εκλογές διεξάγονται  σε μία εποχή που ο αυτοαπασχολούμενος ,ο μικρός έμπορος,  η μικρή εμπορική επιχείρηση  βάλλεται από παντού.

Ζούμε στην εποχή που η τεχνολογία εξελίσσεται με απίστευτους ρυθμούς . Στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Στην εποχή που η πληροφόρηση είναι απίστευτα γρήγορη. Όμως  αντί όλα αυτά  να διευκολύνουν  και να βοηθούν την  ζωή της πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου δυστυχώς την κάνει όλο και πιο εφιαλτική.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο, όσο και ο βίαιος ψηφιακός μετασχηματισμός (mydata, η διασύνδεση των ταμειακών με pos,η ψηφιακή κάρτα εργασίας) δημιουργούν αξεπέραστα εμπόδια στην διατήρηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Παράλληλα η ψηφιοποιήσει  βοηθάει  στην παραπέρα  κυριαρχία των πολυεθνικών των μεγάλων εμπορικών  ομίλων, στην συγκέντρωση του εμπορίου  σε λίγα χέρια.

Ο σχεδιασμός της δημοτικής αρχής  με πρόσχημα την καλυτέρευση των υποδομών «εξωραΐζει» το εμπορικό κέντρο με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται θέσεις παρκινγκ, τα ενοίκια να αυξάνονται κ.α. Παράλληλα η ανύπαρκτη δημοτική συγκοινωνία αλλά και η αύξηση στα δημοτικά τέλη  στέλνει αρκετούς μικροεπαγγελματίες στο κλείσιμο η στο διώξιμο από το κέντρο. Είναι γνωστό ότι την δημοτική αρχή την ενδιαφέρει  η «ανάπτυξη της οικονομίας μεγάλης κλίμακας» δηλαδή να κυριαρχήσουν τα μεγάλα εμπορικά .

Αυτή είναι η πραγματική εικόνα που βιώνει στην καθημερινότητα της  η  μικρή πολύ μικρή εμπορική επιχείρηση.  Αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να την αντιπαλέψει όποιος υποστηρίζει το κυβερνητικό αφήγημα ότι φέρνουν αποτελέσματα οι «βέλτιστες πρακτικές». Είναι γνωστό ότι αυτές οι πρακτικές βοηθούν  μειώνοντας την φορολογία στα κέρδη  από το 15% στο 10% σε νομικά πρόσωπα (ΑΕ,ΕΠΕ,ΟΕ).Αυτές οι πρακτικές αφορούν επιχειρήσεις με πάνω από 10 εργαζόμενους που με μια νέα πρόσληψη τους εξαφανίζει το τέλος επιτηδεύματος.  Αφορούν στις συγχωνεύσεις μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων με παραπέρα μείωση της φορολογίας τους.  Αφορά αυτούς που έχουν μεγάλους τζίρους και  πρόσβαση  σε χρηματοδοτικά εργαλεία του ταμείου ανάκαμψης.  Όλα αυτά τα «βέλτιστα μέτρα» είναι σχεδιασμένα για να συνεχίζεται απρόσκοπτα η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων.

Για εμάς τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης  είναι ότι είμαστε φοροφυγάδες και φοροκλέπτες συνεχίζοντας  τη φορολόγηση  μας από το πρώτο ευρώ , την προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς, το τέλος επιτηδεύματος , ο ΕΝΦΙΑ ,οι κατασχέσεις  κ.α.Αυτό το αφήγημα υπερασπίστηκε ξεδιάντροπα και ο κεντρικός τραπεζίτης Στουρναρας λέγοντας ότι όποιος δεν μπορεί να αντέξει την υπέρογκη  φορολόγηση να σηκωθεί να φύγει ακόμα και από τη χώρα του.

Ήταν συνειδητή επιλογή της απερχόμενης πλειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου ή υπεράσπιση του κυβερνητικού αφηγήματος των «βέλτιστων  πρακτικών» όσο και του πλαστού όρου περί   μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αυτή η λογική της «μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας» είναι που βάζει στην ίδια γραμμή αφετηρίας όλες της επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό από 5 έως και 500 εργαζόμενους ονομάζοντας τις όλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Οποίος υπερασπίζεται  τέτοιες λογικές το μοναδικό που πετυχαίνει είναι να εξυπηρετεί με το καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα και τα θέλω αυτών των λίγων «μικρομεσαίων» σε βάρος της πλειοψηφίας των μελών του συλλόγου μας που το 98% είναι αυτοαπασχολούμενοι, μικρές και πολύ μικρές  επιχειρήσεις και που  δεν απασχολούν πάνω από 5 εργαζόμενους. Τα αποτελέσματα αυτών των πρακτικών μόνο προβλήματα και εμπόδια  έχουν φέρει στους  περισσότερους συναδέλφους ( απελευθέρωση ωραρίων, κατάργηση κυριακάτικης αργίας)  κ.α.

Είναι προτεραιότητα  λοιπόν σε αυτές τις εκλογές να αλλάξει ρώτα η διοίκηση του συλλόγου μας . Η συλλογική διεκδικητική κατεύθυνση θα πρέπει να επανέλθει αφού αυτή η κατεύθυνση έχει φέρει αποτελέσματα όταν στο τιμόνι του συλλόγου ήταν η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων. Η διοίκηση αυτή  ήταν  που είχε δώσει  ανάσες ανακούφισης σε αρκετούς  συναδέλφους μας. Ήταν αυτή που απέτρεψε να χάσει το σπίτι της συνάδελφος μας. Ήταν αυτή που συνέδεσε αρκετά κομμένα ρεύματα σε σπίτια και μαγαζιά. Ήταν αυτή που ανάγκασε τη διοίκηση του ΙΚΑ να πάρει πίσω παράλογα πρόστιμα. Ήταν αυτή που πρωτοστάτησε στην ουσιαστική βοήθεια συναδέλφων που επλήγησαν  στην πλημμύρα του 2017. Ήταν αυτή που σε οποιοδήποτε μικρό η μεγάλο πρόβλημα στάθηκε στο πλευρό των συναδέλφων με ουσιαστική προσφορά. Ήταν αυτή η κατεύθυνση που μαζί με τους συναδέλφους  μάθαμε να απαιτούμε ,να  διεκδικούμε ,να κερδίζουμε.

Έφτασε η ώρα να καταδικαστεί η «ωμή» όσο και απροκάλυπτη παρέμβαση στη δράση του συλλόγου όλων αυτών που για το «καλό μας» αλλοίωσαν  ομόφωνες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου. Όλων αυτών που θέλουν τη συμμετοχή των μελών μόνο στις εκλογικές διαδικασίας. Όλων αυτών που επέβαλαν την μειοψηφία των 4-μελών στο διοικητικό συμβούλιο σε απόλυτη πλειοψηφία. Όλων αυτών που υποστηρίζουν ότι ανάπτυξη των μεγάλων θα βοηθήσει και τους μικρούς.Όλων αυτών  που ισχυρίζονται ότι όσα μέτρα παίρνονται είναι για το καλό όλων μας ενώ σχεδόν το σύνολο των μέτρων  αυτών  έχουν ξεκάθαρη  πολιτική  στόχευση ενάντια στα συμφέροντα το μικρών. Όλων αυτών που υπηρετούν τέτοιες πρακτικές που μας γυρίζουν  πολλά χρόνια πίσω.

Η συμμετοχή και η στήριξη του ψηφοδελτίου της Αγωνιστής Συνεργασίας Εμπόρων προβάλλει μονόδρομος σε αυτή τη δύσκολη πραγματικότητα για ένα σύλλογο που  μοναδικό αντίπαλο του θα βάζει τα προβλήματα αλλά και της πολιτικές  που έχουμε φέρει πάνω από 200.000 λουκέτα σε όλη την χώρα τα τελευταία χρόνια.

 

* Πρώην  πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Χανιών

Μέλος του Δ.Σ. της ΟΕΣΚ

Μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΕΕ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί κι εμείς χορεύαμε με χορηγία των οχτρών!

Της Κατερίνας Κορρέ Μοιάζει απίστευτο. Κι όμως... Στο Αρκάδι, σε απόσταση μόλις εννιακοσίων μέτρων από…

10 hours ago

22 ακόμα μετανάστες έφτασαν στη Γαύδο

Με τις μεταναστευτικές ροές να συνεχίζονται αμείωτες στη νότια Κρήτη, 22 μετανάστες εντοπίστηκαν σήμερα, Πέμπτη,…

11 hours ago

Ρέθυμνο: Παρουσιάστηκε η βιογραφία του αγωνιστή κομμουνιστή καπετάν Σφακιανού

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Αντρέα Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης,…

11 hours ago

ΠΑΣΟΚ: Ο κύβος ερρίφθη – Εκλογές μέσα στο 2024 αποφάσισε ο Ανδρουλάκης

Την απόφαση του για εκλογές μέσα στο 2024 θα ανακοινώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην συνεδρίαση…

12 hours ago

1o Φεστιβάλ Arttack στο Ηράκλειο από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο

Το πρώτο Φεστιβάλ μουσικών δράσεων στο Ηράκλειο διοργανώνει αύριο Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29…

12 hours ago

Γολγοθάς 11χρονου στα Χανιά: Κινητοποίηση για πρόσληψη παιδοχειρουργού στο Νοσοκομείο Χανίων

Περιπέτεια για μικρό ασθενή, ο οποίος μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Χανίων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο…

13 hours ago

This website uses cookies.