ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαίδευση ελαιοπαραγωγών Χανίων με θέμα: «Η ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti”: Ορθές πρακτικές από το χωράφι ως την τυποποίηση»

Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, διοργανώνουν εσπερίδα για την ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Kriti” η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 στις 17:00, στην αίθουσα Ν. Ψυλλάκης του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) (Λεωφόρος Καραμανλή 167, Αγροκήπιο, Χανιά). Την εκδήλωση υποστηρίζουν οι: Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου και ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων.

Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ως στόχο να ενημερωθούν οι παραγωγοί για όλες εκείνες τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται  κατά την ελαιοκαλλιέργεια, τη συγκομιδή και μεταφορά του ελαιόκαρπου, την ελαιοποίηση, την αποθήκευση και τυποποίηση του ελαιόλαδου, ούτως ώστε να προστατεύεται η ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν σε κάθε ενημερωτική δράση θα είναι οι εξής:

  • Ποιότητα ελαιόλαδου και παράγοντες που την επηρεάζουν.
  • Ορθές πρακτικές κατά την ελαιοκαλλιέργεια (άρδευση, λίπανση, κλάδεμα, φυτοπροστασία), συγκομιδή, μεταφορά, ελαιοποίηση, αποθήκευση και τυποποίηση για την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.
  • Επιμόλυνση ελαιόλαδου από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ορυκτέλαια κ.α.
  • Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου (επίδειξη γευσιγνωσίας).

Ομιλητές της εκπαίδευσης θα είναι οι:

Δρ. Γεώργιος Καλαντζάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ), Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ)

Δρ. Γεώργιος Κουμπούρης, Διευθυντής Ερευνών, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Δρ. Ματθαίος Μαθιουδάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής, Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Δρ. Αργυρώ Καλαϊτζάκη, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια, Εργαστήριο Εντομολογίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Δρ. Ιωάννα Μανωλικάκη, Επιστημονική Συνεργάτιδα, Εργαστήριο Ελαιοκομίας, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Ελένη Μπαρμποπούλου, Γεωπόνος MSc, Υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αναστασία Παπαμανωλιουδάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων, Αναπληρώτρια υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Μανώλης Καρπαδάκης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου, στέλεχος εξαγωγών, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.

Το χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δρ. Γεώργιος Ψαρράς, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Το Food & Travel Magazine εξερεύνησε γαστρονομικούς θησαυρούς της Κρήτης

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δημοσιογραφική αποστολή του διεθνούς κύρους περιοδικού «Food & Travel Magazine» στην Περιφερειακή…

13 mins ago

Κρήτη – ελαιόλαδο: Κακά τα πρώτα μαντάτα – Πολλές ελιές, λίγο λάδι

Δυσάρεστα είναι τα μαντάτα από τα πρώτα αλέσματα που έγιναν με στόχο να παραχθεί αγγουρέλαιο από παραγωγούς…

2 hours ago

Νίκος Ανδρουλάκης στο Ράδιο Κρήτη 101,5: Στόχος μου η αύξηση της επιρροής του ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσει τη ΝΔ

Αντίστροφη μέτρηση για τις επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Με το βλέμμα στραμμένο,…

2 hours ago

Κρήτη: Ζητούν από αγρότες την επιστροφή επιδοτήσεων από 1 έως … 5.000 ευρώ!

Mετά το σοκ για τις επιστροφές μέρους των επιδοτήσεων που πρόκειται να καταβληθούν το επόμενο…

2 hours ago

Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων καλεί στις κινητοποιήσεις ενάντια στις βάσεις της Σούδας και την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ

Το Σωματείο Επισιτισμού των Χανίων εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει την εμπλοκή της Ελλάδας…

3 hours ago

Εγκαίνια μίνι γηπέδου μπάσκετ για ΑμεΑ στα Χανιά

Η Διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης προσκαλεί στα εγκαίνια του νέου μίνι γηπέδου…

3 hours ago

This website uses cookies.