Με αφορμή τις πρόσφατες απευθείας αναθέσεις μελετών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, η Δ.Ε. του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης στην συνεδρίαση της Τρίτης 09-17-2013 συζήτησε γενικότερα θέματα που αφορούν με την εκπόνηση και ανάθεση μελετών στην περιοχή μας από φορείς του Δημοσίου (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κλπ).
Το ενδιαφέρον μας για το συγκεκριμένο θέμα είναι αυτονόητο αφού η άρτια εκπόνηση της μελέτης και ο πλήρης φάκελος ενός τεχνικού έργου είναι απαραίτητα στοιχεία τόσο για την κοστολόγησή του και την άρτια εκτέλεση στην φάση της κατασκευής, όσο και για την ένταξή του στα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης.
Παράλληλα επισημαίνουμε ότι με το θέμα της εκπόνησης και ανάθεσης μελετών δημοσίου εμπλέκεται ένας μεγάλος αριθμός μηχανικών, όλων των ειδικοτήτων, που είτε διαθέτουν ατομικά μελετητικά πτυχία είτε στελεχώνουν μελετητικές εταιρείες καθώς και οι συνάδελφοι Μηχανικοί των Τεχνικών Υπηρεσιών που επιβλέπουν τις εκπονούμενες μελέτες. Σύμφωνα με την κείμενη Νομοθεσία η εκπόνηση μελετών από φορείς του Δημοσίου μπορεί να γίνει με τους παρακάτω τρόπους:
Σε κάθε περίπτωση το Τμήμα μας θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθούνται οι διαδικασίες της «ανοικτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος» για την επίτευξη του βέλτιστου ανταγωνισμού με δυνατότητα αξιολόγησης των συμμετεχόντων μελετητικών γραφείων.
Αναγνωρίζουμε ότι οι διαδικασίες αυτές είναι σχετικά χρονοβόρες (αφού εκτός των άλλων υπάρχει και η διαδικασία εκδίκασης ενστάσεων κλπ) όμως θεωρούμε ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με την έγκαιρη κατάρτιση του προγράμματος μελετών, τις άμεσες ενέργειες για τις διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την συντόμευση στα πλαίσια των προβλεπόμενων διατάξεων του χρόνου ανάθεσης.
Τέλος τα προβλήματα με τις διατιθέμενες πιστώσεις είναι ίσως «μικρότερα» από ότι εκτιμάται, αφού τώρα πλέον στις μελέτες υπάρχει η χωρίς κανένα περιορισμό οικονομική προσφορά που σημαίνει ότι οι μελέτες μπορούν να εκπονηθούν με σημαντικά μικρότερο κόστος από το προϋπολογιζόμενο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το ΤΕΕ δεν μπορεί να αγνοήσει φαινόμενα που αντίκεινται εντελώς στις σύννομες διαδικασίες του νόμου. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα είναι η κατάτμηση του αντικειμένου της μελέτης ενός έργου αλλά και η στρεβλή χρήση του δικαιώματος της απευθείας ανάθεσης, καθώς και η απαξίωση της τεχνικής δουλειάς των μηχανικών «βαφτίζοντας την» υπηρεσίες συμβούλου μόνο και μόνο για να διευκολυνθεί η ανάθεση ενός αντικειμένου. Ακόμη οι πολλές απευθείας αναθέσεις στο ίδιο πρόσωπο αφήνουν το λιγότερο ερωτηματικά για τις αγαθές προθέσεις της Διοίκησης.
Ως φορέας πιστεύουμε ότι η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση με αυστηρή τήρηση όλων των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος, με συγκεκριμένο και πραγματικό προϋπολογισμό, με οριοθέτηση και μη κατάτμηση του αντικειμένου καθώς και ανάθεση πάντα σε μηχανικό – μελετητή δημοσίων έργων.
Για την αποφυγή όλων αυτών των προβλημάτων, που μόνο σκιές ρίχνουν σα δημόσια τεχνικά ζητήματα, το ΤΕΕ είναι πάντα διαθέσιμο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις Δημόσιες και Δημοτικές Επιχειρήσεις, ως άλλωστε οφείλει ως επιστημονικός και τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ
Ι. Στρογγυλός
Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ)[*]. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς συζήτησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να…
Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι, αν αντί να ανάβουμε τεχνητά…
Η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ SYN.KA, μέσα στο πνεύμα των γιορτών, ξαναφέρνει κοντά μας τον…
Στις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα αναχωρήσει τελικά το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από το…
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
This website uses cookies.