Αύξηση 18% σημειώνεται ήδη στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη θερινή περίοδο από το εξωτερικό προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας και με στοιχεία προγραμματισμού πτήσεων της 31ης Μαρτίου 2018, σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά στοιχεία, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη του SETE Intelligence με τίτλο “Outlook 2018 – Οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018”.
Πρόκειται για ευοίωνα στοιχεία που προαναγγέλλουν νέο ρεκόρ ανόδου στις προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας βάσει του προγραμματισμού των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών και στις τουριστικές αφίξεις που αναμένονται το καλοκαίρι τόσο στην Κρήτη όσο και στο σύνολο της χώρας μας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για νέα πολύ σημαντική άνοδο του τουρισμού στους ελληνικούς προορισμούς τη φετινή χρονιά.
Ωστόσο, αν και το γεγονός προοιωνίζεται ένα νέο ρεκόρ αφίξεων για τον ελληνικό τουρισμό, το ινστιτούτο του ΣΕΤΕ τονίζει ότι αφενός ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν, και αφετέρου οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων. Συνεπώς, η αναμενόμενη τελική μεταβολή αεροπορικών αφίξεων θα διαφοροποιηθεί από αυτήν που δείχνει ο προγραμματισμός θέσεων του Μαρτίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα στοιχεία για την Κρήτη
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων θερινής περιόδου, πάντως, ανά περιφερειακό αεροδρόμιο, πρώτο σε επίπεδο χώρας φιγουράρει και πάλι το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” του Ηρακλείου, όπου τα στοιχεία κάνουν λόγο για αύξηση 6% σε σχέση με πέρυσι, με τον αριθμό των επιβατών που θα μετακινηθούν από και προς το αεροδρόμιο του Ηρακλείου να αγγίζει τα 4.335.542 φέτος, έναντι 4.081.840 το 2017. Αντίστοιχα, για το αεροδρόμιο “Ι. Δασκαλογιάννης” των Χανίων τα στοιχεία μιλούν για 1.432.337 επιβάτες που θα κινηθούν από και προς το αεροδρόμιο των Χανίων φέτος, έναντι 1.243.306 το 2017, σημειώνοντας αύξηση 15%.
Ακολούθως, στο αεροδρόμιο της Σητείας τα στοιχεία δίνουν 37.253 επιβάτες φέτος (6.780 το 2017), με την αύξηση να αγγίζει το 449%. Στο σύνολο της χώρας ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων θερινής περιόδου κάνει λόγο για συνολικά τη μετακίνηση 19.366.453 επιβατών από και προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, έναντι 16.388.443 που μεταφέρθηκαν μέσω των αεροδρομίων μας το καλοκαίρι του 2017, με την αύξηση, όπως αναφέραμε, να αγγίζει το 18%. Σημαντικό ρόλο για την αυξημένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων, όπως αναφέρεται στη μελέτη, παίζει το θετικό οικονομικό κλίμα στις αγορές μας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιανουάριο, για το 2018 αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης της τελευταίας δεκαετίας: +2,4%, έναντι πρόβλεψης +2,2% τον περασμένο Νοέμβριο και +1,8% προ έτους. Εξαίρεση στη θετική πορεία των οικονομικών δεικτών (ΑΕΠ, καταναλωτική εμπιστοσύνη και οικονομικό κλίμα) αποτελούν οι αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου (λόγω εξασθένησης της λίρας έναντι του ευρώ και χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ως επακόλουθα της απόφασης για Brexit), της Τουρκίας (λόγω συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας και μεγάλων διακυμάνσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης) και της Ρωσίας (εξασθένηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ).
Παρ’ όλα αυτά, με εξαίρεση τη Ρωσία, που ο προγραμματισμός των θέσεων δείχνει μείωση (-8%), στις άλλες δύο αγορές οι οικονομικοί δείκτες δεν επιδρούν αρνητικά στον προγραμματισμό των θέσεων, που είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Μείωση (-51%) έχει και η αγορά της Βουλγαρίας, που όμως έρχεται κατά κύριο λόγο οδικώς και έχει χαρακτηριστικά last minute. Για την αγορά της Βουλγαρίας επισημαίνεται, επίσης, ότι ο προγραμματισμός στις 31/03/2018 εμφανίζεται αυξημένος κατά +21% σε σύγκριση με τον προγραμματισμό στις 31/01/2018.
Οι αγορές με τη μεγαλύτερη αύξηση
Εξετάζοντας τις επιμέρους αγορές, αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (+34% ή 946 χιλ.), του Ην. Βασιλείου (+13% ή 449 χιλ.), της Πολωνίας (+56% ή 464 χιλ.), της Ιταλίας (+14% ή 159 χιλ.) και της Γαλλίας (+15% ή 126 χιλ.), ενώ στον αντίποδα μείωση καταγράφεται μόνο από τις αγορές της Ρωσίας (-8% ή -109 χιλ., αισθητά βελτιωμένος σε σύγκριση με τον πρώτο προγραμματισμό -12% ή -160 χιλ.) και της Βουλγαρίας (-51% ή -7 χιλ.).
Συμπερασματικά, με βάση τον προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών για το 2018, η εικόνα των εξεταζόμενων αγορών που αποτελούν το 76% του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας για το 2016 είναι ιδιαιτέρως θετική, με όλες σχεδόν τις αγορές να καταγράφουν θετικό πρόσημο.
Την αναποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία που επιβλήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αποδεικνύουν οι εισαγωγές…
Από νωρίς το απόγευμα, ο Κώστας Σημίτης αναπαύεται στο Α’ Νεκροταφείο. Εκεί τον αποχαιρέτησε εμφανώς συγκινημένη…
Απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση…
Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν δύο υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 46 και 42 ετών, που κατηγορούνταν για τον…
Η Ευρωπαϊκή Ενωση «είναι έτοιμη να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ ηγούμενη της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας,…
Ανακοίνωση με αφορμή ότι 800.000 ιδιοκτήτες οχημάτων δεν πλήρωσαν εμπρόθεσμα τα φετινά τέλη κυκλοφορίας, εξέδωσε το…
This website uses cookies.