Με ένα τρομακτικό κοκτέιλ ειναι αντιμέτωποι γονείς και κυρίως μικρά παιδιά με δεκάδες ιώσεις του αναπνευστικού, κυρίως γρίπη, κορωνοϊό και RSV να γεμίζουν ασφυκτικά τα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Γονείς και φαρμακοποιοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, στο κυνήγι βασικών φαρμάκων.
Άδεια ράφια και τεράστιες λίστες αναμονής για ένα αντιπυρετικό, ένα αντιφλεγμονώδες, ένα σιρόπι ή μια αντιβίωση, τη στιγμή που το εκρηκτικό κοκτέιλ ιώσεων, γρίπης και κορωνοϊού δίνει καθημερινά χιλιάδες μολύνσεις και αυξάνει κατακόρυφα τη ζήτηση σε φάρμακα.
Ο Κωνσταντίνος Κακονίκος είναι φαρμακοποιός εδώ και περισσότερα από 26 χρόνια, όμως όπως λέει στην κάμερα του MEGA πρώτη φορά στα χρονικά αντιμετωπίζει τέτοιες ελλείψεις. Τα τηλέφωνα για να βρουν τα πολυπόθητα φάρμακα χτυπούν συνεχώς, ακόμα κι από αλλους δημους…
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημεριδας «ΤΑ ΝΕΑ» για 777 σκευάσματα οι φαρμακαποθήκες δίνουν μόλις ένα κουτί σε κάθε φαρμακείο. Τέσσερα αντιβιοτικά ευρείας χρήσεως καθώς και ένα εισπνεόμενο είναι σε έλλειψη λόγω αυξημένης ζήτησης και προβλημάτων στην παράδοση.
Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από το κλείσιμο των φαρμακευτικών εταιριών για ένα μήνα.
Στο θέμα των ελλείψεων των φαρμάκων, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας πως εντοπίζεται σε δύο επίπεδα: Στο διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές και σε αυτό που οφείλεται σε παγκόσμια έλλειψη εξαιτίας φοβερής έξαρσης των ιώσεων μετά την πανδημία και τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως «γενόσημα και εισαγωγές εξασφαλίζουν επάρκεια φαρμάκων», ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξήσεων στις τιμές των φαρμάκων, λέγοντας ότι οι οποίες αυξήσεις θα γίνουν «μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα, όταν αποδεικνύεται -σε πάρα πολύ φθηνά φάρμακα, του ενός και των δύο ευρώ- ότι κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας».
Επιπλέον ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι όπου υπάρχουν υποκατάστατα- θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες.
Ο Θεόδωρος Τρύφων, ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας σχολίασε για την έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται: «Η μεγάλη εικόνα είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε 9 χιλιάδες φάρμακα και 6μιση χιλιάδες ενεργούς κωδικούς και είναι σαφές ότι λόγω προβλημάτων που έχουν υπάρξει, έχει υπάρξει ένα βραχυπρόθεσμο πρόβλημα σε σχέση με την παρακεταμόλη και σε φάρμακα κυρίως παιδικά και σε σιρόπια παιδιατρικά».
Ο κος Τρύφων τόνισε ότι υπάρχει έλλειψη και σε πρώτες ύλες, συνεπώς αυτό επηρεάζει και τα γενόσημα φάρμακα. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας διαβεβαίωσε ότι το πρόβλημα αποκαθίσταται.
«Αυτή την στιγμή υπάρχει θέμα με κάποια φάρμακα που έχουν σχέση με την ινσουλίνη, αλλά θα μπορούσε να στραφεί προσωρινά σε παλαιότερα φάρμακα που είναι κατάλληλα», πληροφόρησε ο κος Τρύφων και ξεκαθάρισε ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα κανονικά φάρμακα.
Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…
Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…
Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
This website uses cookies.