Προς νέο ιστορικό υψηλό οδεύουν το 2024 οι ξένες επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ακινήτων, ξεπερνώντας τόσο το 2022, όσο και το 2023, όταν και κινήθηκαν πέριξ των 2 δισ. ευρώ.
Ήδη, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), μετά το πέρας και του τρίτου τριμήνου του 2024, δηλαδή σε επίπεδο εννεαμήνου, είχαν εισρεύσει συνολικά κεφάλαια 1,9 δισ. ευρώ, 17% περισσότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ειδικά το τρίτο τρίμηνο, αποδείχθηκε ιδιαίτερα δυναμικό, καθώς τοποθετήθηκαν 758 εκατ. ευρώ, 40% περισσότερα σε σχέση με τα 540,8 εκατ. ευρώ του τρίτου τριμήνου του 2023. Πρόκειται για ένα μέγεθος που δείχνει την “φρενίτιδα” που παρατηρήθηκε (και) φέτος, εξαιτίας των αλλαγών στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα, που ψηφίστηκαν τον περασμένο Απρίλιο και είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν και πάλι οι αγοραπωλησίες, καθώς οι επενδυτές θέλησαν να προλάβουν την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία ισχύος των νέων υψηλότερων ορίων επένδυσης.
Συγκεκριμένα, για την εξασφάλιση της άδειας διαμονής απαιτούνται πλέον 800.000 ευρώ, εφόσον το ακίνητο βρίσκεται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη, ή κάποιο μεγάλο νησί (ελάχιστο μόνιμο πληθυσμό από 3.100 κατοίκους και πάνω).
Αντίστοιχα, στην περιφέρεια, την άδεια εξασφαλίζουν πλέον 400.000 ευρώ, αντί για 250.000 ευρώ. Έτσι, κατά το φετινό 10μηνο καταγράφηκαν 7.052 αιτήσεις χορήγησης νέων αδειών, που ισοδυναμούν με επενδύσεις ελάχιστου ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
Σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Newdeal Real Estate, δίκτυο μεσιτικών γραφείων, ξεχωρίζει τρεις επιμέρους κατηγορίες ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων. Καταρχάς, οι επενδυτές της Χρυσής Βίζα, που είναι και η πολυπληθέστερη.
Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση του ορίου από τις 250.000 στις 800.000 ευρώ έχει μειώσει αισθητά το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Επίσης, οι περιορισμοί στη μεταφορά συναλλάγματος από την Κίνα, καθιστούν δυσκολότερες τις συναλλαγές. “Υπάρχει, ωστόσο, η επιλογή επενδύσεων χαμηλότερης αξίας (250.000 ευρώ) σε ακίνητα προς ανακαίνιση, όπως εγκαταλελειμμένα εργοστάσια ή παλιά γραφεία, που ανακτούν τη λειτουργικότητά τους μέσω αλλαγής χρήσης. Παρά τη δυναμική αυτών των επενδύσεων, οι Κινέζοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, θεωρώντας τα ακίνητα αυτά “δεύτερης κατηγορίας”, αναφέρει η εταιρεία στην ανάλυσή της.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά τους επενδυτές του τουριστικού real estate. Στην κατηγορία αυτοί εντοπίζονται πολλοί επενδυτές από το Ισραήλ, που έχουν αγοράσει ακίνητα σε χαμηλές τιμές και τα μετατρέπουν σε τουριστικά καταλύματα.
Ωστόσο, οι πρόσφατοι περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε ορισμένες περιοχές έχουν μειώσει τη ζήτηση. Όσοι επενδυτές διατηρούν ήδη άδειες εκμετάλλευσης αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, καθώς η προσφορά καταλυμάτων περιορίζεται.
Η τρίτη κατηγορία αφορά τους επενδυτές ποιότητας ζωής, δηλαδή άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την αγορά ακινήτων, ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους. Στη Βόρεια Ελλάδα, οι επενδυτές από τα Βαλκάνια προτιμούν ακίνητα κοντά στη θάλασσα, με τη Χαλκιδική να βρίσκεται στο επίκεντρο. Στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, Γάλλοι και άλλοι δυτικοευρωπαίοι επενδύουν σε πολυτελείς κατοικίες για παραθερισμό ή μόνιμη διαμονή.
Χιλιάδες ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα έκλεισαν τα ακίνητά τους βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb) διαμαρτυρόμενοι για το νέο…
Του Δημήτρη Μηλάκα Για τους «οπαδούς» του (εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ) ο Κώστας Σημίτης ήταν αυτός που…
Δεν έπεσε κανένας από τα σύννεφα με την ανάρτηση της Eurostat για τις δαπάνες στέγασης το 2023,…
Από το fb του Δημήτρη Τσίρκα «Πέθανες — κι έγινες και συ: ο καλός. Ο…
Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μανιμανάκη, μητέρα της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Όνειρο είναι…
Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε με ανάρτηση του, για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Στο…
This website uses cookies.