ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός ελέγχου η ένταση στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ στέλνουν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη – Προετοιμασίες για τα αντίποινα από Ιράν

Επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία στέλνει η Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή των αντιποίνων από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς για τη δολοφονία του ηγέτη της τελευταίας, Ισμαήλ Χανίγιε, πριν από δύο ημέρες στην Τεχεράνη.

Η ανησυχία εντείνεται μετά τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν δυτικές μυστικές υπηρεσίες και αναφέρουν ότι το Ιράν θα επιτεθεί στο Ισραήλ την ιερή μέρα των Εβραίων Tisha B’Av, που είναι η 12η Αυγούστου.

Ήδη χώρες όπως η Γαλλία προτρέπουν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν το Ιράν.
Εντός του Ισραήλ δε, η κυβέρνηση δίνει οδηγίες προς τους πολίτες ώστε σε περίπτωση επίθεσης να προετοιμαστούν κατάλληλα – στα σούπερ μάρκετ οι πωλήσεις των βασικών αγαθών καταγράφουν άνοδο, ειδικά σε προϊόντα μακράς διάρκειας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι για το Ιράν, η απάντηση στη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια αποτελεί ζήτημα τιμής καθώς η επίθεση έγινε στο έδαφός του την ίδια ημέρα που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας ορκιζόταν, εκθέτοντας τα τρωτά σημεία ασφαλείας της Τεχεράνης.

Αξιωματούχοι δηλώνουν επίσης ότι η επίθεση μπορεί να είναι παρόμοια με το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο περίπλοκη, σε συντονισμό με ιρανούς πληρεξουσίους στην περιοχή.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, άφησε να εννοηθεί πάντως ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια συντονισμένη επίθεση κατά του Ισραήλ

Συγκέντρωση αμερικανικών δυνάμεων

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν ενέκρινε την αποστολή πρόσθετων καταδρομικών και αντιτορπιλικών του Πολεμικού Ναυτικού -που μπορούν να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους – στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Στέλνει επίσης μια επιπλέον μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Πεντάγωνο, «ο Όστιν διέταξε προσαρμογές στη στάση του αμερικανικού στρατού που έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώσουν την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων, να αυξήσουν την υποστήριξη για την άμυνα του Ισραήλ και να διασφαλίσουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε διάφορα ενδεχόμενα».

Επίσης είναι πιθανό η Ουάσιγκτον να μην αντικαταστήσουν το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt στη Μέση Ανατολή μόλις ολοκληρώσει την εν εξελίξει ανάπτυξή του.

Ιράν και Χαμάς κατηγορούν το Ισραήλ

Το Ιράν και η Χαμάς έχουν κατηγορήσει και τα δύο το Ισραήλ ότι οργάνωσε και εκτέλεσε το σχέδιο δολοφονίας του Χανίγιε και έχουν δεσμευτεί να αντεπιτεθούν.

Χιλιάδες άνθρωποι που παρέστησαν χθες στην κηδεία του Χανίγιε ορκίστηκαν εκδίκηση.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τον θάνατο, ούτε το αρνήθηκε.

Ο θάνατος του Χανίγιε ήταν ένας σε μια σειρά δολοφονιών ανώτερων στελεχών της Χαμάς, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα πλησιάζει στον 11ο μήνα του και αυξάνεται η ανησυχία ότι η σύγκρουση εξαπλώνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Πάντως η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σίνγκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η κλιμάκωση ήταν αναπόφευκτη.

«Νομίζω ότι είμαστε πολύ άμεσοι στα μηνύματά μας ότι σίγουρα δεν θέλουμε να δούμε αυξημένες εντάσεις και πιστεύουμε ότι υπάρχει μια ράμπα εκτός δρόμου και αυτή είναι αυτή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός», είπε η Σινγκ.

Ισραηλινή αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει στο Κάιρο τις επόμενες ημέρες για διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, ανακοίνωσε την Παρασκευή το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα 80…

6 hours ago

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν παρατηρήθηκαν πυκνοί καπνοί στην περιοχή…

6 hours ago

Βιασμός 5χρονου: «Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;» – Τη Δευτέρα η δίκη γονιών και εκπαιδευτικών

«Μαμά άμα σου πω την αλήθεια, θα με αγαπάς ακόμα;». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια…

6 hours ago

Τσιτσιπάς: Προπονείται ξανά με τον πατέρα του μετά το επεισόδιο μεταξύ τους – «Μου ζήτησε πολλές συγγνώμες, είναι καλό παιδί»

Ο πατέρας του πρωταθλητή τενίστα Στέφανου Τσιτσιπά, προχώρησε σε αποκαλύψεις σχετικά με τις σχέσεις τους μετά…

6 hours ago

Σχιζοφρένεια: Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πάθηση μετά από 30 χρόνια – Δεν μεταβάλλει τα επίπεδα ντοπαμίνης

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ενέκρινε…

6 hours ago

Απ’ τον Ελευθέριο Βενιζέλο, στο σημερινό μίζερο Κέντρο

Του Δημήτρη Μηλάκα Η αποδιοργάνωση του κεντρώου πολιτικού χώρου στην Ελλάδα εκδηλώθηκε αστραπιαία μετά το…

8 hours ago

This website uses cookies.