ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός ΚΟ, εντός ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης – Ισορροπίες από Κασσελάκη και Κουμουνδούρου με το βλέμμα στο Συνέδριο

Το ρίσκο της διαγραφής Πολάκη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης, μετά την γενικευμένη κατακραυγή για την λεκτική επίθεση σε συνεργάτιδα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ναι μεν ήταν μια απόφαση που έφερε ανακούφιση σε πολλούς, κυρίως στους βουλευτές που, έχοντας παρουσία στα ΜΜΕ, βρίσκονται συχνά απολογούμενοι για την συμπεριφορά του βουλευτή Χανίων. Πολλοί δε χθες αναγνώριζαν ότι ήταν μια απόφαση που δεν κατάφερε να πάει μέχρι τέλους ο ίδιος ο Τσίπρας τον Φεβρουάριο του 2023 όταν το δυστύχημα των Τεμπών ανέκοψε την πορεία των αποφάσεων και τελικώς οι επικείμενες τότε εκλογές οδήγησαν στην «άφεση αμαρτιών».

Η απόφαση Κασσελάκη όμως ταυτόχρονα εξόργισε τους ουκ ολίγους οπαδούς του Πολάκη στη βάση του κόμματος που έσπευσαν να συνταχθούν στο πλευρό του στα σόσιαλ μήντια.

Το τουίτερ χθες γέμισε αναρτήσεις στήριξης στον «Παυλάρα» και οργισμένες επιθέσεις κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αποπομπή.

Σε δυο μήνες από τώρα στο μεταξύ ο Στέφανος Κασσελάκης δίνει τη μάχη των συσχετισμών στο συνέδριο και θα δυσκολευτεί αν έχει απέναντί του ορκισμένους οπαδούς του Πολάκη, που τον στηρίζουν, κάποιοι δε, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον προτρέπουν να φτιάξει δικό του κόμμα.

Σε αυτό το κοινό οι αρνητικές εντυπώσεις, εντυπώσεις εντείνονται από το ότι – όπως είναι γνωστό τοις πάση – ο Παύλος Πολάκης ουσιαστικά επέβαλλε την υποψηφιότητα Κασσελάκη πέρυσι το καλοκαίρι και τον βοήθησε να εκλεγεί. Είναι με άλλα λόγια ο άνθρωπος που «έκανε» πρόεδρο τον Κασσελάκη.

Ισορροπίες και εξευμενισμός των polakistas

Έτσι, η Κουμουνδούρου στο εξής προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες και φαίνεται να θέλει πάση θυσία να αποφύγει την αντιπαράθεση με τον βουλευτή Χανίων.

Είναι ενδεικτικό, ότι στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης της ΚΟ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παίρνοντας το λόγο είπε πως αυτή ήταν «μια πολύ δύσκολη απόφαση» και πως αισθάνθηκε πολύ άσχημα που αναγκάστηκε να την πάρει. Είπε ακόμη πως «αγαπάει» τον Παύλο Πολάκη και του αναγνώρισε πως «έχει κάνει σπουδαία δουλειά στο υπουργείο Υγείας και στα νοσοκομεία της χώρας» και πως όπου πηγαίνει όλοι του μιλούν γι’ αυτόν. Από την άλλη, επισήμανε στη Βουλή πρέπει να είμαστε θεσμικοί

Και να μιλάμε με τον ανάλογο σεβασμό σε όλους. Ο Παύλος ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ,  αλλά μέσα στη Βουλή υπάρχουν και όρια και η ΝΔ έχει προσβάλλει το χώρο της βουλής με διάφορες αντιθεσμικές της δράσεις».

Εν ολίγοις, δεν είναι μόνο ο Παύλος Πολάκης ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν πάει πουθενά -είπε πως δεν τον διαγράφει κανείς παρά μόνο ο λαός, ότι «ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ» και πως δεν τον εκχωρεί σε κανέναν – αλλά και ο Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι ο Παύλος Πολάκης «ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ».

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια για ισορροπίες και εξευμενισμό του «πολακικού» ακροατηρίου είναι χαρακτηριστικό και το ότι νωρίτερα, στην εισαγωγική ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έκανε καμία αναφορά στον Πολάκη και στην διαγραφή του.

Στο σκέλος της ομιλίας του που είχε αναφορές στα εσωκομματικά σημείωσε πως «δεν υπάρχει χώρος για τακτικισμούς και ατομικές ατζέντες», αιχμή όμως που φαίνεται ότι είχε ευρεία στόχευση στο εσωτερικό και δεν ήταν φωτογραφική για τον Παύλο Πολάκη. Η αναφορά αυτή υπήρχε στο προσχέδιο της ομιλίας του που ήταν γραμμένη με βάση τα προ διαγραφής δεδομένα: «μείναμε 36 βουλευτές έχουμε υποχρέωση να δουλέψουμε σαν 156» ανέφερε το αρχικό κείμενο το οποίο ο Κασσελάκης προφορικά διόρθωσε σε «μείναμε πολύ λιγότεροι…».

Ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης στις αλλεπάλληλες αναρτήσεις του μετά τη διαγραφή του, έστρεψε τα βέλη του κυρίως προς την Αθηνά Λινού κατηγορώντας την για «στήσιμο» εξαιτίας της αντίδρασής της κατά το συμβάν στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων – ζήτησε συγνώμη για λογαριασμό του Πολάκη από την συνεργάτιδα του υπουργού και ξέσπασε σε κλάματα.

«Όσο περνάει η ώρα τόσο φαίνεται το στήσιμο με τα ψεύτικα δάκρυα και τη “συγγνώμη” εκ μέρους μου (!!!) από τη Λινού που έδωσε την πάσα και εκτός και εντός..». έγραψε μεταξύ άλλων.

Πριν τη συνεργάτιδα του Άδωνι, η Συρεγγέλα

Ο Παύλος Πολάκης, είχε απασχολήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και μία εβδομάδα πριν, εξαιτίας της λεκτικής επίθεσής του στη Γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα σε τηλεοπτική εκπομπή, με την ίδια και τη ΝΔ να ζητούν τη διαγραφή του. Εν τούτοις η Κουμουνδούρου κατέφυγε σε μία πολύ ήπια και φωτογραφική καταδίκη – αν και ο Κασσελάκης έφτασε να ζητήσει από το γαλάζιο στέλεχος τηλεφωνικά συγνώμη – μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου συζητήθηκε το θέμα. Εκεί, τα 8 μέλη της μειοψηφίας είχαν ζητήσει την έντονη και ευθεία πολιτική καταδίκη της συμπεριφοράς του, προτείνοντας και συγκεκριμένες διατυπώσεις, κάτι που όμως η πλειοψηφία απέρριψε.

Γενικώς, ο Παύλος Πολάκης έχει απασχολήσει αρνητικά την επικαιρότητα πάρα πολλές φορές ήδη από την εποχή Τσίπρα – ιδιαιτέρως δε κατά την περίοδο της πανδημίας όπου δεν έκρυψε ότι είχε ενοχληθεί σφόδρα από την γραμμή και την αξιοποίηση του Ανδρέα Ξανθού την περίοδο εκείνη με την ιδιότητα του τομεάρχη Υγείας. Σε πολλές περιπτώσεις επισκίαζε με τη συμπεριφορά του κρίσιμες κοινοβουλευτικές μάχες.

Μετά την παραίτηση Τσίπρα και στο όνομα της προσπάθειας να εμποδίσει την πορεία της αριστερόστροφης τάσης του ΣΥΡΙΖΑ στην ηγεσία, προώθησε την υποψηφιότητα Κασσελάκη, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογή του κάτι που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανταπέδωσε ορίζοντάς τον υπερσυντονιστή της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το γυαλί άρχισε να ραγίζει με το νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών τον οποίο ο βουλευτής Χανίων δεν στήριξε (ίσως και πιο πριν, όταν ο Πολάκης κατάλαβε ότι ο Κασσελάκης δεν ήθελε να κανοναρχείται από κανέναν). Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ήταν όμως από τις προτεραιότητες και δη ταυτοτικού χαρακτήρα για τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος είχε αναγγείλει κομματική πειθαρχία.

Αργότερα σε προεδρείο της ΚΟ καταγράφηκε και σκηνικό έντασης όταν ο Παύλος Πολάκης άσκησε κριτική για τα F35 και άλλα θέματα με τον Κασσελάκη να αντιδρά με το «αν δε σ’ αρέσει φύγε».

Στο συνέδριο ο Παύλος Πολάκης απέφυγε να πραγματοποιήσει ομιλία μπροστά στους συνέδρους  και με την δικαιολογία ότι δεν πρόλαβε, έκανε ανάρτηση στο facebook, διατυπώνοντας και σημεία κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη, για το lifestyle και την προβολή της προσωπικής του ζωής. Μετά το συνέδριο και με τις αποφάσεις για την κομματική πειθαρχία να εκκρεμούν ο Στέφανος Κασσελάκης έριξε στα μαλακά τον Παύλο Πολάκη απομακρύνοντάς τον από τη θέση του υπερσυντονιστή της ΚΟ και δίνοντάς του ξανά τον τομέα Διαφάνειας.

Την κριτική περί lifestyle, one man show και προβολής της προσωπικής ζωής και του συζύγου του ο Παύλος Πολάκης την επανέλαβε και μετεκλογικά σε τηλεοπτική του συνέντευξη (στο Attica TV), αποδίδοντας την ήττα και σε αυτά τα στοιχεία του τρόπου που λειτούργησε ο Κασσελάκης κατά την προεκλογική περίοδο.

Κυρίως εξέπεμψε το μήνυμα ότι θα στηρίζει την ηγεσία με τους όρους του χωρίς να συμμορφώνεται σε κανόνες, προωθώντας την πολιτική ατζέντα που ο ίδιος κρίνει ως πρώτης προτεραιότητας. Έδειξε ουσιαστικά πως διεκδικεί διακριτό ρόλο στον ΣΥΡΙΖΑ και πως αν ο Κασσελάκης θέλει να έχει εξασφαλισμένη την στήριξή του θα πρέπει να τον υπολογίζει.

Πλέον, αν και προς τα έξω ο Κασσελάκης, πιθανότατα «πιστώνεται» τη διαγραφή ως μια ηγετική κίνηση αν μη τι άλλο, στο εσωτερικό οι ισορροπίες ανατρέπονται και το κλίμα επιβαρύνεται ακόμη πιο πολύ.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

4 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

5 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

6 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

6 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

6 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

6 hours ago

This website uses cookies.