Επίσκεψη φοιτητών από το Ιταλικό «Πανεπιστήμιο της Επιστήμης της Γαστρονομίας» για άμεση γνωριμία με τα Προϊόντα του Τόπου μας, γευσιγνωσία και ενημέρωση για την γηγενή ποικιλία της Αμπέλου: «Μοσχάτο Σπίνας».
Πέμπτη 15.3.2012 στις 3.00 το μεσημέρι
To «Πανεπιστήμιο της Επιστήμης της Γαστρονομίας» είναι το πρώτο παγκοσμίως Ανώτατο Ίδρυμα Παιδείας που αντικείμενό του έχει την «τροφή» και τη «γεύση». Βρίσκεται στην μικρή πόλη Bra στο Πεδεμόντιο της βόρειας Ιταλίας, κοντά στο Τορίνο και το Μιλάνο. Η εκπαιδευτική επίσκεψη των φοιτητών του «Πανεπιστημίου της Επιστήμης της Γαστρονομίας» στην Κρήτη οργανώνεται σε συνεργασία με το «Ινστιτούτο Θεολογίας & Οικολογίας» της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης υπό την εποπτεία του Δρος Λουκά Ανδριανού.
Ξενάγηση στην έκθεση «Τα Εξαιρετικά Προϊόντα του Τόπου μας» και σύντομες εισηγήσεις θα δοθούν από τον Καλλιτεχνικό Επιμελητή του «Ελαιουργείου» κ. Ιωάννη Αρχοντάκη, τη Διατροφολόγο & Διαιτολόγο κα Γεωργία Πετράκη, τον Οινοχόο κ. Afshin Molavi, τον Γεωπόνο & Βιοκαλλιεργητή κ. Μανόλη Ψυλλάκη, την Εικαστικό & Ψυχίατρο κα Γεωργία Ντουκάκη και τον Εικαστικό κ. Νίκο Ντουκάκη. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία των προϊόντων και θα γίνει ιδιαίτερη μνεία στην πολύτιμη και γηγενή ποικιλία της Αμπέλου: «Μοσχάτο Σπίνας» με ταυτόχρονη γευσιγνωσία των Οίνων που έχουν δημιουργηθεί είτε μονάχα από την συγκεκριμένη ποικιλία, είτε από οινοποίησή της μαζί με άλλες ποικιλίες. Οι Οίνοι που θα δοκιμαστούν είναι ευγενική προσφορά της κας Ελευθερίας Καστάνη που πραγματοποιεί παραδοσιακή οινοποίηση από τους καρπούς του μοναδικού και τελευταίου αμπελιού που καλλιεργείται τώρα πια στο χωριό Σπίνα και των Οινοποιείων της Κρήτης: Δασκαλάκη, Μιχαλάκη, Μπουτάρη, Στραταριδάκη και Συνεταιρισμού Μάζας.
Η ποικιλία «Μοσχάτο Σπίνας» διαμορφώθηκε και ευδοκίμησε διαμέσου των αιώνων μέσα στο κλειστό οικοσύστημα των ορεινών όγκων που περικλείουν το χωριό Σπίνα του Δήμου Καντάνου-Σελίνου στο κέντρο του Νομού Χανίων. Το «Μοσχάτο Σπίνας» με παραδοσιακή οινοποίηση δίνει ένα χρυσό, ολόγλυκο, γεμάτο μεθυστικά αρώματα κρασί. Η έκταση κάθε αμπελιού είναι πολύ μικρή αλλά στο παρελθόν η Σπίνα είχε μέχρι και 200 καλλιεργήσιμα αμπέλια. Σήμερα τα αμπέλια έχουν αφανιστεί από την εγκατάλειψη και την ερήμωση και τελικά καλλιεργείται μονάχα ΕΝΑ!
Η Εικαστική Έκθεση και η Παρουσίαση των Προϊόντων θα είναι επισκέψιμες στο «Ελαιουργείον – Εργοστάσιο Τέχνης» κάθε Κυριακή από 11:00 το πρωί έως 21:00 το βράδυ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.