ΤΟΠΙΚΑ

Ελαιόλαδο: Δυσοίωνες οι πρώτες εκτιμήσεις για την τιμή του – Μέχρι 40% κάτω του χρόνου

Ο καιρός ρίχνει τις τιμές! – Εκτιμήσεις για “βουτιά” του κρητικού ελαιολάδου από τα 12 στα 7,5 € το κιλό – Το καλό και το κακό σενάριο

Για κατακόρυφη πτώση της τιμής του κρητικού ελαιολάδου, από τα 12 ευρώ που είχε εκτοξευθεί πέρυσι, στα 7,50 ευρώ το κιλό φέτος, κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις.

Η δεδομένη ανομβρία, ο ξηρός χειμώνας που διανύσαμε και το ενδεχόμενο ότι αν υπάρξουν βροχοπτώσεις μπορεί να σωθεί η χρονιά, ενώ αν δεν υπάρξουν θα συνεχίσουμε να λέμε το “λάδι λαδάκι”, κρατούν σε… αναμμένα κάρβουνα τους παραγωγούς, με το ερώτημα που τους ταλανίζει να μην είναι άλλο από το κατά πόσο θα μπορέσουν τα ελαιόδεντρα να κρατήσουν μέχρι τέλους τον καρπό, ώστε η παραγωγή να εξελιχθεί ομαλά.

Προς το παρόν υπάρχει μια καλή εικόνα για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, μιας και η ανθοκομία είναι πλούσια. Για να μπορούμε όμως να μιλάμε για βεντέμα, μένει να δούμε πώς θα κινηθεί το καλοκαίρι, καθώς τα σενάρια μιλούν για σημαντικά φαινόμενα λειψυδρίας – έλλειψη βροχοπτώσεων – και για ένα ζεστό και μακρύ καλοκαίρι. Θέματα που αποτελούν καθημερινό βραχνά των παραγωγών αναφορικά με το πώς μπορούν να επηρεάσουν την καλή εικόνα που διαφαίνεται σε εθνικό επίπεδο στην ελαιοπαραγωγή. Από την άλλη, μέγα κίνδυνο αποτελεί ο δάκος και όλοι εκείνοι οι μύκητες που απειλούν τους ελαιώνες.

Αναφορικά, πάντως, με την τιμή του ελαιολάδου, καθοριστικό ρόλο θα παίξει η παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία, με τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης αλλά και όλης της χώρας προς το παρόν να στρέφει το βλέμμα στην πορεία των ακραίων καιρικών φαινομένων που περιμένουμε την Παρασκευή, σημειώνοντας με νόημα πως «το μέλλον της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου εξαρτάται κυρίως από τον καιρό».

Στα 7,5 ευρώ το κιλό φαίνεται να κυμαίνονται οι προτεινόμενες τιμές χονδρικής και στα Χανιά, με τον αγροτικό κόσμο να προβληματίζεται και στη δυτική Κρήτη. Οι παραγωγοί τηρούν στάση αναμονής χωρίς να προβαίνουν σε σημαντικές πράξεις, ενώ αρκετά σημαντικός θεωρείται ο Μάιος, οπότε και αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της νέας παραγωγής, αλλά και μία εικόνα ως προς τον τουρισμό και την απήχηση που θα έχει στην αγορά του προϊόντος.

«Η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει μια πλούσια ανθοφορία, όμως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι είχαμε έναν από τους πιο θερμούς χειμώνες», είπε σχετικά ο πρόεδρος του Εθνικού Διοικητικού Συμβουλίου Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, Μύρων Χιλετζάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «με το ξηροθερμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, η ελιά για να μπορέσει να κρατήσει τον καρπό θα πρέπει να δώσει μεγάλο αγώνα».

Για κατακόρυφη πτώση της τιμής του κρητικού ελαιολάδου, από τα 12 ευρώ που είχε εκτοξευθεί πέρυσι, στα 7,50 ευρώ το κιλό φέτος, κάνουν λόγο οι πρώτες εκτιμήσεις

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Χιλετζάκης, ο αρδευόμενος ελαιώνας της Ελλάδας υπολογίζεται σε ένα 15%, ενώ το υπόλοιπο 85% είναι ξηρικός ελαιώνας, με τον ίδιο να επισημαίνει πως «ο Ισπανός και ο Ιταλός καθορίζουν την τιμή και όχι ο Έλληνας. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια πλούσια ανθοφορία στην Ισπανία, για τον λόγο αυτό και έχουν “παγώσει” οι εμπορικές πράξεις. Πάντως, η τιμή του ελαιολάδου δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τα 7,5 ευρώ το κιλό», συνεπώς περιμένουμε να δούμε πώς θα πάει το δέσιμο της ελιάς, για να κρίνουμε πώς θα εξελιχθεί η παραγωγή και κατ’ επέκταση και η τιμή. 

Ως προς τις εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα, πάντως, υπάρχουν δύο σενάρια: Το πρώτο μιλά για μια απότομη υποχώρηση τιμών, με την εκτίμηση μιας καλής ερχόμενης σεζόν στα τέλη του Μάη. Και το δεύτερο που αναμένει άνοδο των τιμών, βασιζόμενο στο ότι τα αποθέματα είναι λίγα. Σενάριο που βασίζεται, επίσης, στις ανακοινώσεις σχετικά με τις επιδόσεις των πωλήσεων στην Ισπανία, αλλά και στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, η αγορά της οποίας θα τραβήξει κάποια λάδια στις χώρες της Μεσογείου.

Ικανοποίηση για τις πληρωμές 

Αναφορικά με την πληρωμή των επιδοτήσεων, σε γενικότερα πλαίσια κρίθηκε ότι ήταν μια καλή πληρωμή, που άφησε όλους τους παραγωγούς ικανοποιημένους.

Μόνο η πληρωμή για τα ΑΦΜ που ήταν σε έλεγχο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Διοικητικού Συμβουλίου Μικρών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, Μύρων Χιλετζάκης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργού, μέχρι τέλος Ιουνίου η πληρωμή θα έχει καταβληθεί, όπως ορίζει και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός άλλωστε.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Χιλετζάκης, «το πρόβλημα εντοπίζεται στα “κίτρινα” αγροτεμάχια, αποτέλεσμα του πρώτου τηλεσκοπικού ελέγχου που έγινε τον Οκτώβριο. Όσοι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί μπορούν να έρθουν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, προκειμένου να κάνουμε τις διορθωτικές και να προχωρήσει η πληρωμή τους», σημειώνοντας επίσης και τις αστοχίες του συστήματος σε διάφορες περιπτώσεις, οι οποίες πρέπει να αλλάξουν, ενώ σε σχέση με τις πληρωμές των επιδοτήσεων τόνισε πως «δόθηκαν περισσότερα χρήματα στο σύνολο απ’ όσα αρχικά περιμέναμε. Δικαιώθηκαν και άνθρωποι που ήταν σε “ομηρία”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιλετζάκης.

“Καμπανάκι” για τον πυρηνοτρήτη  – Νέα γεωργική προειδοποίηση από το ΥΠΑΑΤ 

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε νέα γεωργική προειδοποίηση για τις ασθένειες της ελιάς και για τα μέτρα προστασίας. Το νέο δελτίο από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου αναφέρεται στις ασθένειες από πυρηνοτρήτη.

Όπως σημειώνεται, στις περισσότερες περιοχές και κυρίως τις παραθαλάσσιες η ανθοφορία έχει αρχίσει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό, ανάλογα με το υψόμετρο. Επίσης, η ανθοφορία φέτος είναι γενικά πολύ πλούσια και μέχρι τώρα οι καιρικές συνθήκες υπήρξαν και συνεχίζουν να είναι ευνοϊκές σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο στάδιο της παραγωγής. 

Παρά την ιδιαίτερα πλούσια ανθοφορία, οι μέχρι τώρα συλλήψεις ακμαίων του πυρηνοτρήτη στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων είναι ιδιαίτερα χαμηλές και σε αρκετές περιοχές σχεδόν μηδενικές. Συνεπώς και σε συνέχεια των όσων αναφέρθηκαν στο προηγούμενο δελτίο 3/16.04.24 δε συνιστάται καμία επέμβαση εναντίον του πυρηνοτρήτη σε αυτή τη γενιά. Μία τέτοια επέμβαση θα ανεβάσει άσκοπα το κόστος παραγωγής και στην περίπτωση που γι’ αυτή χρησιμοποιηθούν πυρεθροειδή εντομοκτόνα, θα προκληθεί μεγάλη ζημιά στην ωφέλιμη εντομοπανίδα (παρασιτοειδή και αρπακτικά έντομα) που παρασιτούν αυτήν την εποχή τους εχθρούς της ελιάς.

neakriti.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εκδήλωση της Νέας Αριστεράς στο ΕΒΕΧ με τις θέσεις του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών

Την Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 7.30μμ, η Νέα Αριστερά υποδέχεται, στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης -…

1 min ago

Την Τρίτη η επίδειξη των Red Arrows της Βρετανικής Royal Air Force στα Χανιά

Με άκρως φαντασμαγορικό και τιμητικό τρόπο ξεκινούν και επίσημα οι φετινές εκδηλώσεις για την 83η…

3 mins ago

9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατασκευαστών Αλουμινίου – Σιδήρου στη Λάρισα με συμμετοχή και Μεταλλοκατασκευαστών από τα Χανιά

Επιτυχώς ολοκληρώθηκε το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατασκευαστών Αλουμινίου – Σιδήρου στη Λάρισα. Το Σωματείο Μεταλλοκατασκευαστών…

5 mins ago

Με συμμετοχή του ΜΑΙΧ στη Μάλτα η 3η Συνάντηση Εταίρων και Φορέων του ευρωπαϊκού έργου DETOCS

Στις 15-16 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Μάλτα η 3η Συνάντηση Εταίρων και Φορέων…

9 mins ago

Κεντρικές Εκδηλώσεις για την 83η Επέτειο της Μάχη της Κρήτης στον Δήμο Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά διοργανώνει, και φέτος σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, κεντρικές και παράλληλες…

13 mins ago

Χανιά: Full Moon Sound Bath τη Πανσέληνο του Μαΐου για τον “Ορίζοντα”

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε σε ένα Sound Bath την πανσέληνο του Μαΐου, στο Metohi…

14 mins ago

This website uses cookies.