Ανησυχία προκαλεί η αύξηση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου και στην Κρήτη, με το ΕΛΚΕΘΕ να δίνει προληπτικές συμβουλές προς τους λουόμενους.
Οι επιστήμονες εξηγούν πως το είδος ψαριού Lagocephalus sceleratus, (κοινώς λαγοκέφαλος), που προέρχεται από την Ερυθρά θάλασσα, έχει εισβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ την τελευταία δεκαετία, έχει εξαπλωθεί στις ελληνικές θάλασσες, έχοντας εγκαταστήσει -μέχρι στιγμής- μεγάλους πληθυσμούς στο Ν. Αιγαίο και την Κρήτη.
Το ΕΛΚΕΘΕ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή πρόσφατο περιστατικό όπου λαγοκέφαλος δάγκωσε λουόμενο. Στην ανακοίνωση αναφέρει τι πρέπει να προσέχουμε όταν έρθουμε σε επαφή με το συγκεκριμένο ψάρι.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το Ελληνικό κέντρο θαλασσίων ερευνών:
«Το είδος ψαριού Lagocephalus sceleratus, (κοινώς λαγοκέφαλος) που προέρχεται από την Ερυθρά θάλασσα έχει εισβάλει στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του καναλιού του Σουέζ την τελευταία δεκαετία, έχει εξαπλωθεί στις Ελληνικές θάλασσες, έχοντας εγκαταστήσει -μέχρι στιγμής- μεγάλους πληθυσμούς στο Ν. Αιγαίο και την Κρήτη.
Το ψάρι αυτό περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (κυρίως εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση βρώσης του από τον άνθρωπο, σε πολλές περιπτώσεις έως και θανατηφόρες, γι’ αυτό και συνιστάται να αποφεύγεται η κατανάλωσή του. Το είδος δεν θεωρούνταν επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλον τρόπο, πλην της κατανάλωσής του από τον άνθρωπο.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του ΕΛΚΕΘΕ μελετάει την εξάπλωση και την βιολογία του είδους από τότε που εμφανίστηκε στις θάλασσές μας και έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές καμπάνιες με δελτία τύπου, ενημέρωση των αρμόδιων αρχών και μέσω των ΜΜΕ για την ενημέρωση των αλιέων και του κοινού. Έχει επίσης επανειλημμένα υποβάλλει ερευνητικές προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς για την μελέτη τρόπων περιορισμού των πληθυσμών του και αντιμετώπισης των αρνητικών του επιπτώσεων στην αλιεία και το περιβάλλον. Δυστυχώς όμως καμία από αυτές τις προτάσεις δεν έχει μέχρι στιγμής χρηματοδοτηθεί.
Είχαμε προειδοποιήσει εδώ και έναν χρόνο ότι η μεγάλη πυκνότητα των πληθυσμών του λαγοκέφαλου, λόγω έλλειψης των θηρευτών του στη Μεσόγειο, μπορεί να οδηγήσει σε τροποποίηση της συμπεριφοράς του είδους. Ένα πρόσφατο γεγονός, ίσως επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τις ανησυχίες μας. Καταγράφηκε με κάμερα και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, δάγκωμα σε δάκτυλο λουόμενου, ο οποίος «έπαιζε» με μεγάλο άτομο λαγοκέφαλου σε νησί των Δωδεκανήσων.
Εφιστούμε την προσοχή στους λουόμενους, να μην πλησιάζουν και να μην προσπαθούν να πιάσουν ή να ταΐσουν λαγοκέφαλους οι οποίοι πλησιάζουν σε ακτές και ιδιαιτέρως στις αρχές του καλοκαιριού οπότε είναι η αναπαραγωγική περίοδος για το είδος στην περιοχή μας. Οι ψαροντουφεκάδες να έχουν τα ψάρια τους δεμένα στη σημαδούρα τους και όχι κοντά στο σώμα τους. Επίσης, ζητούμε από τις αρμόδιες αρχές να εκδώσουν αφίσες, φυλλάδια με οδηγίες και σε ξένες γλώσσες, για την ενημέρωση των λουομένων, ερασιτεχνών ψαράδων, τουριστών, ειδικά στις περιοχές των νοτίων Δωδεκαννήσων και της Κρήτης.»
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
Χειροπέδες σε 19 άτομα, μεταξύ των οποίων και σε τέσσερις αστυνομικούς, πέρασαν οι «Αδιάφθοροι» της Ελληνικής…
Ανακοινώθηκαν τα τραγούδια για τον εθνικό τελικό της Eurovision 2025 και ανάμεσά τους είναι και της Evangelia.…
Συνολικά έξι εταιρείες κατέθεσαν προσφορές για την κατασκευή του νέου επιβατικού λιμανιού στη Σούδα Χανίων.…
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Βαμβακόπουλο Χανίων ο «Δρόμος…
This website uses cookies.