Όχι «επί της αρχής» λέει η Ελλάδα στην πρόταση για υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση, που κατέθεσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στον απόηχο του ενεργειακού πολέμου με τη Ρωσία.
Για το ζήτημα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, για σημειώσει ότι «η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% της κατανάλωσης του φυσικού αερίου. «Έχουμε καταθέσει προτάσεις και για τις τιμές και για την προμήθεια φυσικού αερίου και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση αυτή μπορεί να δώσει λύσεις».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο κυλιόμενων διακοπών ρεύματος, υποστηρίζοντας ότι «κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην πάμε στην εφαρμογή αυτών των συστάσεων. Στόχος να μην υπάρξει διατάραξη όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα».
Σημειώνεται, πάντως, όπως έγινε γνωστό από χθες ότι η ΡΑΕ έχει εκπονήσει το δικό της σχέδιο ενεργειακής έκτακτης ανάγκης, το οποίο, στο ακραίο σενάριο περιλαμβάνει περικοπές.
Ειδικότερα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν αν η παραγωγή και οι εισαγωγές δεν επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης είναι:
Στις περιπτώσεις περιορισμένων εισαγωγών φυσικού αερίου και επομένως προβλημάτων στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, προβλέπονται επιπλέον τα παρακάτω μέτρα:
Σκληρός τόνος από την Ισπανία
Η Ισπανία απορρίπτει την πρόταση των Βρυξελλών για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%: «Σε αντίθεση με άλλες χώρες, εμείς οι Ισπανοί δεν έχουμε ζήσει πέρα από τις δυνατότητές μας από ενεργειακή άποψη».
«Δεν μπορούμε να σκεφτούμε μια πιο δυσανάλογη θυσία για την οποία δεν μας ζήτησαν καν τη γνώμη μας», είπε η τρίτη αντιπρόεδρος και υπουργός για την Οικολογική Μετάβαση, Τερέσα Ριμπέρα, σε μια σχεδόν μονοθεματική συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλυψε το σχέδιο που η ισπανική κυβέρνηση δεν θεωρεί «ούτε το πιο αποτελεσματικό, ούτε το πιο δίκαιο». Ό,τι κι αν συμβεί, είπε η υπουργός, «οι ισπανικές οικογένειες δεν πρόκειται να υποστούν διακοπές φυσικού αερίου ή ρεύματος στα σπίτια τους».
Ο υπεύθυνος για την Ενέργεια της Κυβέρνησης επέλεξε την «εξοικονόμηση και αποδοτικότητα» στην κατανάλωση φυσικού αερίου, αλλά διαβεβαίωσε ότι η εκτελεστική εξουσία δεν εξετάζει τον περιορισμό του «κάθε τύπο καταναλωτή».
Η Ισπανία, ανέφερε, υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες και θα δείξει αλληλεγγύη με την υπόλοιπη Ένωση, «αλλά όχι εις βάρος των εγχώριων και βιομηχανικών καταναλωτών», οι οποίοι πληρώνουν «πολύ υψηλό λογαριασμό εδώ και πολύ καιρό» και οι οποίοι «δεν αξίζουν περιορισμούς και κανένα δελτίο». «Η Ισπανία είναι μια χώρα αφοσιωμένη στην αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσφέρουμε αλληλεγγύη, η οποία πιθανώς συνδέεται περισσότερο με την ικανότητα χρήσης των υποδομών μας για την υποστήριξη των κρατών μελών που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο».
Οι δηλώσεις της Ριμπέρα, σε έναν ασυνήθιστα σκληρό τόνο στην πρόταση των Βρυξελλών, έρχονται ώρες αφότου κοινοτικοί αξιωματούχοι πρότειναν την οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ενόψει των απειλών του Πούτιν, χωρίς διάκριση ανά χώρα.
Η σκληρότητα στο ύφος, όπως επισημαίνει η ισπανική El Pais, έρχεται επίσης σε αντίθεση με τη γενικά καλή ατμόσφαιρα με τις ευρωπαϊκές αρχές, ειδικά αφού έδωσαν το πράσινο φως —μετά από πολλά μπρος-πίσω— στη λεγόμενη ιβηρική εξαίρεση, τον μηχανισμό που κατέστησε δυνατό τον καθορισμό ανώτατου ορίου σχετικά με την τιμή του φυσικού αερίου και έχει επιτρέψει μείωση περίπου κατά 20% στον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά που έχουν κυμαινόμενο συντελεστή.
Εντελώς αντίθετη η Πορτογαλία
Η Πορτογαλία και αυτή από τη μεριά της είναι “εντελώς αντίθετη” στην πρόταση της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο, επειδή κάτι τέτοιο θα παρεμπόδιζε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου, την ώρα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραία ξηρασία, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Joao Galamba, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο Galamba δήλωσε στην εφημερίδα Expresso ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν αντιμετωπίζει τις ειδικές ανάγκες υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες λόγω της τρέχουσας ξηρασίας αναγκάστηκαν να παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια μέσω σταθμών φυσικού αερίου.
Είπε ακόμη ότι η πρόταση είναι “μη βιώσιμη”, επειδή η υλοποίησή της θα οδηγούσε σε διακοπές ρεύματος.
«Η Πορτογαλία είναι απολύτως αντίθετη με την πρόταση της Κομισιόν, διότι δεν λαμβάνει υπόψη τις διαφορές μεταξύ των χωρών. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για την Πορτογαλία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στα τέλη Ιουνίου, πριν από το πρόσφατο κύμα καύσωνα, η ηπειρωτική Πορτογαλία είχε ήδη το 96% της επικράτειάς της σε σοβαρή ή ακραία ξηρασία, σύμφωνα με το εθνικό μετρολογικό ινστιτούτο IPMA, και τα φράγματα σημείωσαν μεγάλη πτώση στην αποθήκευση νερού, γεγονός που βλάπτει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σοκ προκάλεσε το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στο χωριό Μαργαρίτες του…
Ο πρώην υπουργός άμυνας του κόμματος των Εργατικών, Ivor Caplin συνελήφθη το Σάββατο 11 Ιανουαρίου αφού…
Η παραλία της Νέας Χώρας γέμισε ζωή την Κυριακή, κατά την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης…
Ένας 24χρονος συνελήφθη τα ξημερώματα του Σαββάτου σε περιοχή του Δήμου Ανωγείων, όταν κατά τη…
Την έντονη αντίδρασή της εκφράζει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης σχετικά με την απαγορευτική διάταξη…
Πολλές συζητήσεις αλλά και εκ νέου αντιπαράθεση με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προκαλέσει το βιβλίο του…
This website uses cookies.