Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος της «Ελληνικής Λύσης» προς τον Υπουργό Οικονομικων και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα την «υπό κατάρρευση κατάσταση της χανιώτικης κτηνοτροφίας, λόγω προβλημάτων με τις φετινές επιδοτήσεις και τους δασικούς χάρτες».
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της τοπικής κοινωνίας των Χανίων, ανάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, λόγω των πολλαπλών προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι και αφορούν τις φετινές επιδοτήσεις και τους δασικούς χάρτες.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, εξαιτίας μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε τελευταία στιγμή, πολλοί εξ αυτών «κόπηκαν» από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ με αποτέλεσμα να πρέπει να καταθέσουν ενστάσεις στα τέλη του χρόνου, με την πληρωμή τους να είναι αβέβαιη αν πότε θα γίνει κι εφόσον βέβαια δικαιωθούν. Αυτό φυσικά ήρθε να προστεθεί σαν «κερασάκι στην τούρτα» στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και ειδικά η κτηνοτροφία, λόγω της αύξησης του κόστους, στις μεταφορές, στην ενέργεια, στις ζωοτροφές, σε συνδυασμό με τις σχετικά χαμηλές τιμές σε κρέας και γάλα.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των δασικών χαρτών, οι παραγωγοί αναφέρουν ότι υπάρχουν σε εξέλιξη νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες ενδεχομένως να λύσουν αρκετά από τα προβλήματα με σκοπό να καλυφθούν οι ιδιοκτήτες πρώην δασικών εκτάσεων. Εκτάσεις οι οποίες εδώ και δεκαετίες εκχερσώθηκαν για λόγους που συνδέονται με την ελληνική οικονομία, όπως η επισιτιστική επάρκεια.
Όμως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το αν η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους πραγματικούς ιδιοκτήτες να κατοχυρώσουν την ιδιοκτησία τους, καθώς το κοστολόγιο για να διεκδικήσουν ένα αγροτεμάχιο που φαίνεται δασικό είναι τεράστιο. Από την άλλη, αγροτεμάχια βγαίνουν εκτός επιλεξιμότητας, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες τους να χάνουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αυτούς. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ιδίων, η κρητική κτηνοτροφία βρίσκεται υπό κατάρρευση.
Το γάλα, όπως λένε, είναι ήδη στη μείωση του 35-40%. Υπάρχουν ακόμη κτηνοτρόφοι που δεν έχουν κατεβάσει από τα θερινά βοσκοτόπια τα πρόβατα, επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα να ταϊστούν. Υπάρχει θέμα επιβίωσης των παραγωγών, αφού από τη μια υπάρχει το υψηλό κόστος παραγωγής και από την άλλη έχουν τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και τα βοσκοτόπια, καθώς αυτά συνδέονται με τις επιδοτήσεις.
Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, απαιτείται μια πολιτική από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιτρέπει στην κτηνοτροφία να εξακολουθήσει να ασκείται, γιατί αυτήν την στιγμή η κτηνοτροφία, ειδικά στην Κρήτη, είναι μια μη βιώσιμη δραστηριότητα χωρίς τις επιδοτήσεις. Η Πολιτεία οφείλει να δώσει λύσεις στα προβλήματα αυτά, να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και να καταστήσει τη χώρα επαρκή σε αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Ο ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Ουδείς σε ολόκληρη την Κρήτη πρόβαλλε όπως έπρεπε την είδηση των τελευταίων ημερών. Σε μία…
Είναι ρωμαϊκός χαιρετισμός είπαν κάποιοι, όπως κάποιοι εδώ στην Ελλάδα έλεγαν ότι τα ναζιστικά σύμβολα…
Με μια ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσος ενημέρωσε τους πολίτες ότι από σήμερα,…
Με μια ανάρτησή του στο facebook ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσος ενημέρωσε τους πολίτες ότι από σήμερα,…
Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη πραγματοποίησε σήμερα στο γραφείο του ο…
Όταν τα πόδια κτυπούνε το κεφάλι... Ο Ζελένσκι σα μέγας ηγέτης μιλά εις το όνομα…
This website uses cookies.