Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 μίλησε ο ιατροδικαστής της οικογένειας της άτυχης γυναίκας από τη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες αφότου έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δημήτριο Γαλεντέρη, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι ο θάνατος δεν σχετίζεται με θρόμβωση από το εμβόλιο, ωστόσο περισσότερο «φως» στα αίτια θανάτου θα ρίξουν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών και των τοξικολογικών εξετάσεων.
«Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι δεν σχετίζεται με θρόμβωση, όχι με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. Το αν σχετίζεται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς το μηχανισμό θανάτου. Εκείνο που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι δεν σχετίζεται με θρόμβωση. Η θρόμβωση που αναφέρεται στη βιβλιογραφία ως μία αντίδραση αυτοάνοσου χαρακτήρα», είπε αρχικά ο κ. Γαλεντέρης.
«Δεν υπήρξε κάποιο εύρημα οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου. Το μοναδικό εύρημα, το οποίο βρήκαμε ήταν ένα παλαιό έμφραγμα πολύ μικρής έκτασης στο πίσω τοίχωμα της αριστεράς κοιλίας της καρδιάς, αρά ήταν εξαιρετικά μικρής έκτασης. Δεν είχαμε κάποιο οξύ εύρημα, κάποιο νέο εύρημα εμφράγματος. Αν υπήρξε κάποια ισχαιμία του μυοκαρδίου θα αποδειχθεί στις ιστοπαθολογικές είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο», προσέθεσε.
«Η μακροσκοπική φάση έχει τελειώσει. Σχετικά με τη μακροσκοπική φάση επαναλαμβάνω δεν σχετίζεται με θρομβώσεις. Δεν υπάρχει σαφής αιτία θανάτου αυτή τη στιγμή. Για να καταλήξουμε σε μηχανισμό θανάτου και τελικά τι προκάλεσε το θάνατο στην άτυχη 44χρονο, θα πρέπει να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών και των τοξικολογικών. Τότε θα μπορέσουμε να συνδυάσουμε όλα τα ευρήματα και να καταλήξουμε στην αιτία θανάτου, τότε θα γίνει αυτή η σύγκριση. Δηλαδή θα έχουμε την αιτία θανάτου και τι γίνεται με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του AstraZeneca. Υπάρχει κάτι τέτοιο και ήταν θανατηφόρο. Τότε αν αυτά τα δύο συμπίπτουν μεταξύ τους, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι το εμβόλιο δεν σχετίζεται μόνο χρονικά αλλά και αιτιολογικά», είπε ακόμα ο Ιατροδικαστής της οικογένειες.
Στο ερώτημα πότε αναμένονται τα τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών και των τοξικολογικών εξετάσεων, ο κ. Γαλεντέρης απάντησε: «Σε έναν κοινό παθολογικό θάνατο δεν έχει επείγουσα μορφή όπως τώρα που είναι σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί είναι γύρω στο τρίμηνο. Θεωρώ ότι η Δημόσια Ιατροδικαστική Υπηρεσία θα υποχωρήσει την εξέταση αυτών των ιστοτεμαχίων πολύ πιο γρήγορα».
Τέλος ο κ. Γαλεντέρης απάντησε στο ερώτημα αν έχει αλλά περιστατικά παρενεργειών από το εμβόλιο της AstraZeneca, εκτός από τις θρομβώσεις. «Υπάρχουν αναφορές από τους πολίτες ή από τους γιατρούς που κάνουν τους εμβολιασμούς στην Αγγλία από 1η Ιανουαρίου μέχρι 21 Απριλίου, εκεί καταγράφεται οποιοδήποτε συμβάν σχετίζεται με τον εμβολιασμό με το AstraZeneca, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί ν’ αποδειχθεί παθοφυσιολογικά, δηλαδή ν’ αποδείξουμε ότι το ένα συνδέεται με το άλλο. Συνεπώς είναι απλές αναφορές πολιτών και γιατρών».