Η ανακοίνωση της κυκλοφορίας του γέμισε τους κατοίκους όλου του πλανήτη ελπίδα. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι ήταν η αρχή του τέλους για τη φονική πανδημία. Τώρα λοιπόν που αποδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα του κατά των μεταλλάξεων του κορωνοϊού η απογοήτευση είναι μεγάλη.
Πρόκειται για το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αφορμή για τον παραπάνω προβληματισμό είναι η διαπίστωση ότι έχει μόλις 10% αποτελεσματικότητα κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους του κορωνοϊού. Μιας μετάλλαξης που έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον τριάντα κράτη.
Μελέτη του πανεπιστημίου της Ουιτγουότερσραντ στη Νότια Αφρική, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Medicine», διαπίστωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της μετάλλαξης δεν ξεπερνά το 10% όσον αφορά την αποτροπή εμφάνισης ήπιων και μέτριων συμπτωμάτων COVID-19.
Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι είναι αποτελεσματικότερο στην πρόληψη των πολύ βαριών συμπτωμάτων της νόσου.
Οπως επισημαίνει ο καθηγητής Σαμπίρ Μαχντί, που συντόνισε το ερευνητικό έργο, η μελέτη ήταν περιορισμένη, αλλά ο ίδιος εκτιμά ότι η συμμετοχή περισσότερων εθελοντών δεν θα άλλαζε ουσιαστικά το συμπέρασμα.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η Καθημερινή, οι επιστήμονες από τη Νότια Αφρική διαπίστωσαν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι εξαιρετικά επιθετικό και απειλητικό αφού έχει την ικανότητα να μολύνει και άτομα που έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό και διαθέτουν φυσική ανοσία στα παλαιότερα στελέχη του.
Αντιδρώντας άμεσα στα νέα επιστημονικά δεδομένα η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τους εμβολιασμούς με το βρετανικό εμβόλιο σε στάδια, ώστε να αξιολογείται ενδιαμέσως η αποτελεσματικότητά του στην αποτροπή των βαρύτερων συμπτωμάτων κορωνοϊού.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, παρότι χθες εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για το εμβόλιο της AstraZeneca, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο καθυστέρησης της άρσης των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας των προβλημάτων που γεννά η εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών.
Την ίδια ώρα, μία άλλη έρευνα του πανεπιστημίου του Τέξας υπέδειξε ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στον αντίποδα του βρετανικού εμβολίου, προσφέρει ικανοποιητική προστασία τόσο έναντι του νοτιοαφρικανικού όσο και παλαιότερων στελεχών του κορωνοϊού.
Σε τελική συμφωνία για τους όρους της νέας σύμβασης, που αφορά 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου τους κατά της COVID-19, κατέληξαν χθες οι Pfizer/BioNTech με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Επιτροπής στο Reuters.