Στη λατινική Νότιο Αμερική, ζεί και βασιλεύει το Ελληνικό Πνεύμα!
Στην Ουρουγουάη υπάρχουν χιλιάδες Ουρουγουανοί οι οποίοι ομιλούν…άπταιστα Ελληνικά και πολλοί απο αυτούς…Αρχαία Ελληνικά.
Στην Ουρουγουάη συμβαίνει το παράδοξο φαινόμενο να υπάρχουν πάνω από 3.000 Έλληνες μετανάστες αλλά και διπλάσιος αριθμός Ουρουγουανών που μιλούν ελληνικά.
Σε αυτή τη μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής οι πολίτες της δεν είναι απλά φιλέλληνες, είναι ελληνολάτρες.
Αγαλμα του Προμηθέα στην παλτεία Avenida Independencia του Μοντεβιδέο
Σε πρόσφατη έρευνα της Eurostat το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων Ουρουγουανών απάντησε ότι πολιτιστικά ταυτίζονται με την Ευρώπη και στην δεύτερη ερώτηση για το ποιά χώρα από την Ευρώπη έρχεται πρώτη στο μυαλό τους, η πλειοψηφία απάντησε:
Η εκπαίδευση στην Ουρουγουάη είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο και από μικρά παιδιά μαθαίνουν για την Ελλάδα.
Ένα δημόσιο σχολείο στην Ουρουγουάη ονομάζεται Grecia (Ελλάδα).
Οι μαθητές είναι όλοι τους παιδιά Ουρουγουανών.
Το ίδιο και οι δάσκαλοί τους.
Όμως κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου γιορτάζουν σαν Έλληνες.
Τραγούδια, θεατρικά, ποιήματα.
Να ακούς από αυτά τα μικρά παιδιά τον εθνικό μας ύμνο.
Μέσα στην πρωτεύουσα της Ουρουγουάης υπάρχουν 23 δρόμοι με Έλληνες αρχαίους φιλοσόφους ενώ υπάρχει η πλατεία της Αθήνας και η πλατεία της Ελλάδος.
Εξω από τη Εθνική Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο, ένα κτήριο βασισμένο σε Δωρικό ρυθμό έχει από έξω, δίπλα στην είσοδο, το άγαλμα του Σωκράτη.
Ο κεντρικότερος δρόμος της παλιάς πόλης κάτω από το λόφο ονομάζεται Grecia.
Ενα από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτήρια στο κέντρο της πόλης στην πρόσοψή του γράφει: Αθηναίος.
Σε όλα τα βιβλιοπωλεία θα βρεις βιβλία ελλήνων συγγραφέων και ποιητών.
Ακόμη και στα πολύ μικρά.
Η Ουρουγουάη είναι μια απο τις μικρότερες χώρες της Νότιας Αμερικής.
Ειναι λίγο μεγαλύτερη σε έκταση από την Ελλάδα έχει πληθυσμό περίπου 3.500.000 και βρίσκεται ανάμεσα στην Αργεντινή και την Βραζιλία.
Λόγω του μικρού της μεγέθους δεν έχει την οικονομική η πολιτική δύναμη των γειτόνων της σε διεθνές επίπεδο.
Όταν όμως συγκρίνει κανείς στοιχεία που έχουν πραγματικές επιπτώσεις στην ζωή των πολιτών παρατηρεί οτι ξεπερνάει τις υπόλοιπες χώρες της Νότιας Αμερικής.
Μερικά από αυτά είναι η ισότητα, οικονομική και μεταξύ φύλων, τα χαμηλά ποσοστά φτώχειας και διαφθοράς, η μεγάλη εμπιστοσύνη στους θεσμούς· και τα υψηλά ποσοστά αλφαβητισμού.
Η ισότητα, η δημοκρατική παράδοση, η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών-Κράτους και το ασφαλές τραπεζικό της σύστημα, της έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό Ελβετία της Αμερικής.
Ο José Mujica
Ενώ οι γειτονικές χώρες κυβερνήθηκαν για μεγάλο μέρος του 20ου αιώνα απο στρατιωτικά καθεστώτα, το δημοκρατικό πολίτευμα στην Ουρουγουάη καταλύθηκε μονάχα μια φορά το 1973. Η δικτατορία κράτησε έως το 1985. Πολλοί απο όσους αντιστάθηκαν σε αυτήν είναι σήμερα μέλη του κόμματος Frente Amplio που βρίσκεται στην κυβέρνηση.
Ανάμεσα τους ήταν και ο πρώην Πρόεδρος της Ουρουγουάης José Mujica που εκείνη την περίοδο ήταν μέλος των Tupamaros, μια οργάνωση αντάρτικου πόλεως που δραστηριοποιήθηκε τη δεκατία του ’60 και του ‘70 κατά της αυταρχικής κυβέρνησης Pacheco*. Ο Mujica έμεινε στη φυλακή από τις αρχές της δεκατίας του ’70 έως το 1985. Στη συνέχεια υιοθέτησε πιο πραγματιστικές θέσεις και το 2005 έγινε υπουργός Γεωργίας. Το 2010 εκλέχθηκε Πρόεδρος της χώρας.
Είναι δημοφιλής για τον λιτό τρόπο ζωής και τον απλό του λόγο. Αρνήθηκε να μετακομίσει στο Προεδρικό Μέγαρο και να χρησιμοποιήσει το προσωπικό που δούλευε εκεί. Mένει ακόμα σε ένα ταπεινό αγρόκτημα στην περιφέρεια του Μοντεβιδέο. Οδηγεί ακόμα ένα παλιό σκαραβαίο. Ήταν ο πιο φτωχός πρόεδρος Κρατους αφού χαρίζει το 90% του μισθού του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μιλάει απλά σε όλους, ακόμα και σε άλλους αρχηγούς Κρατών όπως έκανε στην τελευταία Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είναι άθεος.
Ο τότε πρόεδρος της Ουρουγουάης Jose Mujica ήταν από τους ελάχιστους παγκοσμίους που μίλησε ευθαρσώς υπέρ της Ελλάδας σε σχέση με τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν.
Είχε πει, σχετικά με τη “Συμφωνία” ότι η Ευρώπη παραμένει “αποικιοκρατική”.
“Αυτό που είδαμε να συμβαίνει στην Ελλάδα είναι μία βαρβαρότητα. Είναι σα η Ευρώπη να εγκαθιδρύει ένα προτεκτοράτο” ενώ σημείωσε ότι οι εξελίξεις “χρησιμεύσουν ως μία υπενθύμιση ότι στον πυρήνα της η Ευρώπη παραμένει αποικιοκρατική”
Σημαντικές αλλαγές
Σε μια ήπειρο που οι λέξεις πολιτική και λαϊκισμός είναι σχεδόν συνώνυμα πολλοί θα μπορούσαν να κατηγορήσουν τον Mujica για κινήσεις εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης. Πιθανότατα θα είχαν δίκιο εάν δεν είχαν γίνει τόσες σημαντικές αλλαγές που έχουν επίδραση όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά ωθούν και άλλα γειτονικά Κράτη προς αυτές. Οι αλλαγές είναι πρωτοφανείς, ειδικά αν ληφθεί υπόψη οτι χώρες του Νότου με πλειοψηφία Καθολικών, όπως η Ουρουγουάη, σπάνια έχουν συνδεθεί με πρωτοποριακές κοινωνικές αλλαγές.
Εκτός απο πολλές μεταρρυθμίσεις προς ώφελος των οικονομικά αδύναμων, η Ουρουγουάη είναι απο το 2012 η μοναδική χώρα στη Νότια Αμερική που δεν απαγορεύει την εκτρωση. Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια που συμβαίνει αυτό δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος κατα τη διάρκεια σχετικής επέμβασης. Επιτρέπονται επίσης ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων και η χρήση μαριχουάνας. Η παραγωγή της ελεγχεται απο το Κράτος και προβλέπεται οτι με τη συγκεκριμένη νομοθεσία θα εξοικονομηθούν πόροι που στη συνέχεια θα διατεθούν για την αντιμετώπιση σημαντικότερων παραβάσεων.
Η επόμενη μεγάλη κίνηση που σχεδιάζει η κυβέρνηση της Ουρουγουάης είναι η δωρεάν διάθεση ενός λιμανιού στη Βολιβία και την Παραγουάη. Η έλλειψη πρόσβασης στη θάλασσα στις παραπάνω χώρες είναι σύμφωνα με τον ΟΗΕ ένας απο τους βασικούς λόγους για το πολύ χαμηλό κατα κεφαλή ΑΕΠ τους αφου δυσκολεύει τη διάθεση των αγαθών που παράγουν. Ακόμα κι αν η Ουρουγουάη δεν έχει άμεσο ώφελος απο αυτή την απόφαση, θα είναι ίσως η σημαντικότερη της προεδρείας Mujica γιατί θα βοήθησει ουσιαστικά την οικονομική ανάπτυξη των δυο χωρών που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Η Ουρουγουάη είναι από τις λίγες χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία, είναι μια χώρα που μας υποστηρίζει σε όλα μας τα θέματα.
Επιπλέον είναι από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος λίγο μετά την επανάσταση του 1821.
Η σημαία της είναι σχεδόν ίδια με την Ελληνική μόνο που αντί για σταυρό έχει έναν χαρούμενο δεκαεξάκτινο ήλιο.
Αν όλα αυτά δεν αρκούν για να σε πείσουν, η Ουρουγουάη έχει και το καλύτερο κρέας στον κόσμο.
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων…
This website uses cookies.