16.8 C
Chania
Tuesday, November 5, 2024

Εμπλεκόμαστε στα ψυχροπολεμικά σχέδια των ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Σε άμεσο κίνδυνοη Άμυνα από τις δοκιμαζόμενες σχέσεις μας με τη Ρωσία λόγω εμπάργκοΆμεση εμπλοκή στην ψυχροπολεμική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει ο εμφύλιος της Ουκρανίας στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έχει και η χώρα, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για την Άμυνά της.

Επίσης, σε ΝΑΤΟϊκή Πτέρυγα Μάχης ή μάλλον “αμερικανική” εξελίσσεται η 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, καθώς ο σχεδιασμός της αμερικανικής Αεροπορίας δείχνει ότι η Κρήτη θα αποτελέσει τον βασικό σταθμό εξόρμησης και παρακολούθησης του ρωσικού Στόλου Ανατολικής Μεσογείου.

Ο κίνδυνος που δημιουργείται είναι πως με αυτό τον τρόπο στοχοποιείται από τους ρώσους, η 115 ΠΜ με ότι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση “θερμής” κρίσης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία…

Εκείνο όμως που θα πρέπει να επισημανθεί, είναι πόσο προσεκτικά θα πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών τυχόν περεταίρω δυσμενείς επιπτώσεις στις σχέσεις με τη Μόσχα. Με δεδομένη την αύξηση αφίξεων των Ρώσων τουριστών, αλλά και τις εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία.

  Τα αμυντικά συστήματα

Οι κυρώσεις που επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της κοινοπραξίας, Almaz-Antey, της στερεί τη δυνατότητα να διαθέσει τα οπλικά συστήματά της στις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, με συστήματα που παράγει η κοινοπραξία, είναι εξοπλισμένα μόνον δύο κράτη μέλη της ΕΕ. Η Ελλάδα (μέλος του ΝΑΤΟ) και η Κύπρος. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα είχε αγοράσει ρωσικό εξοπλισμό αξίας πλέον των πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν δυο πυροβολαρχίες S-300PMU-1, οι οποίες αρχικά προορίζονταν για την Κύπρο. Τελικώς, όμως, επειδή, εξαιτίας των τουρκικών και αμερικανικών αντιδράσεων δεν εγκαταστάθηκαν στη Μεγαλόνησο, αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα. Πέρυσι μάλιστα, η χώρα μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που διαθέτει αυτά τα οπλικά συστήματα, για πρώτη φορά πραγματοποίησε δοκιμές, οι οποίες ήταν άκρως πετυχημένες. Το σύστημα είναι ενταγμένο στο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.

Τώρα όμως το 50% της ελληνικής αεράμυνας κινδυνεύει να βρεθεί εκτός λειτουργίας, κυρίως στην αγορά ανταλλακτικών, αν τηρηθεί τοεμπάργκο που επιβλήθηκε από τους αμερικανούς, στα ρωσικά οπλικά συστήματα.

Ήδη, τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1, που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία εκτός λειτουργίας ελλείψει ανταλλακτικών. Παρατάθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα η λειτουργία με ανταλλακτικά από το Στρατό, ο οποίος είχε FOS, αλλά έτσι, τώρα, κινδυνεύουν και τα  συστήματα του Στρατού να βγουν εκτός…

Τα ανταλλακτικά τελειώνουν και η προγραμματισμένη προμήθεια βλημάτων δεν έγινε. Εκτιμάται πώς αν συνεχιστεί το εμπάργκο στα ρωσικά όπλα είναι ζήτημα να λειτουργούν 10 από τους συνολικά 25 εκτοξευτές των TOR-M1.

Σημαντικό πλήγμα για την ασφάλεια των νησιών και του Έβρου είναι και η έλλειψη ανταλλακτικών για τα OSA-AKM και τα FAGOT (αντιαρματικά), τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν… άσφαιρα. Πρόκειται για παλιά συστήματα και απαιτείται συνεχής ροή ανταλλακτικών, κάτι που δεν προωθείται αυτή τη στιγμή.

Το ίδιο ισχύει και για τα ελαφρά αντιαρματικά-αντιαεροπορικά συστήματα ZU-23-2.

Όσον αφορά στα Kornet, έπρεπε να ξεκινήσουν οι προμήθειες των ανταλλακτικών σε εφαρμογή της FOS, που έχει περάσει από τη Βουλή και προβλέπει και την αναβάθμιση του άλλα και αυτό έχει παγώσει μέχρι… νεοτέρας.

Στα θετικά της ιστορίας, εντάσσεται η προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαβλέποντας τον κίνδυνο για την ελληνική αεράμυνα από το εμπάργκο στα ρωσικά όπλα να έχει προβεί σε ενέργειες για την άρση του εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι τις ΗΠΑ.

Πάντως,  κατάφερε να περάσει από τη Βουλή την προμήθεια δύο εκτοξευτών Kornet με 145 βλήματα για τα έτη 2015-2016 και να τα εντάξει στον προϋπολογισμό. Γι’  αυτή την περίπτωση χρησιμοποιήθηκε το επιχείρημα προς τις ΗΠΑ πώς η αγορά αυτή είναι μακροπρόθεσμη και έως τότε μπορεί να έχουν αρθεί οι περιορισμοί προς τη Ρωσία.

Η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου αντέτεινε επίσης στις ΗΠΑ, όπως έπραξε και στην αρχή, το Μάρτιο, πώς δεν μπορεί να γίνει εμπάργκο σε κρίσιμα οπλικά συστήματα για την άμυνα της χώρας.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει ενδιαφέρον για συνέχιση της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος υπέγραψε με τον έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Αβραμόπουλο, μια νέα συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού υλικού.

Τότε, ο ρώσος υφυπουργός Άμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, εξήγησε ότι με τη νέα συμφωνία εξαλείφονταν τα εμπόδια για την περεταίρω στρατιωτικοτεχνική συνεργασία των δύο χωρών. Τώρα όμως;

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από τις ευρωπαϊκές, κυρώσεις σε βάρος της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας Almaz-Antey είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ.

Τότε, άπαντες οι ειδικοί είχαν επισημάνει πως η Ουάσιγκτον – η οποία φυσικά δεν είναι πελάτης της ρωσικής εταιρίας- θα ασκήσει παντού, και κυρίως στους συμμάχους της, πιέσεις, προκειμένου να παραιτηθούν από τα ρωσικά οπλικά συστήματα…

Συνεκπαίδευση πιλότων με στόχο το ρωσικό  στόλο 15

Από τις 9 Αυγούστου και για δύο εβδομάδες 18 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 «Βlock 50» θα προσγειωθούν στη Μεγαλόνησο και θα ξεκινήσουν συνεκπαίδευση με τα ελληνικά F-16 Block 52 plus και άλλα ελληνικά μαχητικά. Είχε προηγηθεί η μεταστάθμευση των F-15Ε από την Βρετανία.

Τα αμερικανικά μαχητικά προέρχονται από την 480ή Μοίρα της USAFE που εδρεύει στην αεροπορική βάση του Spangdahlem της Γερμανίας.

Τα 18 F-16 Block 50 θα προσγειωθούν στην Κρήτη την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ξεκινήσουν κοινές αποστολές «air-to-air, air-to-ground» και COMAO με τους Έλληνες χειριστές στις 9 Αυγούστου.

Την αμερικανική αποστολή αποτελούν συνολικά περισσότερα από 250 άτομα προσωπικό της Μοίρας, διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως τεχνικοί.

Αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν ότι ο εναέριος χώρος του Αιγαίου και ειδικά το «άνοιγμα» νότια της Κρήτης αποτελεί για τους Αμερικανούς μία πρόκληση για την εξοικείωση στη μάχη πάνω από θάλασσα, όπως άλλωστε και πάνω από έδαφος με την ιδιομορφία της Πελοποννήσου ή και της Στερεάς Ελλάδας, η οποία πιθανόν να «παίξει» στα σενάρια και τις κοινές αποστολές των αμερικανικών με τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

styx.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παλαιστίνια πρεσβευτής διορίζεται για πρώτη φορά στο Δουβλίνο

Το Δουβλίνο ενέκρινε σήμερα για πρώτη φορά τον διορισμό...

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια – Αναλυτικά τι ισχύει

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια θα έχουν οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και...