Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί κι αυτό. Μετά τα όσα συνέβησαν το Καλοκαίρι, το νέο μνημόνιο και τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ στην παράταξη της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας του περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης δύσκολα μπορούσαν να συνυπάρξουν. Ο επικεφαλής Μιχάλης Κριτσωτάκης είχε περάσει πια στη ΛΑΕ και η συνεργασία του με τους κ.Φιλιππή, Αγοραστάκη, Σταθάκη και τον βουλευτή , πλέον, κ.Θραψανιώτη ήταν ανύπαρκτη. Έτσι, με αφορμή μια επιστολή “διαγραφής” του κ.Κριτσωτάκη από τους 4 προκάλεσε ένταση στο συμβούλιο χωρίς όμως να ξεφύγει από τα όρια.

Οι 4 της παράταξης αποφάσισαν να διαγράψουν το Μιχάλη Κριτσωτάκη, όχι όμως επειδή βρίσκεται πλέον με τη Λαϊκή Ενότητα, αλλά με το επιχείρημα ότι “δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του”! Και την κοινοποίησαν στον πρόεδρο κ.Πιτσούλη ο οποίος την ανέγνωσε στο Σώμα με τη λογική ότι είναι ενδοπαραταξιακό ζήτημα. Αναγνώρισαν οι πάντες ότι τίθεται και νομικό ζήτημα για το κατά πόσον μπορούν περιφερειακοί σύμβουλοι να…διαγράφουν τον επικεφαλής τους.

Έτσι κι αλλιώς τα πράγματα δεν εξελίχθησαν ομαλά.Ο  κ.Κριτσωτάκης από την πλευρά του απάντησε, αναφέροντας πως δεν προβλέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο μια τέτοια αποπομπή επισημαίνοντας ότι “αναφέρεται ρητά ότι αντικατάσταση του επικεφαλής γίνεται με δική του παραίτηση ή με το θάνατό του” Και διαμαρτυρήθηκε για την έκφραση “δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του”.

Ο κ.Κριτσωτάκης είπε ότι είναι πολιτικό το θέμα το οποίο δημιουργήθηκε από τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έγινε μνημονιακό κόμμα, ακολουθεί νεφιλελεύθερες πολιτικές.

Ο κ.Φιλιππής δεν θέλησε να ανεβάσει τους τόνους λέγοντας ότι “είναι και αυτοδιοικητικό θέμα, λειτουργίας της παράταξης” επισημαίνοντας ότι πριν φτάσουν στην επιστολή προσπάθησαν να το λύσουν μεταξύ τους.

“Μας είχε πει ότι θα παραιτηθεί, δεν το έκανε. Εχουμε αδυναμία συνεννόησης” τόνισε ο κ.Φιλιππής.

Πιο αυστηρός με τον κ.Κριτσωτάκη ήταν ο κ.Αγοραστάκης που αναρωτήθηκε “πως θέλει να μείνει επικεφαλής σε μια παράταξη που δεν τον θέλει εκείνη;” και επεσήμανε τη δυσλειτουργία της παράταξης με το να παίρνει το λόγο ο κ.Κριτσωτάκης ως επικεφαλής και να μην εκφράζονται οι άλλοι…Επεσήμανε ότι θέλει να κρατήσει τα προνόμια του επικεφαλής της παράταξης χωρίς να συνεργάζεται.

Και το προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα λέγοντας ότι “εμεις του ζητήσαμε να παραιτηθεί από τότε που ήταν βουλευτής, είχε και πολλές απουσίες και έπρεπε να είχε χάσει την έδρα του”

Η φράση αυτή εξόργισε τον κ.Κριτσωτάκη που μίλησε για χοντράδες, παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχει ζήτημα και μπορεί να βρεθεί λύση που να εξυπηρετεί όλους.

Τελικά το θέμα θα παραπεμπφθεί στη νομική υπηρεσία που θα κληθεί να αποφανθεί για το εάν μπορεί η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να “διαγράψει” τον επικεφαλή της παράταξης, τον κ.Κριτσωτάκη.

Να σημειώσουμε πάντως ότι στην παράταξη θα γίνουν κι άλλες αλλαγές αφού θα αποχωρήσει ο βουλευτής κ.Θραψανιώτης και τη θέση του θα πάρει η πρώτη επιλαχούσα στο Λασίθι κ.Μαρία Βάρδα, ενώ θα αποχωρήσει και ο κ.Φιλιππής που πήγε πρόεδρος στον ΟΛΗ. Πρώτος επιλαχών στο Ηράκλειο είναι ο κ.Ηγουμενίδης που έγινε βουλευτής κι ο αμέσως επόμενος ο κ.Μιχάλης Κλάδος που τελικά θα ορκιστεί περιφερειακός σύμβουλος.

Πρόβλημα δεν υπάρχει μόνο για τους 2 από τους 5 συμβούλους, τον Γιώργο Αγοραστάκη από τα Χανιά και τον Γιάννη Σταθάκη από το Ρέθυμνο.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η παράταξη που θα εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο περιφερειακό συμβούλιο θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ψηφίστηκε από τους πολίτες.

cretalive.gr