Εμφυτεύματα κατά της κατάθλιψης δίνουν μόνιμο αποτέλεσμα

H συσκευή εμφυτεύεται στην περιοχή του λαιμού και συνδέεται μέσω καλωδίων με συγκεκριμένα σημεία του εγκεφάλου (Πηγή: St. Jude Medical)
Ουάσινγκτον
Τα μόνιμα ηλεκτρόδια που διεγείρουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου προσφέρουν  ανακούφιση από τη βαριά κατάθλιψη σε μακροπρόθεσμη βάση, επιβεβαιώνει μια νέα, καλύτερα σχεδιασμένη μελέτη. Εξίσου σημαντική βελτίωση εμφάνισαν μάλιστα και οι ασθενείς με διπολική διαταραχή, παλιότερα γνωστή ως μανιοκατάθλιψη.

Η σχετικά νέα μέθοδος της «εν τω βάθει εγκεφαλικής διέγερσης», ή DBS, χρησιμοποιείται ήδη σε ασθενείς με επιληψία ή νόσο του Πάρκινσον και έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην κατάθλιψη και την ψυχαναγκαστική διαταραχή.

Δεδομένου ότι αρκετοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται στα αντικαταθλιπτικά φάρμακα ούτε στην ψυχοθεραπεία, τα αποτελέσματα που έδωσε η DBS στην τελευταία έρευνα «φαίνονται σχεδόν μαγικά», σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του Nature, επισημαίνοντας όμως ότι η επέμβαση στον εγκέφαλο ενέχει κάποιους κινδύνους.

Από τους 12 ασθενείς με μονοπολική ή διπολική κατάθλιψη, στους οποίους χρησιμοποιήθηκαν τα εμφυτεύματα για διάστημα μιας διετίας, μόνο ένας δεν παρουσίασε σημαντική βελτίωση, ενώ στους περισσότερους άλλους εθελοντές τα συμπώματα είχαν εξαφανιστεί εντελώς.

Υπήρχαν όμως ακόμα πέντε ασθενείς που υποβλήθηκαν στην επέμβαση, αλλά αργότερα χρειάστηκε να τους αφαιρεθούν τα εμφυτεύματα.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο Archives of General Psychiatry.

Εκατοντάδες ακόμα ασθενείς συμμετέχουν στη Φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών που διεξάγουν σε Ευρώπη και Αμερική δύο κατασκευαστές των εμφυτεύσιμων συσκευών.

Τα ηλεκτρόδια διεγείρουν μονίμως περιοχές του εγκεφάλου όπως το παροσφρητικό προσαγώγιο και ο επικλινής πυρήνας -τμήματα ενός νευρικού κυκλώματος που πιστεύεται ότι συνδέεται με την κατάθλιψη.

Σύγκριση με placebo
Μελέτες για την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της DBS είχαν δημοσιευτεί και στο παρελθόν, ωστόσο η νέα έρευνα είναι η πρώτη που συνέκρινε την αποτελεσματικότητά της με το placebo, δηλαδή με μια «ψευδοθεραπεία» που θα μπορούσε να υποβάλλει τους ασθενείς στην ιδέα ότι βελτιώθηκαν.

Κανονικά, οι ασθενείς στην ομάδα του placebο θα έπρεπε να υποβληθούν στην επέμβαση χωρίς όμως να ενεργοποιηθεί η συσκευή. Όμως αυτού του είδους οι «ψεύτικες» επεμβάσεις είναι ηθικά απαράδεκτες, γεγονός που δυσχεραίνει τις έρευνες.

Η νευρολόγος Χέλεν Μέιμπεργκ και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο Emory της Atlanta παρέκαμψαν το πρόβλημα με ένα απλό και ηθικά αποδεκτό τέχνασμα: εμφύτευσαν τις συσκευές σε όλους τους ασθενείς, έπειτα όμως τους είπαν ότι θα τους χώριζαν σε δύο ομάδες, από τις οποίες η μία θα περίμενε τέσσερις εβδομάδες μέχρι να ενεργοποιηθούν τα ηλεκτρόδια. Στην πραγματικότητα, οι συσκευές έμειναν ανενεργές για τέσσερις εβδομάδες σε όλους τους ασθενείς.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι οι ασθενείς δεν επηρεάστηκαν από το φαινόμενο placebo, αλλά ωφελήθηκαν πραγματικά όταν ενεργοποιήθηκε η συσκευή, έστω κι αν χρειάστηκαν μήνες για να υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματα.

«Χαρήκαμε ιδιαίτερα που οι διπολικοί ασθενείς βελτιώθηκαν εξίσου με τους μονοπολικούς ασθενείς, δεδομένου ότι η διπολική κατάθλιψη είναι διαβότα δύσκολο να αντιμετωπιστεί» σχολιάζει η Δρ Μέιγμπεργκ.

Newsroom ΔΟΛ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σάλος στη Νέα Υόρκη: Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown συμμετείχε σε όργια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο «αρχιτέκτονας» του lockdown της Νέας Υόρκης την περίοδο της πανδημίας και δεξί χέρι του τότε δημάρχου, Μπιλ ντε…

4 hours ago

Πως θα φρενάρουμε την άνοια από την οποία πάσχουν χιλιάδες Κρητικοί

Tο 10% του πληθυσμού του ν. Ηρακλείου, ηλικίας πάνω από 60 ετών πάσχει από άνοια, ενώ…

4 hours ago

Επιστολή: Παρανοήσεις και αποσιωπήσεις του κ. Λουκά Μπασιά για την Εθνική Αντίσταση στα Χανιά

Στα πλαίσια του διαλόγου γύρω από την ιστορία λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή: Ο…

4 hours ago

Αθώωση Παπαντωνίου: Το σκεπτικό και η θεία από τη Νιγηρια – Δηλώνει ότι δικαιώθηκαν οι πολιτικοί του αγώνες

Τέλος σε ακόμα μια δικαστική έρευνα με πρωταγωνιστή υπουργό του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται να δωροδοκήθηκε για…

5 hours ago

Εγκλωβισμένοι στα πατρικά τους οι νέοι – «Θηλιά» το υψηλό κόστος ζωής και τα υψηλά ενοίκια

Ο πληθωρισμός, τα άπιαστα ενοίκια και το υψηλό κόστος ζωής έχουν «λυγίσει» τους νέους, οι οποίο δυσκολεύονται…

5 hours ago

This website uses cookies.