Οι προσπάθειες της ΕΕ να ορίσει ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου φαίνεται να προσκρούoυν σε γερμανικά εμπόδια, σύμφωνα με το POLITICO.
Το σχέδιο που προωθείται από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και διερευνάται από τους αξιωματούχους της, είναι να περιορίσει τα μετρητά που παίρνει η Ρωσία για να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της στην Ουκρανία και να χαλιναγωγήσει την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου που προκαλεί πολιτικό και οικονομικό όλεθρο σε όλη την ήπειρο.
Αλλά η ιδέα συναντά αντίσταση από την πιο ισχυρή οικονομία της Ευρώπης και ιστορικά τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ.
«Παραμένουμε δύσπιστοι όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά γενικά είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας.
Ένας διπλωμάτης της ΕΕ επέκρινε τη Γερμανία χαρακτηρίζοντάς την ως «το πρόβλημα» επειδή «της πήρε τόσο πολύ χρόνο για να αποφασίσουν για θέματα όπως το ανώτατο όριο τιμών».
Η Φον ντερ Λάιεν ζήτησε και πάλι την Τετάρτη να τεθεί ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Αξιωματούχοι της ΕΕ προετοιμάζουν τις επιλογές για την εισαγωγή ενός τέτοιου μέτρου, που θα συζητηθεί από τους εκπροσώπους των χωρών την Τετάρτη ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή.
Τη Δευτέρα, η Γαλλία έγινε η τελευταία χώρα που έριξε το βάρος της στο σχέδιο των Βρυξελλών. Η Πολωνία θέλει επίσης ένα ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο, και ένα τέτοιο μέτρο να επεκταθεί σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε Πολωνός διπλωμάτης.
Η γερμανική κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ωστόσο, είναι διστακτική.
Πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης, αξιωματούχοι στο Βερολίνο υποστήριξαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί σε λιγότερο εμπρηστικά βήματα για την καταπολέμηση των υψηλών τιμών ενέργειας, δηλαδή την εισαγωγή ενός φόρου στα υπερπλεονάζοντα ενεργειακά κέρδη – κάτι στο οποίο συμφώνησε ο τρικομματικός κυβερνώντος συνασπισμός του Βερολίνου την Κυριακή.
Ο Σολτς ζήτησε την Τετάρτη για την ευρωπαϊκή παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, να εξεταστεί το ενδεχόμενο κοινής αγοράς.
Σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να προωθήσει τη θέση του Βερολίνου ενόψει της συνάντησης της Τετάρτης, ο Jörg Kukies, ο κορυφαίος σύμβουλος του Σολτς στην ΕΕ, ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να συζητήσει το θέμα με ανώτερα στελέχη της Επιτροπής.
Μια κύρια ανησυχία στο Βερολίνο είναι ότι ο περιορισμός της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου θα πυροδοτούσε πιθανώς αντίποινα από τη Μόσχα με τη μορφή πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου για την ΕΕ — ένα σενάριο που το Βερολίνο φοβάται ότι θα έπληττε ιδιαίτερα χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Τσεχία ή η Σλοβακία και Ρουμανία, οι οποίες λαμβάνουν ρωσικό αέριο μέσω αγωγού μέσω της Ουκρανίας ή του νότιου αγωγού TurkStream.
Οι Τσέχοι από την πλευρά τους, οι οποίοι ασκούν επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου, έχουν συντάξει έναν κατάλογο προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων τιμών για το φυσικό αέριο από «συγκεκριμένες δικαιοδοσίες», αποσυνδέοντας προσωρινά τις τιμές φυσικού αερίου με την ηλεκτρική ενέργεια.
Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Jozef Síkela είπε ότι οι υπουργοί θα εξετάσουν δύο προτάσεις: Αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας και καθορισμός μέγιστης τιμής για ηλεκτρική ενέργεια που δεν παράγεται από φυσικό αέριο, όπως πυρηνικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, δεν έχει προταθεί ακόμη η σχετική νομοθεσία και η σύνοδος κορυφής της Παρασκευής θα αφορά περισσότερο τη συζήτηση εθνικών απόψεων, με επίσημες συνομιλίες να πραγματοποιούνται στο επόμενο Συμβούλιο Ενέργειας τον Οκτώβριο. Ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής πρότεινε ότι μια επίσημη πρόταση θα έρθει μόνο μετά την ομιλία της Φον ντερ Λάιεν για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 14 Σεπτεμβρίου.
Οι ηγέτες της ΕΕ πραγματοποιούν επίσης μια σύνοδο κορυφής τον Οκτώβρι , αλλά με τις τιμές της ενέργειας να εκτοξεύονται, η πίεση για ανάληψη δράσης αυξάνεται σημαντικά.
Η Οργάνωση «Αντίσταση και Πάλη» εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τον θάνατο του 22χρονου Παναγιώτη Καράτζη,…
Η Ευρώπη αγοράζει ρωσικό φυσικό αέριο με πρωτοφανή ρυθμό το 2025, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια που το Κρεμλίνο μπορεί να…
Δεν έχουν το… Θεό τους οι Ισραηλινοί και προβαίνουν σε μικρόψυχες κινήσεις ενόψει της εφαρμογής…
Ο ΠΙΤΕΡ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, ο επιφανής Ελληνοαμερικανός γιατρός, μηχανικός, συγγραφέας και πολυσχιδής (και ζάπλουτος) επιχειρηματίας –ιδρυτής και…
Είναι μόλις 10 Ιανουαρίου και το πλουσιότερο 1% του κόσμου έχει ήδη εξαντλήσει το μερίδιο…
Του Φώτη Ποντικάκη Συμμετέχοντας στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας το 2015, στα περίπτερα…
This website uses cookies.