Ο Πίτερ Θίελ δεν είναι καθόλου αντίθετος προς την ιδέα της επιμήκυνσης της ζωής του μέσω της επιστήμης. «Είμαι αντίθετος στους καταχρηστικούς φόρους, τις ολοκληρωτικές κολεκτίβες και στην ιδέα του αναπόφευκτου του θανάτου», υποστηρίζει. Ποιος είναι όμως ο Πίτερ Θίελ που υποστηρίζει κάτι τέτοιο και τι είναι διατεθειμένος να κάνει γι’ αυτό; Υπάρχουν κι άλλοι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν το παράδειγμά του;
Ο Πίτερ Θίελ είναι ένα από τα πιο «χρυσά» – όπου χρυσά βλέπε επιτυχημένα και όπου επιτυχημένα βλέπε δισεκατομμύρια – στελέχη στη σύντομη ιστορία της Silicon Valley. Κι επίσης ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ. Κι αν ένα τέτοιο «χρυσό» στέλεχος είναι αντίθετο στους φόρους που του επιβάλλονται ή τις κολεκτίβες γενικότερα, δεν είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη. Το να είναι όμως αντίθετος στην ιδέα του αναπόφευκτου του θανάτου, προκαλεί.
Δεδηλωμένος στόχος του Θίελ, είναι να φτάσει τουλάχιστον τα 120 χρόνια. Για να πετύχει το σχέδιό του αυτό, όπως το αποκάλεσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, το 2014, παίρνει ειδικές ορμόνες για την ανθρώπινη ανάπτυξη σε χάπια. «Βοηθούν στην διατήρηση της μυϊκής μάζας και μειώνουν πολύ τις πιθανότητες τραυματισμών ή αρθρίτιδας», είπε χαρακτηριστικά.
Προφανώς όμως τα 120 δεν είναι αρκετά για τον δισεκατομμυριούχο που φέρεται να θέλησε να προχωρήσει σε ένα πιο ριζοσπαστικό μέτρο για να αποκρούσει το θάνατo: να κάνει ενέσεις με αίμα ενός νεότερου ατόμου. Πέρσι, ο Τζεφ Μπερκοβίτσι του Inc. magazine, δημοσίευσε μια παλαιότερη συνέντευξη του Θίελ, στην οποία εκείνος εξηγεί ότι ενδιαφέρεται για την πρακτική της παραβίωσης, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις μεταγγίσεις νεότερου αίματος, ως μέσο για την βελτίωση της υγείας και ενδεχομένως την αναστροφή της γήρανσης.
Τι είναι η παραβίωση
Η παραβίωση είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια σε ποντίκια – πειραματόζωα. Οι επιστήμονες ένωσαν το κυκλοφορικό σύστημα δύο ζώων – ενός νεότερου κι ενός γηραιότερου – οπότε γινόταν μια συνεχής μετάγγιση αίματος από το ένα στο άλλο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το αίμα από τα νεαρά ποντίκια αναγέννησε το 50% των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου των ηλικιωμένων ποντικιών ενώ αναζωογόνησε τα αγγεία του εγκεφάλου τους κατά 87%. Μια σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science ενώ ακολούθησαν κι άλλες. Είχαν συνοδευτεί με σχόλια περί «ελιξιρίου της νεότητας» αλλά και τα ανάλογα ηθικά διλήμματα.
«Ψάχνω το ζήτημα της παραβίωσης. Νομίζω ότι είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα. Μετάγγισαν νεότερο αίμα σε γηραιότερα ποντίκια και βρήκαν ότι είχε τεράστια αναζωογονητική επίδραση. Και είναι πολύ περίεργο ότι οι άνθρωποι είχαν κάνει τέτοιες μελέτες τη δεκαετία του 1950 και μετά τις απέρριψαν. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά τέτοια πράγματα που έχουν περιέργως υπό – διερευνηθεί», έλεγε στη συνέντευξή του ο Θίελ.
Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει αν ο 48χρονος δισεκατομμυριούχος κάνει ενέσεις με νέο αίμα αυτή τη στιγμή, γράφει το Vanity Fair. Ο Μπερκοβίτσι έγραφε ότι ο… προσωπικός διευθυντής υγείας του Πίτερ Θίελ, σύμφωνα με τη σελίδα του στο LinkedIn, έχει εκφράσει ενδιαφέρον στην τεχνική του Τζέσε Καρμάζιν, του ιδρυτή της Ambrosia LLC. Είναι μια εταιρεία που έψαχνε για εθελοντές άνω των 35 ετών, οι οποίοι θέλουν να κάνουν μεταγγίσεις αίματος από άτομα κάτω των 25 ετών.
Είναι ο Θίελ ο μόνος;
Ο Μπερκοβίτσι υποστηρίζει ότι η Silicon Valley κυκλώνεται από φήμες ότι πλούσια στελέχη της πειραματίζονται με την παραβίωση και το συγκρότημα των μίντια Gawker είχε γράψει ότι είχε την πληροφορία πως ο Θίελ «ξοδεύει 40.000 δολάρια το τρίμηνο για να κάνει ενέσεις με αίμα 18χρονου, βασισμένος σε μια μελέτη του Στάνφορντ για την επιμήκυνση της ζωής των ποντικιών».
Όταν ο Μπερκοβίτσι πήρε την συνέντευξη από τον Θίελ πέρσι τον ρώτησε σχετικά κι εκείνος είπε ότι δεν έχει «ακριβώς ξεκινήσει ακόμη». Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας του είπε αργότερα στο Inc. ότι δεν άλλαξε κάτι από τότε.
Ο ίδιος ο Θίελ έχει επενδύσει σε έναν ικανό αριθμό start-ups που ασχολούνται με την βιοτεχνολογία. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται εταιρείες όπως η Stemcentrx που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία των βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία του καρκίνου, ενώ επίσης έδωσε 6 εκ. δολάρια στη βιοϊατρική γεροντολογική εταιρεία Aubrey de Grey’s Sens Foundation που επιδιώκει να επεκτείνει την ανθρώπινη διάρκεια ζωής.
Επιπλέον ο Θίελ έχει υπογράψει με την εταιρεία κρυογονικής Alcor ώστε να καταψυχθεί όταν θα πεθαίνει. Υπάρχουν τρεις τρόποι για να προσεγγίσει κανείς τον θάνατο, σύμφωνα με τον Θίελ: «Μπορείς να τον δεχτείς, μπορείς να τον αρνηθείς ή μπορείς να τον πολεμήσεις. Νομίζω ότι η κοινωνία μας κυριαρχείται από ανθρώπους που βρίσκονται σε άρνηση ή αποδοχή. Εγώ προτιμώ να τον πολεμήσω».
Κλινικές δοκιμές
Φυσικά τις δηλώσεις του Θίελ ακολούθησε… θύελλα στα μίντια περί «δισεκατομμυριούχων βρικολάκων», αλλά και θεωρίες περί μιας δυστοπικής τάξης, τύπου Mad Max, όπου οι φτωχοί θα δίνουν το αίμα τους για να διατηρούν στη ζωή αυτούς που βρίσκονται στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας. Σύμφωνα με το Vice, πολλοί άνθρωποι, πρόθυμοι για κάθε είδους πανάκεια ενάντια στη γήρανση δεν έχουν καμιά αντίρρηση να δοκιμάσουν τη νέα μόδα, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμιά αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση ή βιωσιμότητα αυτής της πρακτικής.
Στις ΗΠΑ διεξάγονται δυο κλινικές δοκιμές όπου εθελοντές άνω των 35 μπορούν να πληρώσουν 8.000 δολάρια για να κάνουν ενέσεις με αίμα από νεότερους δότες. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή της Ambrosia, για την οποία έχει ασκηθεί σκληρή κριτική. Ο ιδρυτής της είχε ήδη προσπαθήσει να ξεκινήσει μια θεραπεία με πλάσμα αίματος στο εξωτερικό το 2015 που απέτυχε, σύμφωνα με το περιοδικό, ενώ παράλληλα το μοντέλο λειτουργίας της εταιρείας έχει χαρακτηριστεί από επιστήμονες ως κατάχρηση του δημοσίου συμφέροντος. Η εταιρεία Alkahest πήρε επίσης μια γερή χρηματοδότηση από την οικογένεια ενός Κινέζου δισεκατομμυριούχου με Αλτσχάιμερ για τέτοιες δοκιμές.
Στην Αμερική υπάρχουν πολυάριθμες κλινικές βλαστοκυττάρων που κάνουν δοκιμές σε ανθρώπους (χωρίς ποτέ να έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα) και προσφέρουν στους ασθενείς αναπόδεικτες έως και ψευδείς κερδοσκοπικές θεραπείες, γράφει το Vice. «Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται στους πελάτες τους ότι δεν είναι μια δοκιμή αλλά ότι είναι νόμιμη θεραπεία», λέει οΤζον Φέρμπερ, ειδικός της φαρμακευτικής, που αναμένει ότι πολλές από αυτές τις κλινικές θα συμπεριλάβουν στο «μενού» τους τις μεταγγίσεις αίματος.
Υπάρχει το ελιξίριο της νεότητας;
Πάντως τα νέα τουλάχιστον από τον τομέα της παραβίωσης δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά για τον Πίτερ Θίελ και ενδεχομένως τα υπόλοιπα στελέχη της Silicon Valley που ψάχνουν το… ελιξίριο της νεότητας. Την πρώτη μελέτη του Στάνφορντ ακολούθησαν πολλές άλλες.
Μεταξύ τους μια μελέτη του Μπέρκλει που έδειξε, σύμφωνα με το Quartz, ότι η παραβίωση δεν κάνει τα γηραιά ποντίκια να φαίνονται νεότερα, ούτε αντιστρέφει τη διαδικασία της γήρανσης. Απλώς προκαλεί μια ελαφρά αραίωση στα αποτελέσματα της γήρανσης στο αίμα τους. Αντίθετα στα νεότερα ποντίκια το γηραιότερο αίμα επιβράδυνε το ρυθμό δημιουργίας των νέων κυττάρων. Την μελέτη έκανε η Ιρίνα Κονμπόι που διεύθυνε και το πείραμα του Στανφορντ.
Οι μελέτες για το νέο αίμα έτσι κι αλλιώς είναι ακόμη στα σπάργανα και μακριά από την ανάπτυξη αξιόπιστων θεραπειών. Η Ιρίνα Κονμπόι πάντως λέει σε μια δημοσίευση του MIT: «Η έγχυση του αίματος ενός νεότερου ατόμου σε έναν ηλικιωμένο δεν είναι φάρμακο. Δε νομίζω ότι υπάρχει καμιά επιστημονική αιτιολόγηση ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ανακοίνωσε την Τρίτη (07/01) πως προχωρά σε σαρωτικές αλλαγές,…
Η επιλογή της Αννας Διαμαντοπούλου να αποδώσει τα εύσημα στον Αδωνι Γεωργιάδη για το γεγονός…
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαπραγματεύονται με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες τη συμμετοχή τους…
Με αφορμή τα όσα αναφέρονται στη δημόσια συζήτηση για τις κοπές των αστικών δένδρων, καθώς…
«Ήταν δεμένος από την μέση και στους βραχίονες είχε σημάδια περιμετρικά, σαν μελανιές». Με αυτές…
Του Γιώργου Ουρανού, Ψυχολόγου Βαθιά μας πεποίθηση είναι το ότι, το μέλλον μιας κοινωνίας ή…
This website uses cookies.