Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στους επικείμενους διαγωνισμούς για την παραχώρηση των 20 θαλάσσιων ελληνικών οικοπέδων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, όπως μετέφερε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Ντέιβιντ Πιρς.
Η συνάντηση έγινε την Τρίτη με φόντο τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και εν αναμονή της προκήρυξης του μεγάλου γύρου παραχωρήσεων για έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο και την Κρήτη.
Σε μια χρονική στιγμή όπου η γεωπολιτική αναταραχή επηρεάζει άμεσα τη ΝΑ Μεσόγειο (συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή), η Ελλάδα ποντάρει στην υποστήριξη των ΗΠΑ για την ανάδειξή της ως ενεργειακού κρίκου στην ευρύτερη περιοχή.
Επιδιώκει συγκεκριμένα να προσελκύσει κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών προκειμένου να δώσει άλλη «αίγλη» και δυναμική στο ελληνικό πρόγραμμα ερευνών για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Ν.Κρήτης.
Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον πρέσβη των ΗΠΑ ζητήθηκε και η υποστήριξη της πρότασης που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού εκτάκτου ανάγκης με στόχο την ασφαλή προμήθεια των κρατών-μελών με υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG.
Η πρόταση, που έχει υποβληθεί εδώ και εβδομάδες στον Επίτροπο Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ, συνίσταται στην ανακατανομή ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG από χώρες με μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και πλεόνασμα, προς χώρες που είναι πιθανόν να πληγούν περισσότερο από μια πιθανή κρίση προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου λόγω της Ουκρανίας.
Τέλη Σεπτεμβρίου η προκήρυξη
Οσον αφορά ατο διαγωνισμό για τα 20 οικόπεδα, η δημοσίευση της προκήρυξης στην Εφημερίδα των Ευρωπαικων Κοινοτήτων (EuropeanGazette) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογοναθράκων στα 20 ελληνικά οικόπεδα, αναμένεται μέσα στο δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Σε μια τέτοια περίπτωση, και με δεδομένο ότι η προκήρυξη παρέχει περιθώριο έξι μηνών στους ενδιαφερόμενους για την κατάθεση των προσφορών, η καταληκτική προθεσμία τοποθετείται στα τέλη Μαρτίου.
Χρονικά θα συμπέσει με μια φορτισμένη πολιτικά περίοδο αφού το Μάρτιο του 2015 λήγει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κοινό μυστικό είναι ότι το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών, προκαλεί αβεβαιότητα για το επενδυτικό κλίμα, και κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους κατά πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την προσέλκυση στο διαγωνισμό πολλών και ισχυρών ονομάτων.
Αλλά εκείνο που ανησυχεί περισσότερο την ελληνική πλευρά δεν σχετίζεται τόσο με τις εσωτερικές εξελίξεις, όσο με τη διεθνή γεωοπολιτική σκηνή.
Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία όλο και φουντώνουν, μια ενεργειακή κρίση μοιάζει διόλου απίθανη μέσα στο χειμώνα, ενώ κλιμάκωση παρατηρείται και στην Αν.Μεσόγειο.
Υπό μια πάντως έννοια, μια ενεργειακή κρίση στο φυσικό αέριο θα μπορούσε να λειτουργήσει και ενισχυτικά ως προς τις έρευνες στην Αν. Μεσόγειο. Μια νέα ενεργειακή κρίση με ευθύνη της Ρωσίας, θα αναδείκνυε ακόμη περισσότερο την ανάγκη να βρεθούν σύντομα εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την Ευρώπη, όπως τα κοιτάσματα που κρύβει ο ελλαδικός χώρος.
Ποιοί θα έρθουν
Αναφορικά με τα ονόματα που θα μπορούσαν να προσέλθουν στο διαγωνισμό για τα 20 ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα, η ελληνική πλευρά παραμένει συγκρατημένη. Θα ήταν ικανοποιημένη ακόμη και αν το παρών στο διαγωνισμό δώσουν μεσαίου μεγέθους αλλά υγιείς και πολλά υποσχόμενες εταιρείες.
Όπως πάντως εξηγούν στελέχη του υπουργείου ΠΕΚΑ, στα περισσότερα από τα 20 θαλάσσια μπλοκ που θα διατεθούν για έρευνα στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων τα βάθη της θάλασσας είναι μεγάλα, όπως μεγάλη συγκριτικά με προηγούμενους γύρους, είναι και η έκταση που καταλαμβάνουν. Σαν αποτέλεσμα, θα απαιτηθεί τεχνική εμπειρία και κεφαλαιακή επάρκεια για την πραγματοποίηση ερευνών, την οποία κατά τεκμήριο διαθέτουν μόνο οι μεσαίες και μεγάλες εταιρείες.
Από την άλλη πλευρά, με βάση και την πρόσφατη εμπειρία άλλων κρατών που πραγματοποίησαν γύρους παραχωρήσεων, όπως η Κύπρος, η επιτυχία ή όχι στην προσέλκυση εταιρειών δεν κρίνεται από την αρχική διαδικασία, αλλά από αυτές που θα ακολουθήσουν.
Στην περίπτωση της Κύπρου ο πρώτος γύρος, είχε ως αποτέλεσμα την παραχώρηση και την υπογραφή σύμβασης μόνο για ένα μπλοκ, το γνωστό μας «12».
Ωστόσο το γεγονός ότι η πρώτη γεώτρηση ήταν επιτυχής, είχε ως αποτέλεσμα στο δεύτερο γύρο να παρουσιαστούν πολύ περισσότερες και μεγαλύτερες εταιρείες και εν τέλει να υπογραφούν συμβάσεις με supermajor εταιρείες όπως η γαλλική Total, η ιταλική ΕΝΙ και η κορεατική Kogas.
Οπως πάντως έδειξε και η πρώτη παρουσίαση των 20 ελληνικών blocks που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο Λονδίνο, αλλά και οι συναντήσεις εταιρειών που ακολουθήσαν με εκπροσώπους του ΥΠΕΚΑ, της PGS που συνέλεξε τα σεισμικά στοιχεία και της Βeicip, που τα ερμήνευσε, ενδιαφέρον υπάρχει.
Μένει να φανεί, αν εταιρείες όπως Exxon, Chevron, Total, Anadarko, Noble, Enel, BP που συμμετείχαν στις συναντήσεις, θα πάνε το ενδιαφέρον τους ένα βήμα παραπέρα.
tanea.gr
Όμορφες στιγμές μοιράστηκαν μικροί και μεγάλοι στην καθιερωμένη πια χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά της…
Η Πρωτοβουλία Αντίστασης καταγγέλλει, μέσω ανακοίνωσής της, τις "εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων και εκλεγμένων μελών του…
Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ρεθύμνης, με ανακοίνωσή της, συγχαίρει το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της…
«Καμπάνες» άνω του 1 εκατ. ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η υπόθεση αφορά αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές νόθευσης διαγωνισμών.…
Ανακοίνωση εξέδωσαν τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας για την ανάκτηση της ιθαγένειας και την υιοθέτηση του επωνύμου “Ντε Γκρες”, στην οποία…
Αυξημένα είναι τα κρούσματα της mpox (Ευλογιάς των Πιθήκων) διεθνώς. Για το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου τα επιβεβαιωμένα…
This website uses cookies.