Στα 700 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε αυτόν τον μήνα το τεράστιο αποθεματικό που έχουν δημιουργήσει οι Ευρωπαίοι για να εξασφαλίσουν τον ενεργειακό ανεφοδιασμό τους και να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις σημαντικές αυξήσεις τιμών, καθώς εντείνονται οι παρεμβάσεις ενόψει χειμώνα.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν δημιουργήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο μία ασπίδα προστασίας των καταναλωτών, σύμφωνα με το think tank τω Βρυξελλών Bruegel, την οποία ενίσχυσαν περαιτέρω τον τελευταίο μήνα.
Πλέον των μέτρων που λαμβάνουν οι χώρες της ΕΕ, η Βρετανία και η Νορβηγία έχουν διαθέσει ακόμα 105 δισεκατομμύρια ευρώ για τον ίδιο σκοπό, όπως επισημαίνει ο Bloomberg.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι αυξάνεται και η πίεση στην ΕΕ για να επιτευχθεί συμφωνία επιβολής πλαφόν στις τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου, πριν από τα Χριστούγεννα. Οι συζητήσεις διεξάγονται την ώρα που οι μετεωρολόγοι προβλέπουν «υπερβολικό ψύχος» στο βόρειο τμήμα της ηπείρου, την επόμενη εβδομάδα.
Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι ανάλογες με τα ποσά που διαθέτει η ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος για την υπέρβαση των συνεπειών της πανδημικής κρίσης. Το think tank Bruegel έχει τονίσει την ανάγκη να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο στην ΕΕ για την ενεργειακή κρίση, ώστε να επέλθει και μία εξισορρόπηση στα ποσά που διατίθενται από το κάθε κράτος-μέλος.
«Καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για μεγάλο διάστημα, θα εντείνονται και οι ανησυχίες για τη νομισματική σταθερότητα και οι κυβερνήσεις θα αντιμετωπίσουν νέες πιέσεις για να γίνουν πιο στοχευμένες οι κινήσεις υποστήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων», επισήμανε η Σιμόν Ταγκλιαπιέτρα, συντάκτρια της έκθεσης του Bruegel.
Τονίστηκε επίσης ο κίνδυνος διάσπασης της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς, αφού οι ισχυρότερες χώρες έχουν μεγαλύτερα κονδύλια για να διαθέσουν με στόχο τη στήριξη της βιομηχανίας τους.
Οι υπουργοί Ενέργειας έχουν μια σειρά έκτακτων συμβουλίων για να καταλήξουν σε ένα πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά μέχρι τώρα δε έχει επιτευχθεί συμφωνία διότι τα κράτη μέλη διαφωνούν ως προς το επίπεδο στο οποίο θα καθοριστεί το πλαφόν του φυσικού αερίου.
Παράλληλα, οι χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της αναπλήρωσης των προμηθειών πετρελαίου που οι Ευρωπαίοι έπαιρναν από την Ρωσία, καθώς αγωνίζονται να βρουν την χρυσή τομή ανάμεσα στην απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και τις ανάγκες της ευρωπαϊκής αγοράς εν μέσω χειμώνα.
Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…
Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…
Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…
Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…
Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…
Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…
This website uses cookies.