Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διήμερο Σεμινάριο του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) «Αλλάξτε Συμπεριφορές… ΑνακυκλωS.O.S.τε!», που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ) Βάμου στις 14 και 15 Μαρτίου 2025.
Το σεμινάριο, που διεξήχθη στον Κεφαλά Αποκορώνου και στα Χανιά, είχε ως θέμα «Ενεργός Πολίτης και Ανακύκλωση» και απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρήτης.
Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» (ΟΠΣ 6004470), ενταγμένης στο Πρόγραμμα «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή (ΠΑΔΚΣ) 2021-2027», με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δράσεις και Παρουσιάσεις
Η πρώτη ημέρα του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΠΕΑ Βάμου στον Κεφαλά Αποκορώνου και ξεκίνησε με ξενάγηση στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλά. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν:
- Το Δίκτυο ΠΕ και το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό που έχει δημιουργήσει το ΚΕΠΕΑ Βάμου.
- Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΕΠΕΑ Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου για τα απορρίμματα και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στην εκπαίδευση.
- Η διαχείριση απορριμμάτων στα Χανιά από τον Κώστα Πατεράκη (ΔΕΔΙΣΑ).
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων από πέντε σχολεία της Κρήτης:
- Ειδικό Γυμνάσιο Κισάμου
- 2ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου Χανίων
- 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων
- Δημοτικό Σχολείο Γερανίου Ρεθύμνου
- Δημοτικό Σχολείο Γούδουρα Λασιθίου
Η δεύτερη ημέρα περιλάμβανε:
✔ Ξενάγηση στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι.
✔ Επίσκεψη στο Μουσείο Τυπογραφίας με υποδοχή από τον διευθυντή της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα» Παρασκευά Περάκη και ξενάγηση από την Ελένη Φουντουλάκη.
✔ Εργαστήριο δημιουργίας ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού μέσω της πλατφόρμας e-me 4all, που διατίθεται δωρεάν από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Στόχοι και Συμπεράσματα
Το σεμινάριο είχε ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ενίσχυση του ρόλου του ενεργού πολίτη στην προστασία του περιβάλλοντος. Οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν τη σημασία της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, ώστε να μειωθεί η παραγωγή απορριμμάτων, να περιοριστεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση και να εξοικονομηθούν φυσικοί πόροι.
Η επαναχρησιμοποίηση αναδείχθηκε ως ένας δημιουργικός τρόπος ανακύκλωσης που όχι μόνο συμβάλλει στη μείωση των απορριμμάτων, αλλά και στην καλλιέργεια της φαντασίας και της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.