ΤΟΠΙΚΑ

Ενημερωτική εκδήλωση για το μέλι καλοκοιμηθιάς, το μοναδικό μέλι των Χανίων

Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, στις 6.30 μ.μ.-9.00 μ.μ., στην Αίθουσα «Αριστοτέλης» του Συνεδριακού Κέντρου του Μεσογειακού Αγρονομικού Κέντρου Χανίων (ΜΑΙΧ), διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Μέλι καλοκοιμηθιάς: το μοναδικό μέλι των Χανίων», ανοιχτή στο κοινό.

Το μέλι καλοκοιμηθιάς είναι ένας τύπος μελιού που παράγεται τοπικά, μόνο σε ορισμένες περιοχές των Χανίων Κρήτης και, απ’ όσο είναι γνωστό, πουθενά αλλού στον κόσμο, λόγω της περιορισμένης εξάπλωσης του συγκεκριμένου φυτού Ballota pseudodictamnus (L.) Benth. subsp. pseudodictamnus απ’ το οποίο προέρχεται. Το μέλι καλοκοιμηθιάς είναι ανοιχτόχρωμο, αρκετά γλυκό και απαλό στη γεύση, με ελαφρύ άρωμα σε τόνους λουλουδιών φρούτων και αίσθηση δροσιάς. Κρυσταλλώνει σχετικά γρήγορα όπως τα περισσότερα μέλια νέκταρος. Όταν ‘μπει’ και το θυμάρι, τότε το χρώμα γίνεται ελαφρώς πιο σκούρο κεχριμπαρί και ο συνδυασμός γεύσης είναι μοναδικός!

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της ολοκλήρωσης του προγράμματος “Ταυτοποίηση και ανάδειξη των χαρακτηριστικών του μελιού ‘καλοκοιμηθιάς’ (Ballota pseudodictamnus) που παράγεται στην Π.Ε.Χανίων” (2022-2024). Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιείται από κοινού μεταξύ του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Τμήματος Ποιότητας Τροφίμων και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Μ.Α.Ι.Χ., με τη συνεργασία του Μελισσοκομικού Συλλόγου Χανίων ‘’Η Μέλισσα”.

Επίτιμος καλεσμένος θα είναι ο ομότιμος καθηγητής Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ.Ανδρέας Θρασυβούλου, ο οποίος θα δώσει ομιλία με τίτλο «Κλινικές μελέτες που τεκμηριώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην ανθρώπινη υγεία». Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Γεωπονίας, Εργαστηρίου Μελισσοκομίας Α.Π.Θ., Δρ Χρυσούλα Τανανάκη, υπεύθυνη του προγράμματος για το Α.Π.Θ., θα παρουσιάσει τα «Αποτελέσματα των αναλύσεων του μελιού καλοκοιμηθιάς», για τα φυσικοχημικά, μικροσκοπικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού, που πραγματοποιήθηκαν  κατά τη διάρκεια του προγράμματος.  Η ερευνήτρια του Μ.Α.Ι.Χ., κα. Ηλέκτρα Ρεμούνδου, τεχνολ. γεωπόνος, θα παρουσιάσει στοιχεία για το σχετικά σπάνιο φυτό της καλοκοιμηθιάς, με το επιστημονικό όνομα Ballota pseudodictamnus (L.) Benth. subsp. pseudodictamnus. Η ερευνήτρια και υπεύθυνη του προγράμματος για το Μ.Α.Ι.Χ. κα. Παναγιώτα Γώτσιου, Βιολόγος MSc, θα μιλήσει για τις «Προοπτικές προώθησης του μελιού καλοκοιμηθιάς». Μετά το πέρας των ομιλιών και θ ’ακολουθήσει συζήτηση.

Στον χώρο θα προσφέρεται κέρασμα και θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν  μέλι καλοκοιμηθιάς από παραγωγούς του Ν.Χανίων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Τρίτη 2 Ιουλίου 2024, 6.30 -9.00 μμ

αμφιθέατρο ‘ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ’, Συνεδριακό Κέντρο ΜΑΙΧ

(Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

6.30 – 7.00 μμ   Προσέλευση – Εγγραφές

7.00 – 7.15 μμ   Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

7.15 – 7.45 μμ  «Κλινικές μελέτες που τεκμηριώνουν τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην ανθρώπινη υγεία», Ανδρέας Θρασυβούλου, Ομότ.Καθηγ., Εργαστήριο Μελισσοκομίας –Σηροτροφίας, Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

7.45 – 8.00 μμ  «Το φυτό ‘καλοκοιμηθιά’», Ρεμούνδου Ηλέκτρα, Τεχνολ.Γεωπόνος, ερευνήτρια ΜΑΙΧ, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας

8.00 – 8.20 μμ  «Αποτελέσματα αναλύσεων του μελιού καλοκοιμηθιάς», Τανανάκη Χρυσούλα, Δρ Χημικός, Αναπλ. Καθηγήτρια, Εργαστήριο Μελισσοκομίας –Σηροτροφίας, Tμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)

8.20 – 8.30 μμ «Προοπτικές προώθησης του μελιού καλοκοιμηθιάς» Γώτσιου Παναγιώτα, Βιολόγος MSc, ερευνήτρια ΜΑΙΧ, Τμήμα Ποιότητας Τροφίμων και Χημείας Φυσικών Προϊόντων

8.30 – 9.00 μμ  Συζήτηση – Ερωτήσεις / Απαντήσεις

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Τριπλάσιες από τον μέσο όρο 14 ετών, οι εκτάσεις που κάηκαν έως τώρα τον Ιούνιο

Καταστροφικές ήταν, έως τώρα οι συνέπειες του καυτού Ιούνιου που διανύουμε, καθώς -χωρίς να έχει…

10 hours ago

Ξεσπά η μητέρα της Έμμας για την παράσυρση κι εγκατάλειψη 17χρονης – «Έχουμε πιάσει πάτο»

Σοκαριστικές είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η παράσυρση της 17χρονης στην Λεωφόρο…

10 hours ago

Τσίπρας σε Κασσελάκη: «Αν θες να δοκιμάσεις έναν άνθρωπο, δώσε του εξουσία – Δεν μετανιώνω που παραιτήθηκα»

Στην τελετή αποφοίτησης του Koc University στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας, με την ευκαιρία και της…

10 hours ago

Φωτιά στην Παχιά Άμμο της Παλαιόχωρας

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική από φωτιά που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα στην Παλαιόχωρα, την ώρα…

10 hours ago

Κρήτη: Ξεπέρασαν τα 100 χλμ την ώρα οι ριπές του ανέμου

Τα 105 km/h  έφθασαν οι ριπές των θυελλωδών βοριάδων το Σάββατο 29.06.24 στον Πλακιά Ρεθύμνου, σύμφωνα…

11 hours ago

Ράπτη: Η Κρήτη πρωταγωνιστεί στη δράση του Προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ»

"Η Κρήτη πρωταγωνιστεί, με μεγάλη απορρόφηση πόρων, στη δράση του Προγράμματος «Ερευνώ - Καινοτομώ». Αυτό…

11 hours ago

This website uses cookies.