ΤΟΠΙΚΑ

Ενιαίος Σύλλογων Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης: Τα τραγούδια του Μίκη θα είναι πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων της νεολαίας

Ανακοινωση Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης για τον Μίκη Θεοδωράκη:

Ο Φοιτητικός μας σύλλογος εκφράζει την βαθιά του λύπη για το θάνατο του σπουδαίου Μίκη Θεοδωράκη που έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών. Λύπη που συνοδεύεται από θαυμασμό για το έργο που άφησε πίσω του ο μεγάλος δημιουργός.

Το μουσικό έργο του Μίκη αποτελεί για τους νέους καλλιτέχνες πηγή έμπνευσης αλλά και οδηγός όχι μόνο για την τέχνη και την δημιουργία αλλά και για την καθημερινή ζωή.

Πολύπλευρoς, ταλαντούχος όσο λίγοι, κατάφερε να δημιουργήσει έργο πρωτότυπο, καινοτόμο, πρωτοποριακό. Το έργο του καλύπτει όλο το φάσμα της μουσικής και σε αυτό περιλαμβάνονται έργα όπερας, ορατόρια, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μπαλέτα, χορωδιακή μουσική, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, λαϊκά ορατόρια, καθώς και έντεχνα και λαϊκά έργα. Ξεχωρίζει η ιδιαίτερη ικανότητα του στην μελοποίηση του έργου των ποιητών, μεταξύ άλλων του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Σικελιανού δημιουργώντας αυτή τη μοναδική σύνθεση ανάμεσα στην μουσική και το ποιητικό λόγο. Ιδιαίτερα αυτό το έργο του Μίκη Θεοδωράκη δεν άγγιξε μόνο την καρδιά του λαού μα και τον μόρφωσε, άφησε και αφήνει ανεξίτηλο σημάδι της καλλιτεχνικής του ιδιοφυίας. Ο Μίκης Θεοδωράκης καταξιώθηκε στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, κατοχύρωσε μία θέση ανάμεσα στους σπουδαιότερους μουσικο-συνθέτες του 20ου αιώνα, τιμήθηκε πολλές φορές για αυτό.

Αυτό που ξεχωρίζει το έργο του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη είναι ότι συνδέθηκε με τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής του, πήρε θέση απέναντι σε αυτά. Η σχέση του έργου του Μίκη Θεοδωράκη με τους λαϊκούς αγώνες του 20ου αιώνα το κάνει ανεπανάληπτο και τόσο αγαπητό ανάμεσα στους ανθρώπους έως και σήμερα. Η προσωπική συμμετοχή του ίδιου  στο αγώνα για το δίκαιο έδωσε την δυνατότητες στις δημιουργικές του αρετές να συναντηθούν με τα ιδανικά, τις σκέψεις και τις αγωνίες των λαϊκών ανθρώπων.

Το 1942 παίρνει μέρος ενεργά στην EAMική Aντίσταση. Συλλαμβάνεται και βασανίζεται. Το 1943 προσχωρεί στον ΕΛΑΣ ενώ μετέπειτα παίρνει μέρος και στα Δεκεμβριανά. Παράλληλα συνεχίζει τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο Αθηνών με δάσκαλο τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου εξορίζεται αρχικά στην Ικαρία και μετέπειτα στη Μακρόνησο μέχρι και το 1949, όπου βασανίζεται σκληρά. Το 1950 επιστρέφει στην Αθήνα. Αποφοιτά από το Ωδείο Αθηνών με δίπλωμα Αρμονίας. Το 1954 πηγαίνει στο Παρίσι όπου ξεκινάει σπουδές στο Conservatoire με δάσκαλο -μεταξύ άλλων- τον Olivier Messiaen. Την δεκαετία του ’60 συνθέτει μερικά από τα γνωστότερα έργα του όπως τον «Επιτάφιο» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, το «Αξίον Έστι» του Οδυσσέα Ελύτη και αλλά. Με την επιβολή της δικτατορίας περνάει και πάλι στον παράνομο αγώνα, φυλακίζεται και εξορίζεται ξανά. Η είδηση ότι ο ήδη γνωστός στον κόσμο Μίκης Θεοδωράκης κρατείται ξεσηκώνει κύμα αντιδράσεων με αποτέλεσμα μετά από πολλές πιέσεις να αποφυλακιστεί και να φύγει στο εξωτερικό, από όπου τελικά επέστρεψε με την πτώση της δικτατορίας. Οι συναυλίες που έδωσε στην μεταπολιτευτική περίοδο έχουν σημαδέψει την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Οι λαϊκοί αγώνες για την δικαιότερη, καλύτερη κοινωνία, για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση έγιναν πηγή έμπνευσης για το μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη και αυτός με την σειρά του χάρισε σε αυτούς τους αγώνες «την δική τους μουσική».

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες πολλά από όσα γνωρίζουμε για την ιστορία μας, την ιστορία των αγώνων της χώρας μας, τα ξέρουμε μέσα από το μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Ιδιαίτερα η ιστορία του φοιτητικού κινήματος έχει σημαδευτεί από την μουσική του, καθώς η εξέγερση του Πολυτεχνείου, όλη η περίοδος του αντιδικτατορικού αγώνα στην οποία το φοιτητικό κίνημα της χώρας μας έπαιξε μεγάλο ρόλο είναι συνυφασμένη με την μουσική προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη.

Ευχόμαστε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του ενώ είμαστε σίγουροι ότι το έργο του θα παραμείνει αθάνατο μέσα στους αγώνες των νέων ανθρώπων.

Το πρωί της Πέμπτης 9 Σεπτέμβρη (εκκρεμεί η ανακοίνωση της ώρας) στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων αποτίουμε φόρο τιμής στον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών

Πολυτεχνείου Κρήτης 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Άνυδροι χειμώνες στη Κρήτη και στο Αιγαίο

Του Γιώργου Ουρανού Οι συνέπειες της μεγάλης μείωσης των  βροχοπτώσεων  που συντελείται στις περιοχές της…

3 hours ago

Περικοπές ενέργειας: Τεράστιο το οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος

Της Βάννας Σφακιανάκη Το καλοκαίρι του 2023 η «Καθημερινή» δημοσίευσε ένα κείμενο του Κ. Σταμπολή,…

3 hours ago

Βαγγέλης Μεϊμαράκης από Χανιά: “Όλοι θέλουμε να βελτιωθεί η Ευρώπη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φύγουμε”

"Η Ευρώπη υπάρχει στην καθημερινότητά μας, υπάρχει ατζέντα την οποία πρέπει να διαχειριστούμε με επιτυχία…

3 hours ago

Kρήτη: Πού κυμάνθηκαν οι τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Αύξηση του αριθμού των επιβατών αλλά και μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων παρατηρούνται από την επεξεργασία…

3 hours ago

Επίσκεψη της Μαρίας Δαφέρμου στην Ομοσπονδία Τριτέκνων Χανίων

Επίσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας Τριτέκνων Χανίων πραγματοποίησε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαφέρμου,…

3 hours ago

Περιοδεία κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στο νομό Χανίων

Περιοδεία της Νομαρχιακής Επιτροπής και της Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Κανδάνου - Σελίνου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Σάββατο…

3 hours ago

This website uses cookies.