Στο άκουσμα ότι οι ανεμογεννήτριες, που έχουν φτάσει εδώ και μέρες με πλοία στο Ηράκλειο, φορτώθηκαν σε οχήματα για να μεταφερθούν στο σημείο εγκατάστασης, οι κάτοικοι κινητοποιούνται και δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν την εγκατάστασή τους.
Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν μπλόκο στις 12 το μεσημέρι στο χωριό της Παχειάς Άμμου, προκειμένου να εμποδίσουν την μεταφορά τους. Στη συνέχεια μετακινήθηκαν στην Επισκοπή, στην είσοδο του χωματόδρομου που οδηγεί στον χώρο εγκατάστασης όπου βρέθηκαν μπροστά από τα θηριώδη μηχανήματα που μεταφέρουν τμήματα των ανεμογεννητριών.
Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας οι κάτοικοι παραμένουν στο σημείο εμποδίζοντας την διέλευση των βαρέων οχημάτων. Η αστυνομία απειλεί τους συγκεντρωμένους ότι θα τους συλλάβει και θα περάσουν αυτόφωρο ενώ τους εκφοβίζουν πως στέλνουν κλούβες για να γίνουν συλλήψεις. Την ίδια ώρα περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής προσέρχονται στο σημείο ενισχύοντας το μπλόκο ενώ γίνεται έκκληση σε πολίτες να μεταβούν στο σημείο για να ενισχύσουν τους διαμαρτυρόμενους.
Εν τω μεταξύ, πολλά ακόμα κομμάτια των ανεμογεννητριών παραμένουν στο λιμάνι του Ηρακλείου ενώ δίπλα τους έχουν τοποθετηθεί πλατφόρμες έτοιμες να τα μεταφέρουν στην Ιεράπετρα.
Σε σημερινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», οι κάτοικοι της περιοχής αποδίδουν για ακόμα μία φορά τεράστια ευθύνη στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού αλλά και στην ίδια την κ. Μενδώνη για την παράκαμψη της αρχαιολογικής νομοθεσίας προς όφελος των επενδυτών.
Για το θέμα, που ανέδειξε και τον περασμένο Οκτώβριο η «Εφ.Συν.», οι κάτοικοι κατέθεσαν προσφυγή προς το υπουργείο Πολιτισμού, καταγγέλλοντας πως οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε απόσταση αναπνοής από πολύ γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Βασιλικής, της Παχιάς Αμμου και του Χαλασμένου, ενώ θα έχουν οπτική επαφή με άλλες θέσεις όπως ο λόφος «της Αφροδίτης το Κεφάλι», που απέχει 200 μέτρα, ή το φρούριο της Καζάρμας, που βρίσκεται στον απέναντι λόφο.
Οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν περίεργη την… αβλεψία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Χρύσας Σοφιανού, που δεν αντέδρασε για τη σχεδιαζόμενη επένδυση μέσα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο ακόμα και όταν οι επενδυτές παραβίασαν τους όρους της άδειας προκαταρκτικών εργασιών. Συγκεκριμένα, αν και απαγορευόταν ρητά η διάνοιξη δρόμων, εντούτοις ανοίχτηκαν δρόμοι μήκους 350 μέτρων ώς την κορυφή του λόφου. Τότε, η κ. Σοφιανού δήλωνε πως δεν επρόκειτο για δρόμους αλλά για «επιφανειακό καθαρισμό».
Λευκή επιταγή
Με την εκτίμηση αυτή είχε διαφωνήσει η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων και παρέπεμψε το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για πιο ενδελεχή έρευνα. Τη λύση για τους επενδυτές έδωσε η αλλαγή κυβέρνησης, καθώς η νέα υπουργός, Λίνα Μενδώνη, ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ, λόγω «μη ύπαρξης νέων στοιχείων», δίνοντας στην ουσία λευκή επιταγή για τη συνέχιση των εργασιών εις βάρος των αρχαιοτήτων.
«Σε αυτή την υπόθεση οι αρχαιολογικές υπηρεσίες έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να προστατέψουν την επένδυση αντί για τα μνημεία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τομαδάκης, μέλος της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας. «Φανταστείτε ότι σε τοπικό επίπεδο η γνωμοδότηση για τη μη οπτική όχληση δόθηκε τηλεφωνικά, χωρίς αυτοψία, η διάνοιξη των δρόμων εντός του αρχαιολογικού χώρου έγινε με προσχηματική παρουσία ενός ανειδίκευτου φύλακα και όλα αυτά τα επιτρέπει η τοπική έφορος και τα εγκρίνει η ίδια η υπουργός Πολιτισμού» προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας πως έχει ήδη ενημερωθεί για τις παρατυπίες η Εισαγγελία Λασιθίου.
Ομόφωνες αποφάσεις κατά της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου εξέδωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας και πολλοί τοπικοί φορείς, ενώ οι κάτοικοι περιφρουρούν την περιοχή δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.