Εντατικοποίηση ελέγχων για την είσπραξη οφειλών

Εντολή για νέες διασταυρώσεις στοιχείων φορολογουμένων που χρωστούν μεγάλα ποσά στο δημόσιο και ταυτόχρονα έχουν μεταφέρει καταθέσεις στο εξωτερικό ή έχουν αγοράσει ακίνητα εκτός συνόρων έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς. Την Τετάρτη, ο υπηρεσιακός υπουργός θα έχει σύσκεψη με τους προϊστάμενους των μεγαλύτερων ΔΟΥ, με αντικείμενο την αξιολόγηση της πορείας των φορολογικών ελέγχων και των εσόδων.

Ειδικότερα, ο κ. Ζανιάς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διασταυρώσουν στοιχεία προκειμένου να εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό των εξής φορολογούμενων:

  • Φορολογουμένων που έχουν ζητήσει την υπαγωγή τους στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα
  • Των 1500 μεγαλύτερων οφειλετών
  • Λοιπών οφειλετών μεσαίας κατηγορίας (όσους έχουν σημαντικές οφειλές π.χ. πάνω από 150.000 ευρώ)

Η διασταύρωση θα αφορά το αν έχουν οι παραπάνω φορολογούμενοι πραγματοποιήσει εμβάσματα ποσών στο εξωτερικό, αν διαθέτουν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή αν έχουν εισπράξει τόκους από τράπεζες του εξωτερικού.

Για όσους πιαστούν στη διασταύρωση θα γίνει ενεργοποίηση των προβλέψεων διεθνών συμβάσεων που έχει υπογράψει η χώρα περί αμοιβαίας συνδρομής για θέματα φοροδιαφυγής προκειμένου να δεμευτούν προς όφελος του ελληνικού δημοσίου τα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Πιο αυστηροί έλεγχοι για όσους δηλώνουν αλλαγή διεύθυνσης στην εφορία

Την ίδια ώρα, πιο αυστηροί γίνονται οι έλεγχοι για όσους προβαίνουν σε αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας στην εφορία, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό ή το εσωτερικό και αποφεύγουν τη φορολόγηση στη χώρα μας, όπως off shore εταιρείες κ.ά.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, «η γνωστοποίηση, στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ, της πρόθεσης του φορολογούμενου να προβεί σε αλλαγή κατοικίας, δεν θα πρέπει να συνεπάγεται αυτομάτως και την αλλαγή της κατοικίας του». Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να διερευνούν εκτός από την ύπαρξη κατοικίας ή τη συνήθη διαμονή του στην Ελλάδα, και εάν ο φορολογούμενος εκπληρώνει τις προϋποθέσεις που τον υποχρεώνουν να δηλώνει στην Ελλάδα εισοδήματα που αποκτά στο εξωτερικό.

Τέλος, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, δόθηκε νέα παράταση για αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 29 Ιουνίου 2012.

Πάνω από 500 συλλήψεις για χρέη

Βάσει στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ., από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου μέχρι το Μάιο έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 500 οφειλέτες του Δημοσίου, σε βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί χρέη που πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 502 χρεοφειλέτες του Δημοσίου, σε βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί χρέη ύψους 922.452.979,95 ευρώ. Εξ αυτών 446 ήταν άνδρες, 495 Έλληνες και επτά αλλοδαποί. Οι περισσότερες συλλήψεις, πραγματοποιήθηκαν από τις Υπηρεσίες Ασφάλειας στον νομό Αττικής (231) και στο νομό Θεσσαλονίκης (65).

Οι κατηγορίες που βαρύνουν, στις περιπτώσεις αυτές, τους οφειλέτες του Δημοσίου, αφορούν στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν. 1882/90, όπως πλέον ισχύει και μετά τη τροποποίηση με το άρθρο 3 παρ. 1 του Ν.3943/11 «Μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο», καθώς επίσης στις διατάξεις του άρθρου 18 παρ.1 του Ν. 2523/97 «Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία και άλλες διατάξεις» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο Παύλος Πολάκης ξεκινά σήμερα από τα Χανιά την προεκλογική του εκστρατεία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε την Τρίτη ο Παύλος Πολάκης. Ο βουλευτής…

1 hour ago

Συνεχίζεται το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ που στον προγάμο τους χόρευαν τη «Δραπετσωνα» της φτωχολογιάς

Δεν έχει τέλος το άγριο «κράξιμο» στους Γλύξμπουργκ. Τα social media έχουν πάρει φωτιά με χρήστες…

2 hours ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα εγκαίνια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων στον Κρουσώνα

Ένα όραμα των συνδικαλιστών της Κρήτης και Ρόδου έγινε πράξη σήμερα Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στην…

2 hours ago

Χανιά: Σουηδός τουρίστας έκλεψε από κατάστημα με τουριστικά – Πιάστηκε λόγω θράσους

Ένα περιστατικό κλοπής με πρωταγωνιστή έναν Σουηδό τουρίστα σημειώθηκε χθες στην παλιά πόλη των Χανίων.…

2 hours ago

Πληθαίνουν τα καλέσματα για τη συγκέντρωση για την Παλαιστίνη και ενάντια στο 3ήμερο συνέδριο του ΝΑΤΟ στα Χανιά

Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων στηρίζει το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Αντιστεκόμενη…

2 hours ago

This website uses cookies.