ΤΟΠΙΚΑ

Εντυπωσιακό θέαμα σε παραλία ωοτοκίας καρέτα – καρέτα στα Χανιά

Μια μοναδική εμπειρία έζησε χθες βράδυ, ένα ζευγάρι στον Πλατανιά. Η Ναταλία και ο Βαγγέλης είχαν πάει βόλτα στο λιμανάκι του Πλατανιά, όταν ξαφνικά είδαν μια θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα να βγαίνει από το νερό και να πηγαίνει στην άμμο. Τότε κατάλαβαν ότι η χελώνα θέλει να γεννήσει τα αυγά της, όπως και έγινε…

Αμέσως, η Ναταλία πήρε τηλέφωνο το σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας “Αρχέλων”, τα μέλη της οποίας είναι εκπαιδευμένοι εθελοντές και οι τους έδωσαν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν, ενώ απαθανάτισε το εντυπωσιακό αυτό γεγονός, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες και τα βίντεο που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων.

Η ωοτοκία κράτησε περίπου δύο ώρες. Όλο αυτό το διάστημα το ζευγάρι, αλλά και μια ακόμα παρέα που βρέθηκε εκεί, έμειναν στο σημείο και παρακολουθούσαν από απόσταση, προκειμένου να βεβαιωθούν, ότι όλα θα πάνε καλά.

Κάποια στιγμή σημάδεψαν το σημείο γύρω από τη θαλάσσια χελώνα με πέτρες, ενώ μόλις ολοκληρώθηκε η ωοτοκία η θαλάσσια χελώνα σκέπασε με τα πίσω πτερύγια της το χώρο που βρίσκονταν τα αυγά και στη συνέχεια πέταξε άμμο με τα μπροστινά της πτερύγια για να καμουφλάρει το σημείο, πριν επιστρέψει στη θάλασσα.

“Είναι κάτι που δεν το έχω ξαναδεί”, είπε εντυπωσιασμένη η κοπέλα που έφυγε μετά τα μεσάνυχτα από το σημείο.

Στο σημείο τοποθετήθηκε ειδική σήμανση, προκειμένου η φωλιά να μείνει προστατευμένη, μέχρι να εκκολαφθούν τα χελωνάκια.

Η καρέτα καρέτα είναι είδος υπό εξαφάνιση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων σε αυτό έχει συμβάλλει ο άνθρωπος και η κλιματική αλλαγή.

Η Κρήτη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέρη για την αναπαραγωγή τους, καθώς εκατοντάδες χελώνες καρέτα- καρέτα γεννούν τα αυγά τους στις αμμουδιές του νησιού κάθε καλοκαίρι, κυρίως στις βόρειες παραλίες των Χανίων και του Ρεθύμνου, αλλά και στο κόλπο της Μεσαράς στο Ηράκλειο.

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία είναι, πως οι θαλάσσιες χελώνες επιστρέφουν πάντα για ωοτοκία στην ίδια περιοχή όπου γέννησαν και την προηγούμενη φορά και όπου πιθανόν εκκολάφθηκαν ως χελωνάκια.

Η αυριανή μέρα, η 16η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Χελωνών, ημέρα γνώσης και ευαισθητοποίησης για αυτό το πανάρχαιο και εμβληματικό είδος, που κολυμπάει στις θάλασσες του πλανήτη μας περισσότερα από 100 εκατομμύρια χρόνια, και έχουμε την τύχη ένα από αυτά, να φωλιάζει στις ελληνικές θάλασσες.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γήρανση: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τρόπο να την επιβραδύνουν -ακόμα και να τη σταματήσουν

Επιστήμονες στη Βουδαπέστη πιστεύουν ότι κατάφεραν να «παραβιάσουν» τις διαδικασίες των οργανισμών και μπορεί να…

2 hours ago

Το πλήρες Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για το 3ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Νέοι χώροι, εργαστήρια, περφόρμανς και μια σημαντική συλλεκτική έκδοση ειδικά για το Φεστιβάλ

Με ένα ιδιαίτερα πλούσιο και ώριμο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει πάνω 70 θεματικές συζητήσεις και παρουσιάσεις…

3 hours ago

Εξοχικές κατοικίες: Μεγάλη αύξηση στις κατασκευές – Οι ξένοι επιλέγουν Κρήτη

Σημαντική επιτάχυνση καταγράφουν οι κατασκευές νέων εξοχικών κατοικιών. Η αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό για την…

3 hours ago

Λιανεμπόριο: Στην Κρήτη η μεγαλύτερη αύξηση των πωλήσεων

Ημάχη με την ακρίβεια είναι αυτή τη χρονική στιγμή η σημαντικότερη αποστολή της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία,…

3 hours ago

Χανιά: Την Παρασκευή το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή στον Προμαχώνα San Salvatore με συναυλία Μίλτου Πασχαλίδη

Tα Τομεακά Συμβούλια της Σπουδάζουσας και Χανίων της ΚΝΕ,καλούν το λαό και την νεολαία της…

4 hours ago

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ στη Σούδα

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο "USS Dwight D. Eisenhower" (CVN-69) αναμένεται να καταπλεύσει στη βάση της…

4 hours ago

This website uses cookies.