17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

ΕΝΥΠΕΚΚ: Καταργούνται όλα τα κοινωνικά επιδόματα!

Ημερομηνία:

Κατάργηση ανεξαιρέτως όλων των κοινωνικών επιδομάτων μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (Δεκέμβριος 2019), ταυτόχρονα με το ΕΚΑΣ, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν ειδικές ρυθμίσεις του τρίτου Μνημονίου ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. και υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα του «μνημονιακού τόξου», όπως τεκμηριώνει η ΕΝΥΠΕΚΚ και ο Καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος. Αυτό γιατί, η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εξοικονομήσει σε ετήσια βάση (2016-2019) μισή μονάδα του ΑΕΠ (δηλαδή 900 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο), εξοικονόμηση που θα προέλθει από τη σταδιακή κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων! Σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου, αυτή η “εξοικονόμηση” θα αποτελέσει μετά το υπόβαθρο για τον επανασχεδιασμό ενός στοχοθετημένου συστήματος πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικά ουδέτερης εθνικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η συζήτηση για το μέλλον των κοινωνικών – προνοιακών επιδομάτων (αναπηρικών, τριτεκνικών, πολυτεκνικών, ανεργίας κ.ά.) αναζωπυρώθηκε με το ενημερωτικό έγγραφο που απέστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην ολλανδική βουλή πριν από λίγες ημέρες, αναφορικά με την ατζέντα του σημερινού Eurogroup. Υπήρξε μάλιστα και σχετική διορθωτική ανακοίνωση εκ μέρους του με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα είναι στην ατζέντα το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η ΕΝΥΠΕΚΚ, «η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμπαίζει καιστο κεφαλαιώδες αυτό ζήτημα ολόκληρο τον λαό, ακόμα και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένους, ανάπηρους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, άνεργους κ.ά) που λαμβάνουν σήμερα τα έστω γλίσχρα και εξαϋλωμένα κοινωνικά επιδόματα».

Και αυτό, διότι:

Σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο (ν. 4336/2015 σελ. 1.023), το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης εμπεριέχεται στην ατζέντα των «διαπραγματεύσεων» προκειμένου να εφαρμοστούν οι δεσμευτικές διατάξεις και εξοικονομηθούν χρήματα για τους δανειστές από την περικοπή όλων των κοινωνικών επιδομάτων, ακόμα και των αναπηρικών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί στους δανειστές να καταργήσει όλα ανεξαιρέτως τα κοινωνικά επιδόματα μέχρι το τέλος του προγράμματος (τέλη 2019), εξοικονομώντας κάθε έτος 900 εκατ. ευρώ από την περικοπή τους και θεσπίζοντας μόνο το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), όπως έχει μετονομαστεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που θα χορηγείται σε ελάχιστους και αυστηρά με «ρήτρα εισοδήματος» ή, όπως αναφέρει το 3ο μνημόνιο (ν. 4336/2015 σελ. 1.022), με «ρήτρα ακραίας φτώχειας».

Ποιες είναι όμως οι ειδικές ρυθμίσεις του 3ου μνημονίου που υπερψήφισαν τόσο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και τα υπόλοιπα όλα τα κόμματα του μνημονιακού τόξου;

Η αντεργατική και αντιλαϊκή αυτή παρέμβαση αναφέρεται στο ν. 4336/2015 (σελ. 1.023) και περιλαμβάνει τις παροχές τόσο σε μετρητά όσο και σε είδος, τις φορολογικές διευκολύνσεις (κατάργηση αφορολόγητου κ.ά.), τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης (αναπηρικά επιδόματα κ.ά.) και άλλες κοινωνικές παροχές, σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

  • Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει όλα ανεξαιρέτως τα κοινωνικά επιδόματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος προγράμματος (Δεκέμβριος 2019), ταυτόχρονα με το ΕΚΑΣ!
  • Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εξοικονομήσει σε ετήσια βάση (2016-2019) μισή μονάδα του ΑΕΠ (δηλαδή 900 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο) από τη σταδιακή κατάργηση όλων των κοινωνικών επιδομάτων!
  • Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, στη θέση των καταργουμένων κοινωνικών επιδομάτων, να θεσπίσει ως μοναδικό επίδομα το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (πρώην ΕΕΕ) από μικρό μέρος των χρημάτων που θα προκύψουν από τα καταργούμενα επιδόματα! Απώτερος στόχος δανειστών και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η κατάργηση του ΚΕΑ μέχρι το 2019 και η αντικατάστασή του με την εθνική σύνταξη με «ρήτρα εισοδήματος»!!

Σελίδες 1.022-1.023, του ν. 4336/2015 (μνημόνιο 3)

«Εκείνο που επιβάλλεται για να υπάρξει μια πιο δίκαιη κοινωνία, είναι να βελτιώσει η Ελλάδα τον σχεδιασμό του συστήματος της κοινωνικής πρόνοιάς της, ώστε να υπάρχει ένα γνήσιο δίχτυ κοινωνικής ασφαλείας το οποίο θα διοχετεύει με στοχοθετημένο τρόπο τους πενιχρούς πόρους σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Οι αρχές προτίθενται να κάνουν χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας από διεθνείς οργανισμούς για την επανεξέταση της κοινωνικής πρόνοιας και για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

i. Ως προαπαιτούμενο, η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να συμφωνήσει σχετικά με τους όρους αναφοράς και να δρομολογήσει συνολική επανεξέταση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένων των παροχών τόσο σε μετρητά όσο και σε είδος, των φορολογικών πλεονεκτημάτων, των παροχών κοινωνικής ασφάλισης και άλλων κοινωνικών παροχών, σε ολόκληρο τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τα πρώτα επιχειρησιακά αποτελέσματα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2015, με στόχο να προκύπτει εξοικονόμηση ύψους ½ τοις εκατό του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, η οποία θα αποτελέσει το υπόβαθρο για τον επανασχεδιασμό ενός στοχοθετημένου συστήματος πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικά ουδέτερης εθνικής εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ο συνολικός σχεδιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα πρέπει να συμφωνηθεί με τα θεσμικά όργανα»….

ergasianet.gr

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ