Ενώ στην Κρήτη σύμφωνα με τα σχέδια που φαίνεται ότι προχωρούν παρά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων των περιοχών, όπως πρόσφατα στο βουνό Κουρούπα, θα δημιουργηθούν τεράστια αιολικά πάρκα που θα δεσμεύσουν γη αλλά και το νερό περιοχών, στον υπόλοιπο κόσμο, αναγνωρίζοντας ότι το μέλλον δεν είναι στη γη αλλά στη θάλασσα, ψάχνουν για τρόπους ώστε να δημιουργήσουν πλωτά αιολικά πάρκα. Η τεχνολογία προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Και στη Σκωτία τα έχουν ήδη καταφέρει!
Το ηλεκτρικό δίκτυο της Σκωτίας άρχισε να τροφοδοτεί το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο στον κόσμο. Το πάρκο αποτελείται από 5 τεράστιες ανεμογεννήτριες που βρίσκονται αγκυροβολημένες στον βυθό, 24 χιλιόμετρα ανοικτά της πόλης Peterhead.
Οι ανεμογεννήτριες εκτείνονται σε ύψος 175 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έχουν βάρος 10.000 τόνους, ενώ το υποθαλάσσιο τμήμα τους αγγίζει τα 78 μέτρα. Για την αγκυροβόλησή τους στον βυθό, που βρίσκεται σε βάθος περίπου 129 μέτρων, έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά καλώδια που σχηματίζουν τέτοια διάταξη, ώστε κάθε ανεμογεννήτρια να παραμένει σταθερή ακόμη και στις κακοκαιρίες, όπως αναφέρει το BBC.
Οι λεπίδες της ανεμογεννήτριας λειτουργούν με έξυπνο λογισμικό το οποίο τις περιστρέφει αποκρινόμενο στις κινήσεις του ανέμου, των κυμάτων και των ωκεάνιων ρευμάτων.
Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στις μεγάλες αιολικές δομές να επιπλέουν σε ιδιαίτερα βαθιά νερά, έως και 1.000 μέτρα, όπου δεν μπορούν να εγκατασταθούν οι συμβατικές υπεράκτιες μονάδες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
Η ανεμογεννήτρια ρυμουλκήθηκε από τη Νορβηγία, όπου τέσσερις άλλες ανεμογεννήτριες περιμένουν να μεταφερθούν για τη δοκιμαστική μονάδα παραγωγής 30 μεγαβάτ, ικανής να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 20.000 σπιτιών.
«Το έργο σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την αιολική τεχνολογία ανοικτής θάλασσας και ενδεχομένως ανοίγει ελκυστικές νέες αγορές για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως», αναφέρει η ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας Statoil, η οποία ανέπτυξε την τεχνολογία τα τελευταία έξι χρόνια, στοχεύοντας στις αγορές της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας.
Εξάλλου, η Σκωτία σημείωσε ρεκόρ παραγωγής αιολικής ενέργειας τον Ιούνιο, αυξάνοντάς την κατά 24% για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με το 2016.
Στόχος της εταιρείας είναι η κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε περιοχές με μεγάλα βάθη. Έως σήμερα, υπεράκτια πάρκα μπορούν να κατασκευασθούν μόνο σε σχετικά ρηχές θαλάσσιες περιοχές, με βάθος όχι μεγαλύτερο από 60 μέτρα, αφού οι ανεμογεννήτριες πακτώνονται στον βυθό.
Έτσι, οι περισσότερες ανάλογες εγκαταστάσεις έχουν γίνει έως τώρα στη Βόρεια Θάλασσα. Αντίθετα, στην περίπτωση π.χ. του Αιγαίου, όπου κατά κανόνα τα βάθη ξεπερνούν τα 100 μέτρα ακόμη και σε ελάχιστα χιλιόμετρα από τις ακτές, δεν υπάρχει έως σήμερα κανένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο.
Σύμφωνα με τη Statoil, ο σημερινός τρόπος σταθεροποίησης σημαίνει πως παραμένει αναξιοποίητο περίπου το 80% των θαλάσσιων περιοχών, που θα μπορούσαν να “φιλοξενήσουν” υπεράκτια αιολικά πάρκα. Πάρκα που θα είναι εφικτό πλέον να υλοποιηθούν, αν τοποθετηθούν πλωτές ανεμογεννήτριες.
Δείτε και σχετικά βίντεο:
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
This website uses cookies.