13.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Εξετάζουν νέο κούρεμα ελληνικού χρέους στην Ευρώπη σύμφωνα με το Reuters

Ημερομηνία:

Σε συνέχεια των τελευταίων δημοσιευμάτων από διεθνή μέσα ενημέρωσης, που κάνουν λόγο για σχέδια νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους, αναφέρει πως στην Ευρώπη εξετάζεται η «τελευταία ευκαιρία» για έλεγχου του ελληνικού χρέους και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, με την ΕΚΤ, αλλά και τις κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών να σκέφτονται ένα «νέο κούρεμα», το οποίο θα επωμιστούν οι ίδιες. Την ίδια στιγμή το βρετανικό περιοδικό Ecomomist σε άρθρο του εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με το εάν θα κατορθώσει η ελληνική κυβέρνηση να πείσει την τρόικα για τη δυνατότητα επιστροφής στο πρόγραμμα, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έχει μόνο δύο βδομάδες» για αυτό το σκοπό. Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρει ο Economist, η δόση 31,2 δισ. ευρώ δεν θα εκταμιευτεί και η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα είναι θέμα μερικών εβδομάδων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters το νέο κούρεμα που εξετάζεται είναι της τάξης του 30%με συμμετοχή της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 70 με 100 δισ. ευρώ ώστε να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ της χώρας.

«Το Βερολίνο θέλει να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη», τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Γκέοργκ Στράιτερ, σημειώνοντας ωστόσο πως «η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου προς την Αθήνα υπόκειται στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων»«Αναμένουμε την έκθεση της τρόικας το Σεπτέμβριο και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας σε συνάρτηση με τα γεγονότα», δήλωσε.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χανς Πέτερ Φρίντριχ, σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post» που έχει τίτλο «η Ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Αθήνα», αμφισβήτησε την ευρωζώνη στη σημερινή της μορφή. «Το πιο σημαντικό ζήτημα δεν είναι το μέγεθος της ζώνης του ευρώ (χώρες μέλη), αλλά αν είναι δυνατόν να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών», δήλωσε και πρόσθεσε πως «η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από τη ζώνη του ευρώ».

Εν τω μεταξύ αντιπαράθεση μεταξύ οικονομολόγων έχει ξεσπάσει στη Γερμανία για τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, σχετικά με το κόστος ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας, εντός ή εκτός Ευρωζώνης. Ειδικότερα το Ifo υποστήριξε πως οι απώλειες για την Γερμανία, σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ανέλθουν σε 82 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αν χρεοκοπήσει εντός της Ευρωζώνης, το αντίστοιχο ποσό θα φτάσει τα 89 δισεκατομμύρια.

Σε αυτές τις εκτιμήσεις δεν συνυπολογίζονται, πάντως, οι απώλειες Γερμανών ιδιωτών πιστωτών και κυρίως των γερμανικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών.

Ο οικονομολόγος της Berenberg Bank Κρίστιαν Σουλτς, μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times Deutschland, διατύπωσε την άποψη πως «αν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση και δεν αποχωρήσει από το ευρώ, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα οι συνέπειες από την αναδιάρθρωση του χρέους να μην είναι πολύ σημαντικές και έτσι οι γερμανικές απώλειες να είναι μικρότερες».

Στην ίδια εφημερίδα, άλλοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι όποιες εκτιμήσεις για τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας της Ελλάδας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο τις εξελίξεις στη γερμανική οικονομία, όσο και τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Το σημαντικό ζήτημα, σύμφωνα με τον Κρίστιαν Σουλτς, είναι το ποσοστό των απαιτήσεων έναντι της Ελλάδας, οι οποίες θα χάνονταν σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας, που «σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη θα φτάσει το 100%». Αν όμως η Ελλάδα χρεοκοπήσει παραμένοντας στην Ευρωζώνη, θα μπορούσε να επιτευχθεί ένας πολιτικός συμβιβασμός, πιθανόν με μία τομή του χρέους της τάξης του 50%, υποστηρίζει.

Ο Ντένις Σνόουερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Οικονομία, στο Κίελο, μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, σημειώνει ότι τη μεγαλύτερη ανασφάλεια προκαλεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, ο οποίος θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο διευθυντής του αυστριακού Ινστιτούτου Ανωτέρων Σπουδών Κρίστιαν Κόισνιγκ, κατά τη διάρκεια παρουσίασης εκτιμήσεων του Ινστιτούτου για τις οικονομικές εξελίξεις στην Αυστρία μέχρι το 2016 στη Βιέννη, υποστήριξε πως «δεν βλέπει» προς στιγμήν κίνδυνο «μετάδοσης» για την Ισπανία και την Ιταλία από μία Grexit, για την οποία εκτίμησε ότι οι πιθανότητες να συμβεί είναι 50-50.

Ο Κρίστιαν Κόισνιγκ σημείωσε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, θα επιδρούσε αναμφίβολα σε μια πιο ομογενή εξέλιξη της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να αφήνει να εκβιάζεται από τους Έλληνες.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αγία Σκέπη: Τι απαντά ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων για την 3μηνη παύση του

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς...

Η Κρήτη μέσα στους πρώτους σε πολλές κατηγορίες στα Travelers’ Choice Awards 2025 της Tripadvisor

Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor,...

Μείωση κατέγραψαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024

Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα...