Categories: ΘΕΣΕΙΣ

Επέστρεψαν… στη σιωπή τους

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας

Κάποτε παρατηρούσα τους ανθρώπους κρυμμένος μέσα στο πλήθος, αλλά βαρέθηκα.

Τώρα διαβάζω στους τοίχους της πόλης, τα συνθήματα και τις εικόνες τους.

Οι φωνές του πληθαίνουν γρήγορα, οι δρόμοι γεμίζουν από τα δικά τους συνθήματα, πάνω σε πρόχειρα χαρτόνια και ξύλα. Οι εικόνες των επαναστατών ζωγραφισμένες με σπρέυ, δίνουν το στίγμα της έκρηξης (Σιμόν  Μπολιβάρ, Τσέ Γκεβάρα, Μπελογιάννης, Πέτρουλας, Λαμπράκης Τεμπο­νέρας, Γρηγορόπουλος).

Δεν είμαι ο μόνος που διαβάζει τα συνθήματα, αλλά κανείς άλλος δεν τα διαβάζει όπως εγώ. Το χρώμα της μπογιάς, το σημείο της πόλης που διάλεξαν να σταθούν, είναι η οργή, ο φόβος εάν το είχαν σχεδιάσει ή ήταν παρόρμηση;

Ο χρόνος τους αφιέρωσε χώρο και ας ήταν βιαστικός. Βλέπω τα σημάδια τους να μην αλλοιώνονται, ούτε να σβήνονται από τις αύρες της ΕΛ. ΑΣ. αλλά να ορθώνονται μπροστά στο σήμερα, το αύριο και να συνεχίζουν την πορεία τους εκεί που θέλουν και πρέπει να ζητωκραυγάσουν.

Ήταν ένα μικρό παιδί ανάμεσα τους που κρατούσε ένα κερί στο δεξί του χέρι μπροστά στην εκκλησία. Θαρρείς και ήθελε να ανάψει μια φωτιά, μια φωτιά, να σημαδέψει την αγωνία της επιβίωσης ενός ολόκληρου ταπεινω­μένου λαού, ενός λαού που άθελά του έγινε πειραματόζωο στα εργαστήρια της παγκοσμιοποίησης.

Οι περισσότεροι περαστικοί αδιαφορούσαν για τις σειρήνες των δυνάμεων καταστολής, και προχωρούσαν μαζί τους κρατώντας ένα κερί στο χέρι τους οι τοίχοι γύρω από την πλατεία έγιναν με μιας τέμπερες για ζωγραφιές, σκίτσα με ήρωες από το παγκόσμιο και ελληνικό πάνθεων των αγωνιστών, Καραϊσκάκης – Μακρυγιάννης – Αυξεντίου – Παληκαρίδης – σε χρώμα μαύρο, γκρι σκούρο ψηλά στους τοίχους έδιναν το σύνθημα του αγώνα, ενός αγώνα ενάντια στην εξαθλίωση, στην υποδούλωση και στον εκφοβισμό.

Οι μέρες που πέρασαν έσβησαν το κερί από το χέρι του μικρού παιδιού, οι καμπάνες ηχούσαν πένθιμα, οι ζωγραφιές στους τοίχους ξεθώ­ριασαν, οι δρόμοι γέμισαν από μικρά άσπρα χαρτάκια που είχαν γραμμένο επάνω τους «Θέλω να ζήσω».

Υποσχέθηκα στον εαυτό μου να ξαναβρεθώ μέσα στο πλήθος μαζί με όλους αυτούς τους απλούς ανθρώπους, τους «άλλους» σε αυτούς που πίστεψαν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο σε μια μέρα… ουτοπία; Δεν νομίζω.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι… επέστρεψαν στην σιωπή τους.

Γιατί;

* Ο ΕΥΓΓΕΛΟΣ ΠΑΛΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
FREELANCER ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. – ΕΥΡΩΠ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΗΝ Ε.Ε.

Pallas.eu@gmail.com

 

"google ad"

Ευάγγελος Πάλλας

Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Recent Posts

Κρήτη: “Ξεσκονίζουν” το πελατολόγιο της εγκληματικής ομάδας με τις χιλιάδες σφαίρες

Το «πελατολόγιο» της εγκληματικής ομάδας που διακινούσε από τις αρχές του 2024 μεγάλο αριθμό όπλων,…

5 hours ago

Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Οι πολιτικές πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης αυξάνονται σ’ όλο τον κόσμο

Οι πολιτικές πιέσεις στα μέσα ενημέρωσης αυξάνονται σ’ όλο τον κόσμο, την ώρα που η…

5 hours ago

Βάρκα με μετανάστες στους Καλούς Λιμένες – Μια έγκυος μεταξύ των 33 ανθρώπων

33 μετανάστες εντοπίστηκαν τα ξημερώματα στην περιοχή ανοιχτά των Καλών Λιμένων, στο Ηράκλειο, σε συνέχεια…

5 hours ago

Δικηγόροι Αιγυπτίων αλιεργατών: «Τεράστια πρόκληση η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης»

Την απόφαση αποφυλάκισης του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκου Μιχαλολιάκου, καταδικάζουν με…

5 hours ago

IOBE: 4 στους 10 Έλληνες αντιμέτωποι με τη φτώχεια

Η τελευταία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την ελληνική οικονομία δείχνει…

5 hours ago

ΠΑΣΟΚ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: «Η απόφαση γεννά εύλογους προβληματισμούς εντός της νομικής κοινότητας και της κοινωνίας»

«Η απόφαση ελήφθη παρά τη μη πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων, καθώς ο καταδικασμένος σε πρώτο…

5 hours ago

This website uses cookies.