Επέστρεψε τη διερευνητική ο Σαμαράς

Ηχηρό «όχι» έλαβε ως απάντηση ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΚΕ και τη Δημοκρατική Αριστερά στην πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης, μετά και την ανάθεση σήμερα από το Πρόεδρο της Δημοκρατίας της πρώτης διερευνητικής εντολής. Μάλιστα, ο Φώτης Κουβέλης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, έκανε άνοιγμα στον Αλ. Τσίπρα, δηλώνοντας πως αναμένει «σαφείς προτάσεις». Κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό – ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΝΔ, πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αποκλείσει συνάντηση με τη Χρυσή Αυγή. Σε δήλωσή του μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε πως κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εντολή, την οποία αναμένεται να λάβει αύριο, στις 14:00, ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατέθεσε την εντολή ο Σαμαράς

Σε παρέμβασή του το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως «κάναμε ό,τι ήταν δυνατό με τη σύνθεση της νέας Βουλής» για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά δεν κατέστη δυνατόν. «Ως εκ τούτου κατέθεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιχείρησε να διερευνήσει τις προθέσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών όσον αφορά τη δημιουργία ενός κυβερνητικού σχήματος, που – όπως ο ίδιος έχει τονίσει – θα έχει σαφώς φιλοευρωπαϊκά χαρακτηριστικά και θα μπορέσει να διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας στην έξοδο από την κρίση. Κατά την προσέλευσή του σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει τη διερευνητική εντολή, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πως «σεβόμαστε την επιλογή του λαού και πάμε για διερευνητικές». Με την επισήμανση αυτή ο κ. Σαμαράς απάντησε στο σχόλιο του προέδρου Κάρολου Παπούλια, ότι είχε «πολύ τρέξιμο» η προεκλογική περίοδος.

Συνεννόηση με την Αριστερά επιδιώκει ο Τσίπρας

Σε δηλώσεις του από την Κουμουνδούρου, μετά τη συνάντηση με τον Α. Σαμαρά, οεπικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε πως απέρριψε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ, επαναλαμβάνοντας πως ο πολιτικός σχηματισμός θα επιδιώξει να υπάρξει συνεννόηση πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς.

«Ζητήσαμε προεκλογικά ψήφο διακυβέρνησης, εντολής για συγκρότηση κυβέρνησης της Αριστεράς για να απεμπλακούμε από το μνημόνιο… αυτό που ζητήσαμε το εννοούσαμε και το εννοούμε», σημείωσε, τονίζοντας πως διαμορφώνονται δυνατότητες για μια ριζικά διαφορετική πορεία. Στο σημείο αυτό έθεσε εκ νέου θέμα εκλογικού νόμου, τον οποίο χαρακτήρισε καλπονοθευτικό.

Πρόσθεσε πως οι προγραμματικές θέσεις της ΝΔ είναι στον αντίποδα του εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης της Αριστεράς, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Σαμαράς, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ έχει υπογράψει το μνημόνιο.  «Οι υπογραφές αυτές δεν αποτελούν σωτηρία αλλά τραγωδία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Καταλήγοντας ζήτησε σεβασμό της λαϊκής ετυμηγορίας, τονίζοντας πως δεν υπάρχει νομιμοποίηση λήψης «βάρβαρων μέτρων» μέχρις ότου τουλάχιστον σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Παράλληλα, προειδοποίησε να μη γίνει απόπειρα δημιουργίας κλίματος «τεχνητών εκβιασμών» σε βάρος του λαού.  «Η πολιτική της λιτότητας απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού», υπογράμμισε.

Ευ. Βενιζέλος: Πρόταση πέντε σημείων για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό και Πρωθυπουργό πρόσωπο ευρείας αποδοχής παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνάντησή με τον Αντώνη Σαμαρά.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η συνάντηση ήταν σύντομη, αλλά ουσιαστική και πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα. Αναπτύσσοντας αναλυτικότερα την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης σημείωσε ότι αυτή περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

  • Τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό.
  • Το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ως όρο τη συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
  • Επιλογή ενός προσώπου ευρείας αποδοχής για τη θέση του Πρωθυπουργό. Κατά προτίμηση, όπως διευκρίνισε μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να απηχεί τη «νέα τάση επαναδιαπραγμάτευσης» που έχει καταγραφεί με το εκλογικό αποτέλεσμα.
  • Ύπαρξη συμφωνημένου πολιτικού πλαισίου, ακρογωνιαίος λίθος του οποίου θα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
  • Συμφωνία για το ποιος πρέπει να είναι ο ελάχιστος στόχος της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στην οποία υπογραμμίστηκε ότι το κρίσιμο πολιτικό ζήτημα είναι η παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ. Στη σημερινή σύσκεψη υπό τον κ. Βενιζέλο συμμετείχαν οι Φ. Γεννηματά, Κ. Σκανδαλίδης, Α. Διαμαντοπούλου, Χ. Παπουτσής, Α. Λοβέρδος, Μ. Ανδρουλάκης, Π. Ευθυμίου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Δ. Ρέππας και Χ. Πρωτόπαπας.

ΔΗΜΑΡ: Αναμένουμε προτάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ

Η Δημοκρατική Αριστερά συνεχίζει να προσβλέπει σε κυβέρνηση «ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης που θα εξασφαλίζει παραμονή στο ευρώ και απαγκίστρωση από το μνημόνιο», ανέφερε ο επικεφαλής της Φώτης Κουβέλης το μεσημέρι της Δευτέρας. Απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε μία «μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», ο κ. Κουβέλης τόνισε – δείχνοντας προς την έκκληση Τσίπρα – πως «συμπεριλαμβάνει τις δυνάμεις της Αριστεράς στις προοδευτικές δυνάμεις» και περιμένει «σαφείς προτάσεις».

Νωρίτερα, ο Φώτης Κουβέλης, με δηλώσεις του, στο Reuters, απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο να συμμετέχει σε τριμερή κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. «Αποκλείουμε συμμετοχή μας σε μία συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ»,είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η ΔΗΜΑΡ θα συμμετείχε μια προοδευτική, ευρεία κυβέρνηση, αν ικανοποιηθούν οι δυο όροι του κόμματος, «απαγκίστρωση από το Μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Δεν δέχτηκαν συνάντηση Καμμένος – Παπαρήγα

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος απέρριψε την πρόταση του κ. Σαμαρά για συνάντηση, όπως επίσης και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ  «η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης για μια τέτοια συνάντηση». Παράλληλα, στο κείμενο της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος που έκανε η Κεντρική Επιτροπή το κόμματος σημειώνεται: «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει οποιασδήποτε σύνθεσης κυβέρνηση προκύψει από τη μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων, οποιοδήποτε πρόσημο και αν έχει. Η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε θετικό για το λαό. Αντίθετα θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα συμφέροντα του κεφαλαίου, στις επιλογές της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Για να γίνει δεκτή η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση, δεν απαιτείται απλώς το κόμμα να κάνει μια μικρή υποχώρηση, αλλά να αναποδογυρίσει το πρόγραμμα και την πολιτική του, να κάνει απαράδεκτους συμβιβασμούς για το σήμερα και βέβαια για το αύριο των λαϊκών συμφερόντων. Και ένα τέτοιο ΚΚΕ δεν το χρειάζεται ο λαός».

Σημειώνεται πως η διερευνητική εντολή που δόθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ ισχύει για τρεις ημέρες. Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ) και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος (ΠΑΣΟΚ).

Παραιτήθηκε ο Λ. Παπαδήμος

Λίγο μετά τις 14:00, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του. Κατά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας προκειμένου να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της ανόρθωσης της οικονομίας και να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Αναφερόμενος στη θητεία της κυβέρνησής του, ανέφερε: «Η κυβέρνηση συνεργασίας είχε να επιτελέσει ένα κύριο συγκεκριμένο έργο, το οποίο έφερε εις πέρας. Η αποστολή που της είχε ανατεθεί έχει ολοκληρωθεί. Ο ελληνικός λαός έκανε τις επιλογές του».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής  Φίλιππο Πετσάλνικο, όπως ορίζει το Σύνταγμα, για να τον ενημερώσει για τα οριστικά αποτελέσματα των εκλογών και τη δύναμη των κομμάτων στη νέα Βουλή.

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάλεσε με δήλωσή του τις ηγεσίες των κομμάτων να σταθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων και των ευθυνών τους απέναντι στους πολίτες.

Τα εκλογικά αποτελέσματα

Με καταμετρημένο το  99,8% των εκλογικών τμημάτων της χώρας, τα ποσοστά που παίρνουν τα κόμματα και οι έδρες που καταλαμβάνουν στη βουλή, όπως καταγράφονται στα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν ως εξής:

  • ΝΔ: 18,85% και 108 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ: 16,78% και 52 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ: 13,18% και 41 έδρες
  • Ανεξάρτητοι Έλληνες: 10,6% 33 έδρες
  • ΚΚΕ: 8,48% και 26 έδρες
  • Χρυσή Αυγή: 6,97% και 21 έδρες
  • ΔΗΜΑΡ: 6,1% και 19 έδρες.

Εκτός βουλής παραμένουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με 2,93%, ο ΛΑΟΣ με 2,90%,  και η Δημοκρατική Συμμαχία με 2,6%.

Πρώτο κόμμα στα μεγάλα αστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συνολικά σε 13 Περιφέρειες της χώρας αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έρχεται πρώτος σε Α΄και Β΄Αθηνών, Α΄και Β΄Πειραιώς, Περιφέρεια Αττικής, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Α΄Θεσσαλονίκης, Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ξάνθη και Χανιά.

Η αποχή, σύμφωνα με το υπ. Εσωτερικών, φτάνει στο 34,93%.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Μετάλλιο Tιμής στον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννη Α. Φίλη

Μετάλλιο της τιμής (Medal of Honor) για "Εξαιρετική συμβολή στη διοίκηση της παραγωγής και τον…

14 hours ago

Τομά Πικετί: Η αίσθηση εγκατάλειψης που βιώνουν οι πολίτες τους οδηγεί στην Ακροδεξιά

Ο 52χρονος καθηγητής και ένας από τους πιο διάσημους οικονομολόγους στον κόσμο μιλάει στα «ΝΕΑ»…

14 hours ago

Έρευνα: Γέλιο, το ισχυρότερο φάρμακο – Τι αλλαγές μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό

Μια σειρά ευεργετικών αλλαγών στον ανθρώπινο οργανισμό πυροδοτούν δέκα με δεκαπέντε λεπτά συνεχούς γέλιου. Αρχικά ενεργοποιείται…

15 hours ago

Το Πολυτεχνείο Κρήτης γιορτάζει 40 χρόνια λειτουργίας – Εκδήλωση την Τρίτη στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης»

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων λειτουργίας του (1984-2024), διοργανώνει επετειακή εκδήλωση εορτασμού…

15 hours ago

Times of Israel: Αλήθειες που δεν γνωρίζουν οι πολίτες στο Ισραήλ

Το επίσημο Ισραήλ έχει δώσει στους Ισραηλινούς όλη την εικόνα και σίγουρα έχει πει λιγότερα από όσα…

15 hours ago

Το σχέδιο του Ισραήλ: Η διάλυση του Ιράν, η δημιουργία του Κουρδιστάν και η Γη της επαγγελίας

Του Ιωάννη Ιντζέ * Λίγο μετά την μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με βαλλιστικούς…

15 hours ago

This website uses cookies.